Metsäkoneyrittäjillä menossa haastava talvi

Koneyrittäjien liiton mukaan mukaan perinteinen keskitalven hyvä urakka-aika näyttää supistuvan tänä vuonna runsaaseen kuukauteen.

metsätalous
Lumen verhoama puupino, taustalla oksia lumella hakkuun jäljiltä.
Metsäkoneyritykset elävät tiukkoja aikoja tänä talvena. kuvituskuva.Juha Kemppainen / Yle

Metsäkoneyritykset elävät tiukkoja aikoja tänä talvena.

Koneyrittäjien liitosta kerrotaan, että töitä ei ole tarjolla, koska puun kysyntä, puukauppa ja puunkorjuu ovat vähentyneet. Kehnot kelit sekä metsäteollisuudet lakot ja työsulut vaikeuttavat tilannetta entisestään.

Liiton mukaan perinteinen keskitalven hyvä urakka-aika näyttää jäävän tänä vuonna runsaaseen kuukauteen, kun normaalisti töitä riittää neljäksi tai jopa viideksi kuukaudeksi. Tämä johtaa siihen, että todennäköisesti monella yrityksellä on suuria vaikeuksia selvitä syksyyn, jolloin markkinoiden odotetaan piristyvän.

Karjalan Koneyrittäjien puheenjohtaja Teemu Myller urakoi maanantaina hakkuutyömaalla Lieksassa, jossa olosuhteet ovat tälle talvelle hyvin leimalliset.

– Tämä harvennushakkuutyömaa aloitettiin jo marras-joulukuun taitteessa, mutta silloin olosuhteet eivät antaneet myöten korjata tätä. Nyt on kuitenkin sen verran lunta ja pakkasta ollut, että saadaan korjattua pois.

Teemu Myller vahvistaa, että talvi on ollut yrittäjälle haastava.

– Kesältä asti on ollut osittain tyhjäkäyntiä. Siihen ovat vaikuttaneet monet asiat eli säät, puun menekki ja sitten nämä työtaistelutoimet.

Koneyrittäjien liitosta kerrotaan että kun hakkuita on niukalti, vaikuttaa se myös koneenkuljettajien koulutukseen. Yritykset eivät pysty tarjoamaan kaikille halukkaille mahdollisuuksia työssäoppimiseen.