Paavo Väyrynen palaa keskustan jäseneksi

Väyrynen kertoo haluavansa vaikuttaa puolueen aatteelliseen ja poliittiseen linjaan.

Paavo Väyrynen
Paavo Väyrynen TV1:n studiossa presidenttitentti-ohjelmassa 08.01.2018. Presidentinvaalit 2018, presidenttipäivät televisiossa
Puolueensa entinen kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen erosi keskustan jäsenyydestä vuonna 2018. Nyt hän kertoo palaavansa puolueen riveihin.Derrick Frilund / Yle

Paavo Väyrynen kertoo tiedotusvälineille palaavansa keskustan jäseneksi.

Väyrynen väläytti mahdollisuutta paluuseensa jo viime viikolla.

– Kerroin alkaneeni uskoa siihen, että keskustan aatteelliseen ja poliittiseen linjaan on ehkä sittenkin mahdollista vaikuttaa, Väyrynen kirjoittaa tiedotteessaan.

– Tällä perusteella olen päättänyt vastata esitettyihin toivomuksiin myönteisesti ja liittyä jälleen keskustan jäseneksi. Aion ryhtyä käyttämään kaikkia puolueen jäsenille sääntöjen mukaan tarjolla olevia mahdollisuuksia vaikuttaa sen aatteelliseen ja poliittiseen linjaan.

Väyrysen mukaan "katastrofaalisen tappion jälkeen" puolueessa kaivataan nyt avointa keskustelua. Tappiolla hän viittaa kevään 2019 eduskuntavaalien tulokseen, joka oli keskustalle historiallisen huono.

Puoluejohto ei ole halunnut kommentoida Väyrysen aikeita

Keskustan puoluejohto ei ole halunnut kommentoida Väyrysen paluuaikeita.

Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen sanoi keskustan medialle järjestämässä tilaisuudessa viime viikon torstaina, ettei puolue muutenkaan kommentoi yksittäisten ihmisten jäsenkysymyksiä.

– Kuka tahansa voi hakea keskustan jäsenyyttä. Meillä paikallisyhdistykset, joihin jäsenyys kohdistuu, käsittelevät jäsenyyshakemukset, Pirkkalainen sanoi.

Samaa viestiä on toistanut puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni.

Osassa puolueista puoluehallitus hyväksyy ja erottaa yksittäiset jäsenet, mutta näin ei ole keskustan tapauksessa.

Väyrynen erosi keskustasta vuonna 2018

Väyrysen ja keskustan väliseen suhteeseen on mahtunut viime vuosina monia vaiheita.

Väyrynen on keskustan pitkäaikainen kansanedustaja, moninkertainen ulkoministeri ja puolueensa entinen puheenjohtaja. Hänen ja puolueen välit kylmenivät vuonna 2016, kun Väyrynen ilmoitti uuden Kansalaispuolueen perustamisesta.

Väyrynen oli ehdolla vuoden 2018 presidentinvaalissa sitoutumattomana ehdokkaana ja ohitti äänimäärässä keskustan ehdokkaan Matti Vanhasen. Vaalien jälkeen hän ilmoitti tavoittelevansa keskustan puheenjohtajuutta, mutta luopui myöhemmin aikeistaan ja erosi puolueesta.

Kesän 2018 jälkeen hän palasi eduskuntaan europarlamentista ja perusti uuden Seitsemän tähden liike -nimisen puolueen ja ryhmän. Myöhemmin Väyrynen kertoi eroavansa tähtiliikkeestä ja jättävänsä puoluepolitiikan.

Lue lisää:

Keskustan Kärnä ei lähde puolueesta, vaikka Väyrynen palaa

Paavo Väyrynen jättää puoluepolitiikan ainakin kahdeksi vuodeksi – "En usko, että Keskustassa edelleenkään olisi vaikuttamisen mahdollisuuksia."

Paavo Väyrynen eroaa Tähtiliikkeestä – tähtää seuraaviin presidentinvaaleihin