1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

EU tarjoaa Britannialle "kunnianhimoista kauppasopimusta" – Boris Johnson vastasi rehvakkaasti: "Ei ole pakko sitoa itseämme"

Johnson olisi valmis harkitsemaan väljempää kauppasopimusta Britannian ja EU:n välille.

Brexit
 Boris Johnson
Britannian pääministeri Boris Johnson esitteli kauppasopimustoiveitaan maanantaina.AFP

Britannian pääministeri Boris Johnson esitteli maanantaina Britannian tavoitteita tulevien suhteiden järjestämiseksi EU:n kanssa. Johnson sanoi Lontoossa pitämässään puheessa, että Britannia haluaa kukoistavan kauppasuhteen EU:n kanssa.

Johnson ei kuitenkaan ei näe tarvetta mukautua unionin sääntelyyn. Johnson torppasi ajatuksen täydestä liittolaisuudesta EU:n kanssa vapaakaupan hinnalla.

– Meidän ei tarvitse sitoa itseämme sopimukseen EU:n kanssa. Me palautamme täydellisen itsenäisen kontrollimme rajoillemme, maahanmuuttoon, kilpailuun, tukiaissääntöihin, ostotoimintaan ja tiedon suojeluun.

Johnsonin mukaan Britannian omat käytännöt muun muassa valtiontukien, ympäristömääräysten ja eläinten hyvinvoinnin osalta ovat jo entuudestaan EU:n vastaavia määräyksiä tiukemmat. Silti Britannia ei aio vaatia EU:lta mukautumista näihin tiukempiin sääntöihin, Johnson sanoi. Hänen mukaansa Britannia ei siten ole tavoittelemassa EU:n sääntöjen romuttamista tai polkumyyntikilpailua.

Globaalisti pääministeri visioi Britannialle johtavaa roolia protektionismin uhkaaman kansainvälisen vapaankaupan puolustajana.

– Vapaakauppa on jumalten diplomatiaa, Johnson muotoili.

Sen "maaginen hyöty" on kuitenkin häviämässä ja sitä kuristetaan, hän jatkoi.

Toiveissa Kanada-malli

Jo aiemmin brittilehdistöön vuotaneiden tietojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Johnson olisi valmis harkitsemaan väljempää kauppasopimusta Britannian ja EU:n välille.

Johnson lupailee Kanada-mallista vapaakauppasopimusta – ja uhkaa kävellä ulos neuvotteluista, jos ne eivät etene.

– Me haluamme Kanada-malliseen sopimukseen verrattavissa olevan vapaakauppasopimuksen. Siinä epätodennäköisessä tilanteessa että emme onnistuisi siinä, silloin kauppamme täytyy pohjautua olemassa olevaan vetäytymissopimukseemme EU:n kanssa, Johnson sanoikin puheessaan.

Kanadan mallin mukaan tuotteilla ei ole vientitulleja kumpaankaan suuntaan, mutta maiden välillä on yhä tulli- ja arvonlisäverotarkastukset.

Turvallisuus- ja puolustuspolitiikan osalta Johnson totesi Britannian jatkavan yhteistyötä EU-maiden kanssa, koska osapuolten edut käyvät yksiin käytännössä aina. Hän ei kuitenkaan ollut varma, tarvitaanko asiasta uutta sopimusta.

Johnsonin mukaan Britannia ei ole eurooppalainen voimatekijä minkään sopimuksen ansiosta vaan kyseessä on historiallinen tosiasia.

EU: Kunnianhimoinen kauppasopimus

Unionin pääneuvottelija Michel Barnier esitteli EU:n tavoitteita jo ennen Johnsonin puhetta. Barnierin mukaan EU tarjoaa Britannialle erittäin kunnianhimoista kauppasopimusta, johon sisältyy tullittomuus.

Barnier huomautti kuitenkin, että EU:lla on tiukkoja vaatimuksia muun muassa kalastukseen liittyen. Bryssel ei hänen mukaansa aio hyväksyä epäreiluja kilpailuetuja.

Barnier muistutti Britanniaa siitä, ettei paraskaan sopimus kuitenkaan voi täysin korvata EU-jäsenyyden etuja.

Kyse on vasta suunnitelmasta, jonka jäsenmaat käyvät läpi ja hyväksyvät helmikuun lopussa.

Aiheesta aiemmin:

Analyysi: EU haluaa sääntöjä, Britannia vapautta – pian alkavat neuvottelut tarkoittavat väistämätöntä yhteenottoa

Pääministeri Johnson väläyttää harkitsevansa väljempää kauppasopimusta Britannian ja EU:n välille

Analyysi: Vapauden hurmaan herännyt brexit-Britannia voi pian kaivata EU-kahleitaan – maailmankaupan jätit voivat tarjota yksinäiselle kylmää kyytiä

Lähteet: AFP, Reuters, STT

Lue seuraavaksi