Koronavirus pysäyttää Finnairin ydinbisneksen ja koneet jäävät kentälle seisomaan – Matkustajille luvassa korvauksia

Koronavirus tyhjentää Kiinan reittien koneet, vaikka lentoja olisikin jatkettu.

koronavirus
Finnairin lentokoneita Helsinki-Vantaan lentokentällä Vantaalla
Finnair keskeyttää kaikki lentonsa Kiinaan. Lähes kahden sadan lennon peruuntuessa, kentällä tulee näkymään koneita vailla käyttöä. Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kiinalainen koronavirus iskee raskaasti Finnairin liiketoiminnan ytimeen. Yhtiö on vuosien ajan rakentanut strategiaansa Kiinan reittien varaan, mutta nyt ne kaikki joudutaan keskeyttämään.

Finnair kertoi tänään, että kaikki Kiinan lennot keskeytetään helmikuun loppuun saakka. Peruutukset alkavat kuitenkin vasta viikon kuluttua, jotta asiakkaat Aasiassa ja Euroopassa ehtivät palata kotimaahansa. Osa lennoista on peruttu maaliskuun loppuun saakka.

Käytännössä peruutukset koskevat 198:aa Finnairin lentoa. Yhtiö ei kerro kuinka monelta matkustajalta matka jää nyt tekemättä. Finnair lentää Kiinassa kuuteen kaupunkiin.

Koneet tyhjenevät

Mutta täysiä koneet eivät olisi olleet, vaikka lentoja olisikin jatkettu. Koronaviruksen takia matkustaminen Kiinaan ja Kiinasta on hiljentynyt joka tapauksessa. Muutenkaan matkailusesonki ei ole tähän aikaan vuodesta kuumimmillaan.

– Kiinalaisen uudenvuoden jälkeiset viikot ovat aina hiljaisia ja nyt erityisesti, kun ryhmämatkat Kiinasta on kielletty, sanoo Finnairin viestinnän johtaja Päivyt Tallqvist.

Tallqvistin mukaan päätös perua lentoja ei johtunut pelkästään maailman terveysjärjestö WHO:n päätöksestä julistaa koronavirus kansainväliseksi terveysuhaksi.

Finnairin lennot muualle Aasiaan, myös Hongkongiin, jatkuvat ennallaan.

Korvaus vain viime tingan peruutuksista

Matkustajille maksetaan EU-lakien mukaiset korvaukset peruuntuneista lennoista. Korvaus on sitä suurempi mitä lähempänä lähtöhetkeä peruutus tulee. Korvauksia ei kuitenkaan tipu (siirryt toiseen palveluun), jos lähtöön on yli kaksi viikkoa.

Finnar ei siis aio vedota force majeure -syihin välttääkseen korvausvelvollisuuden. Force majeure -syillä tarkoitetaan ylivoimiaisia esteitä, joita ei ole ollut mahdollista ennakoida. Niitä voivat olla esimerkiksi lakot tai luonnonmullistukset.

Päätös perua lentoja aiheuttaa Finnarille päänvaivaa, kun käsiin jää liuta lentokoneita vailla käyttöä. Tallqvistin mukaan koneiden huoltoja pyritään nyt aikaistamaan tai löytämään niille muuta käyttöä. Mutta osa jää parkkiin.

– Varmaan koneita tuossa kentällä näkyy seisomassa tavallista enemmän, Tallqvist arvelee.

Finnairin osake (siirryt toiseen palveluun)on ollut tänään runsaan prosentin laskussa. Puolentoista viikon aikana osakkeen arvosta on huvennut noin kuudesosa.

Juttua täydennetty 31.1.2020 klo 17.22: Lisätty tiedot osakekurssin kehityksestä.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan