Nyt se on varmaa: Virolahden ja Miehikkälän yhteinen sote-keskus tulee Virolahdelle

Miehikkälään tulee suppeampi palvelupiste.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Lääkäri ja potilas
Kuvituskuva.Derrick Frilund / Yle

Virolahden ja Miehikkälän yhteinen sote-keskus perustetaan Virolahdelle. Kymsoten hallitus päätti uuden sote-keskuksen sijainnista tänään perjantaina.

Virolahteen päädyttiin, koska siellä on enemmän asukkaita kuin Miehikkälässä. Myös liikenne on vilkkaampaa Virolahdella, jonka läpi kulkee vilkas moottoritie Venäjän rajalle.

Uuteen sote-keskukseen tulee muun muassa lääkärien ja hoitajien vastaanotto sekä kuntoutuksen työntekijöitä.

Miehikkälään tulee suppeampi palvelupiste, jossa on esimerkiksi hoitajien vastaanotto sekä laboratorionäytteenotto osan viikosta. Lääkäri ei ole tavattavissa ainakaan joka päivä.

– Lääkäripalveluiden saatavuus riippuu siitä, miten saamme rekrytoitua lääkäreitä, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Terveyspalvelut uusiksi

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava Kymsote on aiemmin päättänyt keskittää terveysasemien toimintaa.

Maakunnassa toimii jatkossa kaksi laajan palvelun sote-keskusta: toinen tulee Kouvolan Ratamo-sairaalakeskukseen ja toinen Kotkaan joko keskussairaalan yhteyteen tai Karhulan sairaalaan.

Lisäksi Kymenlaaksoon tulee useita pienempiä sote-keskuksia. Yksi tällainen tulee Virolahteen, jossa on jatkossa Virolahden ja Miehikkälän sote-palvelut.

Kymsote hahmottelee toimipisteitään tarkemmin tänä vuonna. Hahmotelmat korjattavista ja kokonaan uusiksi rakennettavista sote-kiinteistöistä on tarkoitus valmistua ensi elokuuhun mennessä. Silloin myös tiedetään tarkemmin, mihin rakennuksiin esimerkiksi Virolahden ja Miehikkälän sote-palvelut sijoittuvat.

Toistaiseksi palvelut jatkuvat vanhoissa toimitiloissa.

Miehikkälän ja Virolahden sosiaali- ja terveyspalvelut on ulkoistettu Terveystalolle tämän vuoden loppuun asti. Vuoden 2021 alussa palvelut siirtyvät Kymsoten vastuulle.