Hyppää sisältöön

Lapin yliopisto ei lakkautakaan saamenkielisten kiintiöpaikkoja – "Kiintiöpaikkajärjestelmä on ja pysyy"

Lapin yliopiston hallitus teki viime viikolla strategisen päätöksen kiintiöpaikkojen säilyttämisestä.

Lapin yliopiston rehtori Antti Syväjärvi sanoo, että lakkauttamispäätös oli yliopiston vanha ja huono linjaus. Kuva: Annu Passoja / Yle

Lapin yliopisto Rovaniemellä ei lakkautakaan saamenkielisten kiintiöpaikkajärjestelmää. Yliopiston hallitus päätti asiasta viime viikolla.

Yle uutisoi muutama viikko sitten, että Lapin yliopisto lakkauttaa saamenkielisten kiintiöpaikat. Saamenkielisille hakijoille on tähän asti ollut Lapin yliopistossa kiintiöpaikkoja oikeustieteiden, kasvatustieteiden ja taiteiden tiedekuntiin.

Kiintiöllä saamenkielinen hakija on voinut päästä opiskelemaan yliopistoon hieman pienemmillä pistemäärillä kuin muut hyväksytyt. Tällä on varmistettu, että myös saamenkieliset hakijat tulevat valituksi Lapin yliopistoon.

Lakkauttamispäätös sai osakseen kovaa kritiikkiä niin Saamelaiskäräjiltä kuin Lapin ylioppilaskunnaltakin. Myös Lapin Vasemmistonuoret, Vihreät nuoret ja Keskustanuoret vaativat Lapin yliopistoa perumaan päätöksensä.

"Vanha ja huono linjaus"

Lapin yliopiston tuore rehtori Antti Syväjärvi kertoo, että lakkauttamispäätös oli yliopiston vanha ja huono linjaus. Syväjärvi painottaakin, että saamenkielisten kiintiöpaikkajärjestelmä on ja pysyy.

– Uutena rehtorina olen selvitellyt asiaa ja vienyt sen Lapin yliopiston hallitukselle strategisena asiana linjattavaksi. Hallitus olikin hyvin yksimielinen siitä, että saamenkielisille pitää olla kiintiöt, kertoo Syväjärvi.

Lakkauttamispäätös-uutisoinnin jälkeen Lapin yliopisto ja Saamelaiskäräjät ovat käyneet keskustelua hyvässä hengessä.

– Meillä on selkeä yhteinen linja. Hyvin vahva tahto tässä on ollut yliopiston rehtorilla, ylioppilaskunnalla ja Saamelaiskäräjillä sekä lopulta myös yliopiston hallituksella.

Syväjärvi pitää saamenkielisten kiintiöpaikkajärjestelmää tärkeänä asian myös yliopiston brändille ja imagolle.

– Lapin yliopisto on Suomen arktinen tiede- ja taideyliopisto. Meille kuuluvat arktinen osaaminen ja alkuperäiskansoihin ja saamentutkimukseen liittyvät asiat. Kyllä kiintiöt tulee olla ja säilyttää, käyttivät ihmiset niitä tai eivät, sanoo Syväjärvi.

Vielä ei ole varmaa tietoa siitä, voiko Lapin yliopistoon hakeutua kiintiöjärjestelmän kautta tänä keväänä.

– Minulla ei ole itselläni varmuutta siitä, saadaanko tämä korjausliike tehtyä jo kuluvalle vuodelle, koska opiskelijavalinnat ja alustukset ovat jo niin pitkällä. Mutta ainakin vuonna 2021 tämä saadaan kuntoon, lupaa Lapin yliopiston rehtori Antti Syväjärvi.