Koronavirukselle altistuneista matkailijoista suurin osa tavoitettu – enää 4 selvityksessä

Altistuneiden lukumäärä on yhteydenottojen jälkeen saatu rajattua 21:een.

koronavirus
Lapin keskussairaalan kyltti talvella
Koronavirustartunnan saaneen kiinalaisnaisen kotiuttamista arvioidaan maanantaina. Karanteeni voi päättyä, kun potilas on oireeton ja kaksi peräkkäistä näytettä on todettu negatiiviseksi.Maija-Liisa Juntti / Yle

Alunperin altistuneita arvioitiin olevan 24. Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan on varmistunut, että kaksi kiinalaismatkailijaa eivät osallistuneetkaan tapahtumaan, jossa altistuminen muiden osalta tapahtui. Lisäksi altistuneiden listalta poistui yksi matkailuyrityksen työntekijä, joka kertoi olleensa retken aikana toimistotöissä.

Aiemmin tänään Lapin sairaanhoitopiiri selvitti kolmen matkailijan tiedot. Matkailijat ovat ehtineet palata jo kotimaihinsa Singaporeen ja Ranskaan, missä viranomaiset huolehtivat heidän jatkoseurannastaan.

Neljän Saariselällä virukselle altistuneen matkailijan tietoja selvitetään edelleen.

Lapin sairaanhoitopiirissä todettiin koronavirustartunta kiinalaisella matkailijalla viime viikon keskiviikkona. Samaan matkailutapahtumaan osallistuneita ulkomaalaisia matkailijoita on selvitetty tartunnan varmistumisesta lähtien.

Tartunnan saaneen kiinalaisnaisen kotiuttamisaikataulu saattaa ratketa jo ensi viikon alussa. Mikäli hän on oireeton, voidaan varmistustestit aloittaa jo maanantaina, kertoo Broas.

Kotiuttamista ennen potilaalle tehdään vielä kaksi testiä peräkkäisinä päivinä. Jos ne ovat negatiivisia, voidaan potilas kotiuttaa.

Lapissa on edelleen runsaasti kiinalaismatkailijoita, vaikka Kiinan asettamat matkustusrajoitukset ovatkin vähentäneet matkailijamääriä huomattavasti.

– Taudin itämisaika on 2–12 vuorokautta, joten on mahdollista, että matkailuun liittyviä tartuntatapauksia vielä tulee, sanoo ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.

Suomessa tilanne ennallaan

Tuoreiden lukujen mukaan Kiinassa on yli 14 000 vahvistettua tartuntaa, joista valtaosa Hubein maakunnassa. Kiinan ulkopuolella tautitapauksia on 160. Virukseen kuolleita on viranomaisarvion mukaan yli 300. Vuorokaudessa uusia koronavirustartuntoja tulee noin 2000–3000.

Ensimmäinen Kiinan ulkopuolella sattunut kuolemantapaus on vahvistettu sunnuntaina Filippiineillä. Koronavirukseen menehtynyt oli Wuhanista kotoisin oleva 44-vuotias mies.

Tartunta- tai kuolleisuusluvut ei vaikuta Suomen tilannekuvaan, sanoo ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.

– Numeroiden valossa kuolleisuus on noin kaksi prosenttia. Lieväoireisia löytämättömiä tartuntoja on varmasti Kiinassa enemmän. Jos niitä on merkittävän paljon enemmän, niin silloin kuolleisuus todennäköisesti laskee.

Puumalaisen mukaan taudin vakavuusarvio voi muuttua myös toiseen suuntaan. Hubein sairaaloissa ja tehohoidossa on paljon ihmisiä, joiden hoidon lopputuloksesta ei vielä ole tietoa.

Arviot taudin tarttuvuudesta tarkentuneet

Arviot taudin tarttuvuudesta ovat osin tarkentuneet. Puumalaisen mukaan oireettomassa vaiheessa tauti ei juuri tartu.

– Oireettomien tartunnan saaneiden kyky tartuttaa muita vaikuttaa hyvin vähäiseltä. Yksittäisiä poikkeuksia toki voi olla, mutta suuressa mittakaavassa tarkasteltuna näin ei juuri tapahdu.

Muilta osin arviot taudin tarttuvuudesta ja taudinkulusta ovat pysyneet ennallaan. Tauti leviää pääasiassa pisaratartuntana ja jossain määrin kosketustartuntana.

On arvioitu, että yksi koronavirustartunnan saanut henkilö tartuttaa suojaamattomassa kanssakäymisessä kahdesta kolmeen ihmistä. Se on tyypillinen infektioiden uusiutumisluku.

Valtaosa vakavamman taudin saaneista on keski-ikäisiä tai vanhempia. Monella vakavan taudin saaneista tai menehtyneistä on ollut jokin perussairaus. Lasten osuus uuteen koronavirukseen sairastuneista on ollut erittäin pieni.

– Tämä on päinvastainen tilanne kuin esimerkiksi influenssassa, jossa sairastuneita on paljon lasten joukossa ja he levittävät tartuntaa aika tehokkaasti. Näyttää siltä, että tautia levittävät enemmänkin isovanhemmat kuin lapset, Puumalainen toteaa.

Suurlähetystö avustaa Hubeista pois haluavia suomalaisia

Pekingin suurlähetystö on avustanut Wuhanin kaupungista kolme suomalaista Ranskan toteuttamalle kotiutuslennolle. Lento on laskeutunut sunnuntaina kello 16 aikaan Ranskaan.

Suomen Pekingin suurlähetystö jatkaa tarvittaessa muiden Hubein maakunnassa olevien suomalaisten avustamista pois alueelta.