1. yle.fi
  2. Uutiset

Pääministeri Johnson väläyttää harkitsevansa väljempää kauppasopimusta Britannian ja EU:n välille

Väljempi sopimus muistuttaisi kauppasopimusta, joka EU:lla on Australian kanssa.

Brexit
Britannian pääministeri Boris Johnson lähdössä Downingstreet 10:stä.
Kuvituskuva. Britannian pääministeri Boris Johnson.Tolga Akmen / AFP

Britannian pääministeri Boris Johnson on avoin harkitsemaan väljempää kauppasopimusta Britannian ja EU:n välille, hallituslähde kertoi lauantaina.

Väljempi sopimus muistuttaisi kauppasopimusta, joka EU:lla on Australian kanssa.

Uutistoimisto Reutersin tavoittaman hallituslähteen mukaan Britannian ja EU:n välisissä kauppaneuvotteluissa on ainoastaan kaksi todennäköistä tulosta: vapaakauppasopimus, jollainen EU:lla on Kanadan kanssa tai väljempi sopimus, jollainen EU:lla on Australian kanssa.

Pääministeri Johnsonin on tarkoitus pitää maanantaina puhe, joka käsittelee Britannian EU-eron jälkeistä kauppapolitiikkaa.

Aikaisemmin lauantaina Johnson kertoi tavoittelevansa siirtymäkauden ajaksi Britannian ja EU:n välille samanlaista vapaakauppasopimusta, joka EU:lla on Kanadan kanssa. Vuodenvaihteen jälkeen britannialaiset yritykset joutuisivat maksamaan vientitulleja myydessään tuotteita EU-maihin.

Johnsonin hallitus on myös ilmaissut suunnittelevansa täysiä tulleja sekä tarkastuksia rajalla, kun EU:sta tuodaan ensi vuoden alusta lähtien tuotteita Britanniaan, The Daily Telegraphin tavoittama hallituslähde kertoi.

Tällä suunnitelmalla pyritään luomaan painetta EU:n suuntaan, kun kauppaneuvotteluita käydään osapuolten välillä.

Aiheesta lisää:

Analyysi: Vapauden hurmaan herännyt brexit-Britannia voi pian kaivata EU-kahleitaan – maailmankaupan jätit voivat tarjota yksinäiselle kylmää kyytiä

Thamesin Singapore, sääntelemätön vapaakauppasaari vai kansallisen kapitalismin Britannia? Maa kulkee tuntemattomaan tulevaisuuteen

Brexit toteutuu tänään, mitä se tarkoittaa? Tässä lyhyet vastaukset

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi