1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tansania

Tansaniassa ainakin 20 ihmistä tallaantui kuoliaaksi jumalanpalveluksessa

Vaarallinen tungos syntyi, kun kuulijat alkoivat tavoitella saarnaajan maahan kaatamaa "pyhää öljyä".

Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Ainakin 20 ihmistä sai surmansa ja toistakymmentä loukkaantui lauantaina Tansaniassa, kun jumalanpalvelus riistäytyi järjestäjien hallinnasta ja väkijoukot tallaantuivat.

Onnettomuus tapahtui maan pohjoisosassa sijaitsevassa Moshin kaupungissa.

Paikalliselle urheilustadionille oli kokoontunut myöhään lauantai-iltana satoja ihmisiä kuuntelemaan suosittua kristillistä saarnaajaa Boniface Mwamposaa.

Kun Mwamposa kaatoi maahan "pyhäksi öljyksi" kutsumaansa nestettä, osa yleisöstä alkoi rynniä eteenpäin saadakseen pisaran saarnaajan ihmeainetta. Samassa syntyi tungos.

– Se oli kammottavaa, ihmiset tallasivat säälimättömästi ja tönivät kyynärpäillä, onnettomuutta todistanut Peter Kilewo kuvaili uutistoimisto AFP:lle.

– Se oli kuin saarnaaja olisi heittänyt maahan nipun seteleitä... ja sitten vielä kaikki nämä kuolemat! Kilewo jatkoi.

Viranomaisten mukaan kuolleiden joukossa on viisi lasta. Kuolonuhrien ja loukkaantuneiden lukumäärä voi vielä nousta.

– Tämä tapahtui yöaikaan ja paikalla oli paljon ihmisiä, joten on mahdollista, että lisää uhreja löydetään. Arvioimme vielä tilannetta, Moshin kaupungin hallinnon edustaja Kippi Warioba arvioi uutistoimisto Reutersille.

Boniface Mwamposan kaltaiset taloudellista vaurautta lupailevat evankelistat ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan Tansaniassa, jonka väestöstä lähes puolet elää kansainvälisen köyhyysrajan alapuolella.

Näiden saarnamiesten pääasiallinen tulonlähde on kuulijoiden lahjoitukset, uutistoimisto Reuters raportoi.