Hyppää sisältöön

Uusi potilastietojärjestelmä Apotti laajeni moneen uuteen sairaalaan Uudellamaalla – HUS: "Teknisiä ongelmia on ollut, mutta ne on ratkottu"

Jonot saattavat pidentyä ja päivystyksessä ja poliklinikoilla odotusajat kasvaa Lohjalla, Hyvinkäällä, Porvoossa, Espoossa Jorvin sairaalassa sekä Helsingissä Naistenklinikalla ja Psykiatrian yksikössä.

Kuva: Esko Jämsä / AOP

HUSin mukaan perjantain ja lauantain välisenä yönä tapahtunut siirtyminen uuteen potilas- ja asiakastietojärjestelmään, Apottiin, on sujunut lauantai-iltapäivään mennessä suunnitelman mukaisesti.

Apotti-tietojärjestelmään siirryttiin Hyvinkään, Lohjan, Länsi-Uudenmaan ja Porvoon sairaanhoitoalueilla, Jorvin sairaalassa sekä Naistentautien ja synnytysten ja Psykiatrian yksiköissä. Sairaalat toimivat normaalisti HUSin mukaan.

– Yksiköistä saatujen tietojen perusteella käyttöönotto on sujunut tähän asti suunnitelmien mukaan. Eteen tulleet ongelmatilanteet ovat olleet luonteeltaan teknisiä ja ne on pystytty ratkomaan nopeasti, HUSin hallinnollinen ylilääkäri Piia Aarnisalo kertoo tiedotteessa.

Päivystyspoliklinikoilla ei ollut ruuhkaa lauantai-iltapäivällä.

Perjantai-iltana ennen Apotin käyttöönottoa Jorvin sairaalan päivystyspoliklinikalla oli normaalia vilkkaampaa, mutta myös siellä tilanne on nyt tavanomainen, tiedotteessa kerrotaan.

Ennen päivystykseen hakeutumista potilaita pyydetään soittamaan normaalin käytännön mukaan Päivystysavun numeroon 116 117 tai olemaan yhteydessä omaan terveysasemaan, jos se on avoinna.

Poliklinikka-aikoja karsittu, jonot voivat pidentyä päivystyksissä ja poliklinikoilla

Aiemmin HUS on kertonut, että Apotin käyttöönotton takia sairaaloissa on karsittu poliklinikka-aikoja. Esimerkiksi psykiatrian avohoidosta on karsittu vastaanottoaikoja ja odotusajat poliklinikoilla voivat venyä. Myös synnytysten ja naistentautien tulosyksiköstä on vähennetty sekä poliklinikka- että leikkausaikoja jo etukäteen.

Hyvinkään sairaalassa vastaavista ajoista on karsittu kokonaan pois noin kolmannes ja Raaseporin sairaalassa aikoja on jopa noin puolet vähemmän kuin normaalisti. Poliklinikoilla hoidetaan kiireettömiä, lähetteellä saapuvia potilaita.

Erityisesti päivystyksessä Apotti voi pidentää odotusaikoja. Näin arvioidaan ainakin Lohjan ja Porvoon sairaaloissa. Tilanne pahenee nopeasti, jos käyttöönottopäivänä tulee esimerkiksi runsaasti influenssatapauksia

Normaaliin päiväjärjestykseen päästään arvion mukaan muutaman viikon, viimeistään kuukauden kuluttua Apotin käyttöönoton jälkeen, HUSista on luvattu.

Sairaaloiden osastohoitoon Apotin käyttöönoton ei pitäisi vaikuttaa.

Apotti otettiin ensimmäisenä käyttöön Peijaksen sairaalassa marraskuussa 2018.

.
.