Arvorakennuksen kellarissa pohjavettä ja seinissä halkeamia – Heinolan seminaarin kiinteistöstä ei jätetty tarjouksia nettihuutokaupassa

Kiinteistönvälittäjän mukaan kaupoista on kuitenkin keskusteltu kahden ostajaehdokkaan kanssa.

kiinteistöt
Heinolan vanhan Seminaarin kiinteistö
Seminaarin kiinteistön huutokauppa tuotti vesiperän.Vihtori Koskinen / Yle

Heinolan seminaarin kiinteistön kauppa on mutkistunut. Perjantaina 31. tammikuuta päättyneessä nettihuutokaupassa kiinteistöstä ei jätetty yhtään tarjousta. Pohjahinta huutokaupassa oli 430 000 euroa.

Kiinteistönvälittäjä Laurentius Oksasen mukaan kaupoista on keskusteltu kahdenkin ehdokkaan kanssa, joista molemmat olivat hyvin kiinnostuneita kohteesta. Kumpikaan ehdokkaista ei kuitenkaan jättänyt tarjousta.

Useista rakennuksista koostuvaa Seminaarin kiinteistöä on kaupattu kiinalaistaustaisen omistajayhtiön Fin-China Business Centerin talousvaikeuksien takia. Kiinalaisomistukseen kiinteistö siirtyi vuonna 2016 noin 900 000 euron hinnalla.

Tarkoitus oli käynnistää Heinolassa kiinalaisten terveydenhuollon ammattilaisten koulutus, mutta suunnitelmat ovat kariutuneet ja yhtiö on talousahdingossa. Kiinteistökaupalla olikin tarkoitus maksaa yhtiön velkoja.

Vioittuneen rakennuksen purkukustannukset selvitetään

Nyt kaupanteko on hankaloitunut, koska yhdestä rakennuksesta on löytynyt isoja korjauksia vaativia virheitä. Välittäjän mukaan selvittelyssä on myös rakennuksen purkaminen.

Ylen tietojen mukaan 1930-luvulla rakennetun uuden päärakennuksen kellarissa on ollut pohjavettä. Lisäksi seinissä on huomattu isoja halkeamia liikuntasaumojen kohdalla. Myyjällä ei ole vielä tarkkaa arvioita siitä, mitä korjaukset tai purkaminen maksaisivat.

– Neuvotteluja ostajaehdokkaiden kanssa jatketaan, kun purkukustannukset selviävät, sanoo kiinteistönvälittäjä Laurentius Oksanen.

Omistajayhtiön talousvaikeuksien takia kiinteistöllä sijaitsevat rakennukset olivat viime syksynä kylmillään, koska lämmöt oli kytketty pois maksamattomien laskujen takia. Loppuvuonna Hämeen Ely-keskus puuttui asiaan ja määräsi, että arvorakennukset pitää lämmittää.