Kun retkiluistelurataa ei ollut, luisteluharrastaja teki sellaisen – siihen vaadittiin itse rakennettu kone, kyläläisiä ja kärsivällisyyttä

Retkiluistelijan unelma on peilimäinen ja paksu jää ilman lumipeitettä, mikä vaatii vaivannäköä.

retkiluistelu
Hannu Korkiala, Henry Leinonen ja Markku Savolainen retkiluistelemassa Vuottolahdella.
Retkiluisteluradan ylläpitäminen ei ole ilmaista, mutta luisteijoille sen käyttäminen ei kuitenkaan maksa mitään.Timo Sihvonen / Yle

Henry Leinonen on haaveillut retkiluisteluradasta kymmeniä vuosia. Tänä talvena hän päätti toteuttaa unelmansa.

– Luistelu on ollut pienestä asti elämässä mukana, lapsena en muuta tehnytkään. Kaukalo oli kuin toinen koti.

Nyt Kajaanin Vuottolahteen, Oulujärven jäälle on luotu yksi Suomen eteläisimmistä retkiluisteluradoista. Sillä on pituutta kahdeksan kilometriä ja leveyttä kymmenen metriä.

Hannu Korkiala, Henry Leinonen ja Markku Savolainen retkiluistelemassa Vuottolahdella.
Hannu Korkiakoski, Henry Leinonen ja Markku Savolainen testaavat retkiluistelurataa. Leinosen mukaan Vuottolahden rata kestää hyvin luistelun, vaikka talvi onkin ollut jäiden suhteen kehno. Timo Sihvonen / Yle

Radan tekeminen ja sen ylläpitäminen ei kuitenkaan ole ollut ihan yksinkertainen juttu.

Retkiluistelijan unelma on peilimäinen ja paksu jää ilman lumipeitettä. Suuri lumimäärä haittaa luistelua ja estää myös retkiluistelijaa näkemästä vaaran paikkoja.

Iso työ radan ylläpidossa onkin lumen pukkaaminen pois reitiltä. Nyt reittiä on aurattu ja sitä on yritetty jäädyttää kevyemmällä kalustolla. Kun jää vahvistuu, voidaan rataa ylläpitää käyttämällä esimerkiksi traktoria.

Reitin jäädyttämiseen Leinonen käyttää itse rakentamaansa konetta. Koneen pohjana toimii asuntoauton alusta, jossa on tuhannen litran vesisäiliö. Lisäksi koneesta löytyy uppopumput, aggregaatti ja moottorikairat.

– Ei muuta kuin sillä eteenpäin: otetaan järvestä vettä, jolla rataa jäädytetään.

Leinonen ei kuitenkaan pidä rataa yksin yllä, vaan hänellä on apunaan kymmenen hengen talkooporukka.

– Tässä on ollut oman kylän pojat mönkijöillä auttamassa.

Kuka tahansa on tervetullut jäälle

Vuottolahden retkiluistelurata on tarkoitettu kaikille luistelusta kiinnostuneille.

Retkiluistimia ei välttämättä tarvita tullakseen luistelemaan, mutta Henry Leinosen mukaan luistelu on huomattavasti nautinnollisempaa oikeilla välineillä. Hän hankki retkiluistimet itselleen, ja jo ensimmäinen kokemus peilikirkkaalla jäällä osoitti varusteiden välillä suuren eron.

– Ero on samanlainen kuin ajaisi Minillä ja Ferrarilla.

Markku Savolainen, Hannu Korkiala ja Henry Leinonen grillikodassa, Oulunjärven rannalla.
Retkiluisteluradan varrelta löytyy kota ja vessoja. Markku Savolainen, Hannu Korkiakoski ja Henry Leinonen pysähtyivät luistelun lomassa paistamaan makkarat.Timo Sihvonen / Yle

Keskustele aiheesta kello 23:een saakka!

Juttua korjattu 7.2.2020 kello 10.04: Hannu Korkiakosken sukunimi korjattu. Jutussa luki aikaisemmin virheellisesti Hannu Korkiala.