Hyppää sisältöön

Vuoden vaihtuessa moni päättää lisätä liikuntaa arjessa – huomioi nämä asiat ja onnistut

Helsingin yliopiston tutkijat selvittivät 123 tapaa motivaation ja käyttäytymisen itsesäätelyyn.

Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Vuoden alku on elämäntapamuutosten ja lupausten aikaa. Liikunnan lisääminen arjessa onkin monelle tällainen uudenvuodenlupaus, minkä toivotaan tuovan lisää terveyttä ja hyvinvointia elämään. Tavoitteissa ja päätöksissä ei kuitenkaan ole aina helppo pitäytyä.

Helsingin yliopiston tutkijat pyrkivät uudessa julkaisussa löytämään vastauksia liikkumisen haasteisiin ja selvittivät 123 tapaa motivaation ja käyttäytymisen itsesäätelyyn. Tutkimusartikkeli julkaistiin Nature Human Behaviour (siirryt toiseen palveluun)–lehdessä tammikuussa

Mukana tuttuja juttuja sekä uusia tekniikoita motivaation löytämiseen

Julkaisusta löytyy keinoja, joista jokainen voi valita itselleen parhaiten sopivat tavat oman motivaation ja käyttäytymisen muuttamisessa eri elämänalueilla.

Tutkimuksen johtaja apulaisprofessori Nelli Hankonen Helsingin yliopistosta nostaa alla esiin muutamia tärkeimpiä asioita, mitkä on hyvä huomioida, jotta liikunnan lisääminen arjessa onnistuu ja saavutat tavoitteesi.

Motivaatio syntyy tavoitteiden tiedostamisesta

Selkeät tavoitteet ja tietoisuus mitä liikunnalla saavutetaan auttavat ylläpitämään motivaatioita. Varmista, että pystyt palauttamaan vaikeinakin hetkinä mieleen, miksi olet lähtenyt elämäntapamuutokseen ja mitä arvoja se palvelee.

Tee selkeä suunnitelma

Jalosta yleinen tavoite konkreettiseksi ja selkeäksi suunnitelmaksi. Esimerkiksi, menen joka torstai uimahalliin töiden jälkeen.

Seuraa edistymistä

Liikuntapäiväkirja ja oman treenaamisen ja edistymisen seuranta auttavat pysymään tavoitteissa. On myös palkitsevaa huomata, kun harjoituspäiväkirjan sivut alkavat täyttyä ja konkreettisesti hahmottaa, että arjessa on liikuntaa.

Maltti on valttia

Muista edetä pienin askelin. Tutkimukset osoittavat, että liian innolla ja vauhdilla aloitettu harjoittelu ja liikunan lisääminen aiheuttaa vammoja. Motivaatio saattaa myös laskea, jos alku on liian rankka. Onnistumiset ja saavutettavissa olevat tavoitteet lisäävät harjoittelun mielekkyyttä.

Yhteisössä on voimaa

On usein tehokkaampaa saavuttaa tavoitteita ryhmänä, sosiaalinen ympäristö ja porukka auttavat onnistumaan. Myös liikkuminen itsessään muuttuu kevyemmäksi, kun ajatukset eivät ole koko ajan sykemittarissa ja voi vaihtaa ajatuksia kaverin kanssa.

Ole joustava tavoitteiden ja harjoittelun kanssa

On tärkeää, että tavoitteita ja toimintaa pystyy muokkaamaan joustavasti. Jos joku tapa liikkua ei tunnu mielekkäältä tai ei muuten toimi, niin kannattaa rohkeasti muuttaa suunnitelmaa ja miettiä vaihtoehtoisia toimintamalleja.

Tee suunnitelma repsahdusten estämiseksi

Etukäteen on myös hyvä miettiä suunnitelma, miten mahdollisia repsahduksia voi välttää. Mieti millaisissa hetkissä lipsumista tapahtuu ja pyri välttämään karikot jo ennakkoon. Esimerkiksi, jos töiden jälkeen on vaikea lähteä kotoa treenaamaan, niin pakkaa treenikamat jo aamulla mukaan ja lähde liikkumaan suoraan töistä.

.
.