1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Esko Eerikäinen

Esko Eerikäinen lähetettiin 11-vuotiaana yksin Kolumbiasta Suomeen: "Ymmärrän nyt vanhempieni päätöksen"

Kolumbiassa syntynyt Esko Eerikäinen kertoi, että oman tyttären kasvaessa hänelle on tullut tarve käsitellä myös omia lapsuuden kokemuksiaan.

Esko Eerikäinen
Hunkseihin palaava Esko Eerikäinen näytti mallia kuinka lava otetaan haltuun
Hunkseihin palaava Esko Eerikäinen näytti mallia kuinka lava otetaan haltuun

Toisinaan isot uutisaiheet kytkeytyvät kummallisella tavalla tavallisen ihmisen arkeen. Näin kävi juontajana ja Hunks-tanssijana tutuksi tulleelle Esko Eerikäiselle. Hän asui ensimmäiset 10 vuotta elämästään Kolumbiassa suomalaisen isänsä, kolumbialaisen äitinsä ja siskonsa kanssa. Eerikäinen kuvaili Puoli seitsemän -ohjelmassa lapsuuttaan onnelliseksi, jota kuitenkin varjosti maata repinyt huumesota. Sen keskiössä oli huumekeisari Pablo Escobar, joka hallitsi katuja pelolla.

– Siinä vaiheessa, kun muutin maasta pois, tilanne oli jo todella kaoottinen. Se arki oli aika lailla sitä, mitä nyt televisiossa pyörivässä Narcos-sarjassa. Siellä oli todella vaarallista ja autopommi saattoi räjähtää missä tahansa.

Viimeinen tippa Eerikäisen vanhemmille oli se, kun paikallinen parlamenttitalo sytytettiin tuleen vieden mukanaan huumekeisari Pablo Escobaria vastaan kerätyt todisteet.

– Silloin isä totesi, että jotain on tehtävä.

Bogotasta kielitaidottomana Suomeen

Eskon vanhemmat tekivät vaikean ratkaisun ja lähettivät vain espanjaa puhuvan Eskon yksin Kolumbiasta Suomeen isän suomalaisten sukulaisten luo. Muun perheen oli tarkoitus tulla pian perässä, kunhan kaikki käytännön asiat oli saatu kuntoon. Toisin kävi.

Hyvästit isän kanssa Kolumbiassa jäivät viimeiseksi kohtaamiseksi isän ja pojan välillä, sillä isä kuoli pian Eskon lähdön jälkeen sydänkohtaukseen. Äidin ja siskon tulo Suomeen viivästyi ja Esko varttui teini-ikäiseksi sukulaisperheen hoivissa.

Vaikka Esko sopeutui Suomeen suhteellisen helposti, ikävöi hän perhettään. Eerikäinen kertoi illan lähetyksessä, että etenkin oman tyttären kasvaessa hän on kokenut tarvetta käsitellä lapsuuden kokemuksiaan.

– Minulla on nyt itselläni 10-vuotias tytär ja mietin aika usein sitä, että juuri sen ikäisenä minut lähetettiin tänne pakoon. Olen nyt jälkeenpäin käsitellyt asiaa myös terapeutin kanssa.

Eerikäinen sanoo, että terapian myötä hänen on myös ollut helpompi katsoa asiaa vanhempiensa näkökulmasta ja nähdä miten vaikea ratkaisu se on ollut heille.

– Ymmärrän nyt aika hyvin heidän päätöksen.

Takaisin Hunkseihin

Esko Eerikäinen tunnetaan paitsi radio- ja tv-juontajana mutta myös urastaan tanssiryhmä Scandinavian Hunksien riveissä. Esko yllätti lähetyksessä ja paljasti palaavansa Hunkseihin.

– Hunksit täyttää tänä vuonna 20 vuotta ja mietimme, että pitäisikö keksiä jotain. Sitten päätettiin, että tehdään paluu ja fiilistellään ja nyt se sitten tapahtuu.

Esko Eerikäisen koko haastattelu katsottavissa Areenassa:

Lue seuraavaksi