1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Bafta-palkinto

Kaikki tärkeimmät elokuvapalkintoehdokkuudet menivät valkoihoisille näyttelijöille – Prinssi William: Tämä ei voi olla oikein

Myös parhaana miesnäyttelijänä palkittu Joaquin Phoenix arvosteli Bafta-elokuvapalkintoja monimuotoisuuden unohtamisesta

British Academy of Film and Television Artsin puheenjohtaja prinssi William ja toimitusjohtaja Amanda Berry sunnuntai-illan Bafta-gaalassa. Kuva: AOP

Britannian elokuva-alan tärkeimmän palkintojuhlan Bafta-gaalan kuumimmaksi puheenaiheeksi nousi jo etukäteen ehdokaslistan koostumus. Kaikki parhaan mies- ja naispääosan sekä parhaan mies- ja naissivuosan ehdokkaat olivat valkoihoisia.

Lisäksi kritiikkiä herätti se, ettei yksikään nainen päässyt ehdolle parhaan ohjaajan sarjassa.

Myös Bafta-palkinnot jakavan British Academy of Film and Television Artsin puheenjohtaja prinssi William puuttui epäkohtaan gaalassa pitämässään puheessa, uutisoivat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) ja uutiskanava Sky News (siirryt toiseen palveluun).

– Vuonna 2020, eikä edes ensimmäistä kertaa viime vuosina, huomaamme puhuvamme taas kerran tarpeesta tehdä enemmän monimuotoisuuden varmistamiseksi. Tämä ei voi olla oikein tänä päivänä ja aikana, prinssi painotti muutoksen tarvetta.

– Bafta ottaa tämän asian vakavasti, ja on tämänvuotisten ehdokasnimitysten jälkeen aloittanut läpikotaisen tarkastelun koko palkintoprosessista, jotta kaikille tarjoutuisi yhtäläiset mahdollisuudet, prinssi William sanoi.

Myös parhaan miespääosanäyttelijän palkinnon saanut Joaquin Phoenix puuttui palkintoehdokkuuksien vääristymään.

– Mielestäni lähetämme värillisille ihmisille hyvin selkeän viestin: ette ole tervetulleita tänne, Phoenix paheksui palkintopuheessaan.

Lisää aiheesta:

Taistelulähetit – 1917 hallitsi Bafta-gaalaa – sotaelokuva vei sekä parhaan elokuvan että ohjauksen Bafta-palkinnon