Keski-Suomen Syöpäyhdistys: Leikkausten siirto Kuopioon lisäisi entisestään potilaiden ja omaisten kuormaa ja stressiä

Keski-Suomen Syöpäyhdistys vaatii vaativien syöpäleikkausten säilyttämistä jatkosakin Keski-Suomen keskussairaalassa

Jyväskylä
Sairaalasänky ja naisen kasvot.
Jarkko Riikonen / Yle

Tekeillä oleva lakimuutos keskittäisi vaativat syöpäleikkaukset yliopistosairaaloihin eli ne tehtäisiin tulevaisuudessa Jyväskylän sijaan Kuopiossa.

Keski-Suomen Syöpäyhdistyksen mukaan leikkausten siirto kauemmas lisäisi entisestään potilaiden kuormaa ja stressiä. Jos hoito siirretään kauas kotoa sekä potilaiden että heidän läheistensä arki vaikeutuu, painottaa yhdistys kannanotossaan.

Syöpäyhdistyksen mielestä leikkausten siirto uhkaa katkaista myös hyvin toimivia hoitopolkuja, lisätä viivettä hoitoajoissa ja heikentää näin potilasturvallisuutta.

Myös Keski-Suomen maakuntahallitus on antanut lausuntonsa sosiaali- ja terveysministeriölle keskittämisasetuksen muutoksista.

Maakuntahallituksen mukaan leikkausten siirto veisi Keski-Suomesta merkittävää osaamista vaarantaen muun muassa Keski-Suomen syöpäkirurgian kehitystyön ja aiheuttaisi lisäkustannuksia Keski-Suomen erikoissairaanhoitoon.

Maakuntahallitus pitää myös leikkaustoiminnan keskittämistä hallitusohjelman peruspalveluiden kehittämistä ja palveluiden saavutettavuutta koskevien tavoitteiden vastaisena.