Turkin ja Syyrian sotilaat tulittivat toisiaan, useita kuolleita molemmin puolin

Venäjän mukaan Syyria ampui, koska Venäjä ei varoittanut Syyriaa Turkin sotatoimista alueella.

Syyria
Syyria Saraqib
Harri Vähäkangas / Yle

Turkin ja Syyrian hallituksen joukot ovat tulittaneet toisiaan Idlibissä Pohjois-Syyriassa. Ainakin kuusi turkkilaissotilasta kuoli ja yhdeksän haavoittui tulituksessa, Syyrian sotilaista puolestaan 13 on vahvistettu kuolleen.

Aiemmin maanantaina kerrottiin pienemmistä uhriluvuista.

Tulitaistelu käytiin Saraqibin kaupungin alueella noin 15 kilometrin päässä Idlibin kaupungista. Turkin joukot ovat toimineet alueella sotilasoperaatioissa. Syyrian hallituksen joukot avasivat tulen turkkilaisia vastaan, minkä jälkeen Turkin sotilaat vastasivat tuleen. Turkki teki myös ilmaiskuja.

Venäjän puolustusministeriö sanoi, että Syyrian joukot tulittivat Turkin joukkoja, koska Venäjä ei ollut varoittanut Turkin sotilasoperaatioista Idlibissä.

Turkin lentokoneet eivät loukanneet Syyrian ilmatilaa eivätkä turkkilaisjoukot hyökänneet syyrialaisia vastaan, ministeriö lisäsi.

Turkin sotatoimet jatkuvat

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sanoi, että 30–35 syyrialaista on "neutralisoitu", mutta tietoa ei ole vahvistettu eikä tiedossa ole, tarkoittiko hän sotilaita. Erdoğan sanoi Turkin ilmavoimien iskeneen reiluun 40 kohteeseen tulituksen jälkeen.

Tarkkailijoiden mukaan Turkki iski Idlibissä, Latakian maakunnassa ja Haman alueella, ja kaikissa iskuissa kuoli syyrialaissotilaita.

Erdoğan sanoi, että sotilasoperaatio jatkuu edelleen. Hän myös varoitti Venäjää sekaantumasta yhteenottoon.

Tarkkailijoiden mukaan yli 300 Turkin sotilasajoneuvoa saapui Idlibiin sunnuntaina. Määrä on paljon suurempi kuin aiemmin.

Venäjän tukemat Syyrian hallituksen joukot yrittävät vallata Idlibin aluetta, joka on viimeinen merkittävä hallituksen vastustajien hallussa oleva seutu Syyriassa. Venäjän ja Syyria ovat viime aikoina tiivistäneet hyökkäystään alueella.

Turkilla on Idlibissä 12 tarkkailupaikkaa osana Turkin ja Venäjän sopimusta.

Siviilejä kuoli ilmaiskussa

Idlibin alueella ainakin yhdeksän siviiliä on kuollut ilmaiskussa, sanoi Syyrian uhreja laskeva kansalaisjärjestö. Kuolleista neljä oli lapsia.

Ilmaisku tehtiin alueella, jossa Venäjän tukemat hallituksen joukot ovat yrittäneet ajaa jihadisteja heidän viimeisistä tukikohdistaan. Isku tehtiin ajoneuvoon, jossa kuljetettiin kodeistaan paenneita siviilejä.

Lisäksi ainakin 20 ihmistä haavoittui iskussa.

Viime viikolla Syyrian hallitus sai haltuunsa strategisen Maaret al-Numanin kaupungin Idlibin maakunnassa. Seuraavaksi heidän kohteenaan on Saraqibin kaupunki.

YK:n tilastojen mukaan ainakin 390 000 siviiliä on paennut Idlibin taisteluita joulu–tammikuun aikana. Turkissa on jo 3,5 miljoonaa syyrialaispakolaista, mikä lisää maan paineita Syyrian rauhoittamiseksi.

Aiheesta aiemmin:

Idlibissä rajuja taisteluita – kymmeniä Syyrian sotilaita kuollut kapinallishyökkäyksissä

Kymmeniä kuoli ilmaiskuissa ja taisteluissa Syyrian viimeisellä kapinallisalueella

Erdogan: Turkin rajalle on pakenemassa yli 80 000 syyrialaista – Turkki haluaa pommitusten loppuvan Pohjois-Syyrian Idlibissä

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Tass, STT