Poliisi ampui useita ihmisiä puukottaneen miehen Lontoossa – tekijä oli aiemmin ollut vankilassa terrorismirikoksista

Loukkaantuneita on kolme. Heistä yksi sai vakavia vammoja.

ampumavälikohtaukset
Poliisi partioimassa Streathamin asuinalueella.
Poliisi partioimassa Streathamin asuinalueella, jossa puukotus tapahtui 2. helmikuuta.EPA

Lontoossa poliisi on ampunut miehen, joka puukotti useita ihmisiä Streathamin asuinalueella. Poliisin mukaan miehellä oli yllään huijaukseksi osoittautunut räjähdelaite.

Britannaian yleisradioyhtiö BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan epäilty tekijä oli vapautunut vankilasta noin viikko sitten. Hän oli istunut puolet kolmen vuoden vankilatuomiostaan, johon hänet oli tuomittu terrorismirikoksista. Epäilty oli vuonna 2018 tuomittu vankeuteen 18-vuotiaana myönnettyään syyllisyytensä yhteensä 13 terrorismirikokseen, uutistoimisto Reuters kertoo.

Lucy D'Orsi Lontoon metropolialueen poliisista sekä Euroopan terrorisminvastaisen yksikön viranomainen sittemmin vahvistivat mediassa esitetyt tiedot epäillystä.

Poliisi kertoo Twitterissä, että loukkaantuneita on aiemmista tiedoista poiketen kolme. Aiempien tietojen mukaan uhreja olisi ollut vain kaksi. Uhreista yksi on hengenvaarallisessa tilassa. Kahden muun vammat eivät ole poliisin mukaan vakavia.

Poliisi on vahvistanut Twitterissä, että epäilty tekijä on julistettu kuolleeksi. Uutistalo Sky Newsin mukaan tekijä oli ollut poliisin aktiivisessa tarkkailussa tapahtuma-aikaan.

Välikohtaus tapahtui sunnuntaina Etelä-Lontoossa Streathamin asuinalueella ja sen epäillään liittyvän islamistiseen terrorismiin, kertoo Britannian poliisi.

BBC:n (siirryt toiseen palveluun)mukaan alueella on kuultu laukauksia iltapäivällä paikallista aikaa kello kahden jälkeen.

AP:n mukaan 19-vuotias silminnäkijä Gulled Bulhan kertoo Britannian uutistoimisto PA:lle nähneensä tekijällä viidakkoveitsen. Bulhanin mukaan siviiliasuinen poliisi jahtasi häntä.

Poliisi on kehottanut ihmisiä pysymään poissa Streathamin alueelta. Sosiaalisessa mediassa on paljon kuva- ja videomateriaalia, jonka väitetään olevan tapahtumapaikalta. Julkaistussa materiaalissa näkyy, että alueella on paljon hälytysajoneuvoja.

Britannian pääministeri Boris Johnson on kiittänyt Twitterissä hälytyksellä olleita viranomaisia ja hoitohenkilökuntaa tapauksen hoitamisesta. Lisäksi Johnson on välittänyt valittelunsa loukkaantuneille ja niille, jotka joutuivat osallisiksi välikohtaukseen.

Myös Lontoon pormestari Sadiq Khan on kommentoinut tapausta.

– Terroristit yrittävät aiheuttaa erimielisyyksiä ja tuhota meidän tapamme elää – täällä Lontoossa emme anna heidän onnistua siinä koskaan, Khan sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Viimeisin vastaava välikohtaus tapahtui Lontoossa marraskuussa. Silloin poliisi ampui miehen, joka oli pukeutunut tekaistuun itsemurhaliiviin ja puukotti kaksi ihmistä kuolleeksi. Lisäksi kolme loukkaantui välikohtauksessa.

Lähteet: AFP, Reuters, AP