Hyppää sisältöön

Ongelmana iho

Ihosairaalan ihotautilääkärin mukaan aikuisiän iho-ongelmat ovat yleisiä erityisesti naisilla. Linda Mielonen on yksi heistä.

Linda Mielosella oli akne 15-vuotiaana, mutta parikymppisenä iho oli taas hyvä. Sitten iho huononi taas.

Minulle tulee epäpuhtauksista finnejä. Aknea on vaikea saada pois kaulan alueelta. Nyt on ollut kolme vuotta, etteivät finnit tahdo lähteä millään pois.

Linda Mielonen

Minulla on muutamia arpia jäänyt aikaisemmista finneistä. Ne ovat jääneet isommiksi ja ovat todella tummia, erottuvia läiskiä. Meikillä saa suhteellisen hyvin peitettyä.

Linda Mielonen

Linda Mielonen, 33, kärsii aikuisiän iho-ongelmista. Ne ovat yleisiä erityisesti naisilla. Akne, ruusufinni ja perioraalidermatiitti ovat kolme yleisintä. Aknea esiintyy nuoruusiässä jossain määrin noin 90 prosentilla ja noin puolella se jatkuu vielä aikuisiällä.

Kun vaiva häiritsee ja omat toimet eivät auta, pitää tulla lääkäriin. Ulkonäköhaitan takia jotkut eivät voi lähteä kotoa ulos pahimmillaan. Sitä on vaikeaa muiden ymmärtää.

Ihotautilääkäri Kristiina Hintsanen

Aikuisiän aknen tarkkaa syytä ei tiedetä. Runsaasti nopeita hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio tai runsas maidonjuonti, stressi, hormonaaliset syyt ja tupakointi voivat pahentaa iho-ongelmia. Myös perinnölliset tekijät ja jotkin lääkeaineet voivat huonontaa ihoa.

Ruokavalio, esimerkiksi juustojen syöminen, ja kiireinen arki vaikuttavat Linda Mielosen ihoon.

Jos olen ollut viettämässä iltaa ja meikki unohtuu naamaan, se näkyy kyllä heti ihosta.

Linda Mielonen

Mielonen kävi 15-vuotiaana lääkärillä, kun hänen akneongelmansa alkoivat ja lääkäri määräsi hänelle aknelääkettä. Aikuisena hän on turvautunut tavallisiin reseptivapaisiin sekaiholle tarkoitettuihin rasvoihin ja puhdistusaineisiin.

Lisäksi hän käy kasvojen happohoidossa Helsingissä. Siinä AHA-happo kuorii ihon pintakerrosta irrottamalla kuolleiden ihosolujen välisiä sidoksia.

Mikä tahansa työpaikka, on se kiva mennä huolitellun näköisenä töihin. Tykkään pitää kiinni siitä.

Linda Mielonen

Epäpuhtauksia yritän itsekin sorkkia sieltä pois. Minulla on myös meikittömiä päiviä vähintään kaksi viikossa. On hyvä, että iho saa myös hengittää.

Linda Mielonen

Meikkaamisen ei pitäisi pahentaa oireita. Liian öljypitoinen tai rasvapitoinen voide sen sijaan voi pahentaa niitä.

Apteekista löytyy joitakin reseptivapaita aknen hoitoon tarkoitettuja tuotteita, mutta jos niillä ei pärjää, ihotautilääkärillä on useita hoitovaihtoehtoja.

Ei tämä ole vaikuttanut itsetuntooni, mutta teinivuosina vaikutti, kun akne oli paha. Teen itse kaiken mahdollisen ja menen sitten lääkäriin.

Linda Mielonen

Tekijät

ToimittajaTanja Kröger
KuvaajaKalevi Rytkölä
Videoiden editointi Juha Kivioja