1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mehiläinen Länsi-Pohja Oy

Mehiläinen Länsi-Pohja kiistää lääkäripalveluiden puolittumisen Kemin perusterveydenhoidossa

Kemin laskelmien mukaan lääkäreiden määrä jää alle kymmenen, yhteisyrityksen mukaan se on 12–13.

Mehiläinen Länsi-Pohjan mielestä Kemin kaupunki ei ole huomioinut toimintamallin muutoksia käyntimääriä vertaillessaan. Kuva: Jutta Huovinen / Yle

Mehiläinen Länsi-Pohja Oy kiistää lääkäriresurssin puolittumisen Kemin perusterveydenhuollossa.

Kemin kaupungin vastaava lääkäri Kari S. Lankinen on laskenut, että Kemin perusterveyden ulkoistus Mehiläinen Länsi-Pohjalle olisi puolittanut palvelun.

Lankinen perustelee väitettään vastaanottoaikojen määrän vähenemisellä puoleen aiemmasta ja sillä, että Kemin vastaanotolla olisi tosiasiassa käytettävissä noin 8–9 lääkärin työpanos.

Yhteisyritys Mehiläinen Länsi-Pohja laskee lääkäreiden määrän eri tavalla.

– Kemin perusterveydenhuollossa on täysipäiväiseksi työpanokseksi muutettuna sitoutunut hieman yli 12 lääkärin työpanos. Lisäksi digitaalisen etävastaanottopalvelun kautta hoidetaan kemiläisiä asiakkaita arviomme mukaan hieman yli yhden lääkärin työpanosta vastaava määrä, kirjoittaa liiketoimintajohtaja Lasse Männistö yrityksen tiedotteessa.

Yhteisyritys kuitenkin myöntää, että ongelmia on ollut.

– Kemin perusterveydenhuollon kiireettömien lääkäriaikojen saatavuus on ajoittain syksyllä 2019 laskenut tavoittelemaamme tasoa heikommaksi eikä lääkärinaikoja ole ollut tarjolla tavoittelemaamme määrää.

Yhteisyritys lupaa lisää lääkäreitä lähikuukausina

Yhtiö lupaa tilanteen kohenevan.

– Olemme toteuttaneet aktiivista rekrytointia Kemin perusterveydenhuoltoon ja lääkärimäärä lisääntyy kevään 2020 aikana.

Ennen ulkoistusta vallinneeseen tilanteeseen verrattuna yhtiön mukaan lääkärikäyntien määrä Kemissä on laskenut 15–20 prosenttia, mutta se ei anna täyttä kuvaa tilanteesta.

– Digitaaliset lääkärikäynnit huomioiden lääkärikäyntien kokonaismäärä Kemissä on noussut selvästi vuodesta 2017. Lisäksi hoitajavetoisen vastaanottomallin vuoksi lääkärin konsultaatiokäynnit ovat yli kaksinkertaistuneet vuoden 2017 tasosta, Männistö sanoo tiedotteessa.

Sopimukseen ei ole kirjattu lääkäreiden määrää

Yhteisyritys korostaa, että palvelut on tuotettu lakien mukaisesti ja hoitotakuu on toteutunut.

– Potilasturvallisuus ei ole vaarantunut ja kiireellinen lääkärin vastaanotto on ollut akuuttia hoitoa tarvitseville Kemissä tarjolla saman päivän aikana.

Lisäksi yritys vetoaa uudenlaisiin toimintatapoihin.

– Käyttöön on otettu täysin uusia käyntityyppejä, kuten lääkärin digivastaanotto. Muutokset huomioiden kokonaistuotos Kemin perusterveydenhuollon asiakkaiden osalta ei ole laskenut, mutta tuotantotapa on muuttunut.

Yhteisyritys arvostelee Kemin kaupunkia siitä, että se ei ole huomioinut toimintamallin muutoksia käyntimääriä vertaillessaan.

– Ulkoistussopimus ei aseta kuitenkaan suoria kriteerejä palveluntuotannon panoksille tai suoritemäärille, vaan tavoittelee laadullisia ja vaikuttavuudellisia tuloksia.

Lisää aiheesta:

Kemin vastaava lääkäri arvostelee ankarasti Mehiläinen Länsi-Pohjaa: "Ulkoistus puolitti Kemin lääkäripalvelut"