1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keliber

Kaustinen ja Kokkola harmissaan Keliberin hankkeen viivästymisestä – "Ei se hirveän kauas karkaa kuitenkaan"

Kunnat jatkavat suunnittelua omalta osaltaan.

Keliber
Keliber kaivos
Harmaa litium-raita on muodostunut 1,8 miljardia vuotta sitten Kokkolan ja Kaustisen kallioperään.Ville Viitamäki

Kaustisen kunta ja Kokkolan kaupunki ovat harmissaan kaivosyhtiö Keliberin suunnitelmien viivästymisestä. Louhinnan piti alkaa Kaustisella ja tuotannon Kokkolassa vuoden 2021 lopulla, mutta nyt tähtäimessä on tuotannon käynnistyminen vuonna 2024.

– Toki harmittaa, että hanke siirtyy. Mutta ei se hirveän kauas karkaa kuitenkaan. Odotukset ovat olleet korkealla ja ovat yhä, sanoo Kaustisen kunnanjohtaja Arto Alpia.

Hän on ollut hankkeessa mukana pitkään ja ymmärtää esimerkiksi lupaprosessien monimutkaisuuden. Viivästyminen ei ollut suuri yllätys.

Kaustinen odottaa kaivoksen kiinteistöverotuottojen auttavan kunnan tiukkaa taloutta. Lisäksi hankkeen uskotaan tuovan kuntaan uutta väkeä. Se aiheuttaa toisaalta lisäkustannuksia esimerkiksi päivähoidon tarpeena.

Viivästyminen antaa lisäaikaa myös kaivoksen tarvitsemien liittymien ja muiden tiejärjestelyjen hoitamiseen. Niiden rahoitus on vielä auki.

Sekä louhos- että tuotantoalueen kaavat ovat valmistumassa vielä tämän vuoden aikana. Lisäksi Kaustisen yleiskaavaa aletaan päivittää, sillä asuintontteja tarvitaan lisää, vaikka niitä kunnasta löytyykin.

Vaikutuksia koko kansallisen klusterin rakentamiseen?

Kokkolan kehitysjohtaja Jonne Sandberg luonnehtii viivästystä isoksi pettymykseksi, koska hanketta on viety eteenpäin jo vuosia määrätietoisesti.

– Mutta kyllä se sieltä aikanaan tulee, tämä on yksi vaihe hankkeen etenemistä. Nämä ovat pitkiä prosesseja joka tapauksessa.

Kokkolan suurteollisuusalueelle kaavaillun kemiantehtaan osalta prosessi jatkuu, joskin vauhti voi hieman hidastua.

Suomen Malmijalostus kaavailee lisäksi Suomeen kahta litiumakkutehdasta, ja Kokkola tekee lujasti töitä saadakseen tehtaan suurteollisuusalueelle. Sandberg ei näe sellaista uhkaa, että tehdashanke menisi Kokkolalta ohi Keliberin viivästymisen vuoksi.

– Suoranaista vaaraa ei näkemykseni mukaan ole. Mutta kun katsotaan kansallista klusteria ja Suomen Malmijalostuksen tehtävää rakentaa suomalainen akkuklusteri, niin Keliber on osa sitä kokonaisuutta ja totta kai se voi vaikeuttaa sitä, sanoo Sandberg.

Kehitysjohtaja Sandberg uskoo, että akkumateriaalien ympärille rakentuu joka tapauksessa valtava potentiaali, josta pidetään kiinni.

LUE MYÖS:

Kaivosyhtiö Keliberin suuri litium-hanke viivästyy vuosia aiemmin arvioidusta – Tuotanto pyritään käynnistämään vuonna 2024

Kokkolan suurteollisuusalueella puitteet kunnossa akkutuotetehdasta varten: "Tehdas olisi aluetaloudellisesti merkittävä"

Valtio-omisteinen Suomen Malmijalostus suunnittelee kahta litiumakkumateriaaleja valmistavaa tehdasta – Sijaintivaihtoehtoina Kokkola, Vaasa, Kotka ja Hamina

1,5 miljardin investoinnit ja valtavasti lisää työpaikkoja – Kaustisen seutu on nyt kuumaa aluetta kaivos- ja tuulivoimahankkeiden ansiosta

Lue seuraavaksi