1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hammasongelmat

Stressi, napostelu ja happamat juomat näkyvät opiskelijoiden hampaissa – “Lyhyessä ajassa tulee pahat vauriot”

Stressiperäisiä purentaongelmia hoidetaan muun muassa venyttelyn ja purentakiskon avulla.

Hammasongelmat
Pinja Rantama
Hammaslääkäriksi opiskeleva Pinja Rantama on kärsinyt stressiperäisistä purentaongelmista jo useamman vuoden ajan. Sasha Silvala / YLE

Opiskelijat kärsivät aiempaa enemmän hampaiden kulumisesta ja stressin aiheuttamista purentaongelmista.

Vuonna 2019 Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) hammaslääkärit tekivät noin 25 000 hammaskariekseen ja 10 000 muihin hampaiden kovakudossairauksiin liittyvää diagnoosia.

YTHS:n johtajahammaslääkärin Anne Komulaisen mukaan hampaiden kuluminen johtuu muun muassa happamien juomien ja ruokien nauttimisesta sekä napostelusta. Hampaiden voimakas narskuttelu ja yhteen pureminen pahentaa kulumista.

– Jos tähän ei puututa, lyhyessä ajassa hampaisiin voi tulla vaikeasti korjattavia vaurioita, Komulainen sanoo.

Pinja Rantama
Pinja Rantama opiskelee hammaslääkäriksi Helsingin yliopistossa. Rantaman mukaan ala on hyvin stressaava.Sasha Silvala / YLE

"Jatkuvaa jomottavaa kipua"

24-vuotias Pinja Rantama opiskelee Helsingin yliopistossa hammaslääkäriksi. Hän on kärsinyt jo useamman vuoden ajan stressiperäisistä purentaongelmista.

– Puren hampaita tiukasti yhteen ja narskuttelen niin, että purentalihakset ovat koko ajan todella arat. Niissä tuntuu jatkuvaa jomottavaa kipua, Rantama kertoo.

Hampaiden pureminen yhteen aiheuttaa päänsärkyä ja niskan alueen jumeja. Pahimmillaan Rantama on joutunut ottamaan useamman tulehduskipulääkkeen päivässä.

– Tämä on meidän koulussa aika yleinen ongelma. Ala on stressaava, koska lyhyessä ajassa pitää oppia todella paljon asioita.

Hammaslääkärin välineitä
Hammaskaries on yleisin lääkärin tekemä diagnoosi YTHS:llä.Sasha Silvala / YLE

Purentakisko voi auttaa

Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) sosiaalipolitiikan asiantuntija Touko Niinimäki kertoo, että opiskelijoita askarruttavat etenkin toimeentulo ja sosiaaliset suhteet.

– Opiskelijat ovat huolissaan siitä, miten he tulevat toimeen opintojen aikana. Toinen iso teema on yksinäisyys, joka aiheuttaa pahoinvointia ja nakertaa itseluottamusta.

Rantama on pyrkinyt vähentämään stressiä urheilun ja vapaa-ajan harrastusten avulla. Erityisesti kuntosalilla käyminen ja suun lihasten venyttely ovat auttaneet lievittämään oireita.

Vuosi sitten Rantamalle tehtiin purentakisko, joka laitetaan yöksi suuhun. Kiskon tarkoitus on suojata hampaita narskuttelulta ja rentouttaa puremalihaksia.

– Kiskosta ja venyttelystä on ollut apua, ja kovat kivut ovat vähentyneet. Jo se helpottaa, että tietää, mitä asialle voi tehdä.

Viime vuonna YTHS:ssä tehtiin noin 900 purentakiskoa. Yksityislääkärin vastaanotolla purentakisko maksaa noin 500–700 euroa. YTHS:n kautta hankittuna kisko maksaa opiskelijalle noin 300–400 euroa.

Pinja Rantama
Vuosi sitten Rantama sai purentakiskon, joka on auttanut lievittämään oireita. Sasha Silvala / YLE

Nuuskan käyttö kasvussa

Niska- ja hartiaseudun lihasten sekä puremalihasten venyttely ja rentoutus ovat ensisijaisia hoitokeinoja stressistä johtuviin purennan häiriöihin. Hyvä ergonomia ja liiallisen istumisen välttäminen auttavat ehkäisemään hampaiden kulumista.

– Hyvä ryhti on tärkeää purentalihasten rentouttamisessa. Mobiililaitteiden käyttö ei helpota tilannetta, johtajahammaslääkäri Anne Komulainen sanoo.

Komulaisen mukaan purentavaivojen oireet vaihtelevat eri ikäkausina. Ne voivat hävitä itsestään, kun elämäntilanne muuttuu.

– Yhteys opiskeluun, työelämään ja stressiin on kuitenkin olemassa, Komulainen sanoo.

Hammaskaries on edelleen kaikista yleisin lääkärin tekemä diagnoosi YTHS:llä. Säätiön vuosiraportissa todetaan myös, että opiskelijat tupakoivat aiempaa vähemmän.

Samaan aikaan nuuskan käyttö on kuitenkin kasvanut ja sen aiheuttamat haitat suun terveydelle näkyvät vastaanotoilla.

– Nuuskan käyttö näkyy suussa limakalvovaurioina ja ienvetäyminä sekä hampaiden värjäytymisenä, Komulainen kertoo.

Lue aiheesta lisää:

Joka toinen lääketieteen opiskelija kärsii stressistä: "Lääkärin omat mielenterveysongelmat ovat tabu – ajatellaan, että pitää olla parantaja eikä parannettava"

Kiia Innanmaa, 22, stressasi ennen kaikesta, kunnes luennoitsijan sanat pysäyttivät – nämä parikymmentä oiretta voivat kertoa stressistä

Opiskelijoiden palkallisia lomia on kritisoitu jopa "täysin absurdien sosiaalietuuksien" vaatimiseksi – SYL:n varapuheenjohtaja selittää nyt, mikä on kannanoton tavoite

Lue seuraavaksi