PAM uhkaa laajoilla lakoilla – esimerkiksi koko maan Prismat menossa kiinni helmikuun lopulla

Kohdistamalla lakon ensi vaiheessa S-ryhmään Palvelualojen ammattiliitto hakee toimilleen vaikuttavuutta. Neuvotteluja ovat hiertäneet etenkin kiky-tunnit.

lakot
Myyjä hyllyttämässä jugurttia Prismassa
PAM on päättänyt myös myöhemmistä lakoista.Kalle Purhonen / Yle

Palvelualojen ammattiliitto PAM uhkaa järjestää kahden viikon kuluttua viikolla 8 kaupan ja kiinteistöpalvelun alalla lakon, joka esimerkiksi sulkisi kaikki Suomen Prisma-tavaratalot kahdeksi päiväksi.

– Tässä ei ole kysymys siitä, että haluaisimme nostaa S-ryhmän työnantajana tikunnokkaan. He ovat esimerkillinen työnantaja monessa suhteessa. Tässä on kysymys vaikuttavuudesta, sanoo PAM:n puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen.

Lakko alkaisi S-ryhmän logistiikka- ja kuljetusyrityksessä Inex Partnersilla tiistaina 18. helmikuuta, ja se päättyisi siellä lauantaina 22.2. klo 24. Tämän myötä lakon piirissä olisivat S-ryhmän logistiikkakeskukset Sipoossa ja Keravalla. Prismat olisivat kiinni torstaista 20.2. kello 6 alkaen perjantain loppuun saakka.

Lisäksi viikolla 8 alkavat myös kiinteistöpalvelualan lakot Lapissa, Kainuussa, Keski-Suomessa ja Pohjanmaan maakunnissa.

– Olemme päättäneet myös viikon kahdeksan jälkeisistä lakoista. Seuraavien viikkojen työtaisteluista PAM ilmoittaa myöhemmin, kertoo liiton puheenjohtaja Rönni-Sällinen tiedotteessa.

Lakko koskisi laajentuessaan liiton mukaan lähes 50 000:ta työntekijää (siirryt toiseen palveluun).

Kaupan alan lakko koskee kaupan, vähittäiskaupan esimiesten sekä varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimuksen mukaista työtä. Lisäksi sen pirissä ovat kaupan ICT-toimihenkilöiden ja Hankkija-Maatalouden myyntihenkilöstön työehtosopimuspöytäkirjan mukaiset työt. Kiinteistöpalvelun alan lakko koskee kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen mukaisia töitä.

Lisäksi PAM aloittaa kaupan alan ylityökiellon tiistaina 4.2. kello 6 alkaen. Kielto koskee Inex Partnersin ohella esimerkiksi Keskon ja Lidlin jakelukeskuksia.

Kiky esillä taas neuvotteluissa

PAM on neuvotellut työehtosopimuksista Kaupan liiton ja Kiinteistötyönantajien kanssa. PAMin hallitus katkaisi neuvottelut tammikuun viimeisenä päivänä, jolloin alojen työehtosopimusten sopimuskausi päättyi.

Liitto kertoo päätyneensä ratkaisuun, koska neuvottelut eivät enää edenneet. Rönni-Sällisen mukaan työnantajilla ei ollut halukkuutta neuvotella muun muassa kiky-tunneista.

PAM syyttää Elinkeinoelämän keskusliitto EK:ta neuvottelujen koordinoinnista, minkä työntekijäjärjestö sanoo estävän aidot liittokohtaiset neuvottelut.

– Koordinaatiollaan työnantajat haluavat napata rusinat pullasta ja muun muassa pakottaa siivoojat ja myyjät tekemään jatkossakin ilmaista talkootyötä, Rönni-Sällinen sanoo.

Käytännössä työnantajaliitot haluavat siis odottaa ensin Metsäteollisuuden ja Paperiliiton ratkaisua kiky-tunneista.

– Kyllä se siltä vaikuttaa, kun tässä kuullostelee työmarkkinakenttää. Kaikki on pysähdyksissä saman asian takia. Tässä on työnantajaliittojen kova koordinaatio taustalla ettei eteenpäin päästä, Rönni-Sällinen sanoo.

Neuvottelut poikki, seuraavaksi Bulevardille

PAMin hallitus päätti perjantaina katkaista neuvottelut, joten seuraavan kerran osapuolet tapaavat valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingin Bulevardilla.

Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala kertoo olleensa pettynyt PAMin lakkoilmoitukseen. Neuvotteluiden sisältöä hän ei halua kommentoida.

– Meillä on ollut pitkä neuvottelusessio koko tammikuun. Olemme käyneet asiallisesti hyvin tiiviit neuvottelut, Lavikkala sanoo.

Lavikkala myös vakuuttaa, että kyse on ollut kiky-tunteja myöten aidoista neuvotteluista, vaikka vientiteollisuuden ratkaisuja seurataankin.

– Kaupan liittona olemme sitoutuneet vientivetoiseen työmarkkinamalliin ja se on äärimmäisen tärkeä koko Suomen kansantalouden kannalta. Siinä otetaan huomioon se, että kauppa pystyy elinkeinoelämän suurimpana työllistäjänä jatkossakin. Samalla haluamme kantaa huolta siitä etteivät viennin kustannukset nouse välillisesti, kun ne käyttävät kaupan palveluita, Lavikkala sanoo.

Myöskään Kiinteistötyönantajat ei halua avata käytyjä keskusteluja ja niiden ongelmakohtia. Järjestön toimitusjohtaja Pia Graménin mukaan neuvotteluja on käyty hyvässä hengessä. Edellinen osapuolten välinen tapaaminen oli Graménin mukaan lauantaina.

– Asiat ovat sen verran isoja, että se on aina kokonaisuus, joka tulisi saada pakettiin, hän sanoo.

– Työaikalaki muuttui, joten työaika-asiat täytyy päivittää ajan tasalle, mutta muuten esillä ovat perusasiat, kuten yleensäkin neuvotteluissa.

Lisätty klo 19.00 kommentit Rönni-Sälliselta koskien neuvottelujen kariutumista ja sitä, että työnantajaliitot odottavat Metsäteollisuuden ratkaisua kiky-tunteihin. Lisätty myös Anna Lavikkalan vastaus väitteisiin.

Aiheesta voi keskustella tiistaihin kello 23.00:een asti.