Puolet Hämeen kansanedustajista ei lämpene Päijät-Hämeen sote-yhteisyritykselle

Vastustajat näkevät muun muassa perustuslaillisia ongelmia yhteisyrityksen tiellä.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Suun terveydenhuollon röntgen kaupunginsairaalassa Lahdessa
Muutos yhteisyritykseen koskisi noin 350 työntekijää Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän runsaasta 7 000 työntekijästä.Petri Niemi/Yle

Yle kysyi sähköpostitse Hämeen vaalipiirin kansanedustajilta: "Kannatatko Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän esitystä perustaa yhteisyritys yksityisen toimijan kanssa perusterveydenhoidon palvelujen järjestämiseen?"

Kaikki 14 kansanedustajaa vastasivat kyselyymme.

Puolet Hämeen edustajista eli SDP:n Tarja Filatov, Johannes Koskinen ja Ville Skinnari, keskustan Hilkka Kemppi, vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen, vihreiden Mirka Soinikoski ja perussuomalaisten Lulu Ranne vastustavat yhteisyritystä.

Vastustajien silmissä muutos näyttää jättiulkoistukselta, jonka vaikutukset esimerkiksi ihmisten palveluihin ja työntekijöiden jaksamiseen huolettavat. Osa näkee myös, että muutos voi törmätä ristiriitoihin perustuslain kanssa. Muutaman edustajan mielestä pitäisi rauhassa odottaa valtakunnallisen sote-uudistuksen syntymistä.

Kaksi kansanedustajaa eli kokoomuksen Kalle Jokinen sekä perussuomalaisten Jari Ronkainen kannattavat yhteisyritystä. Heidän mielestään Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän on haettava uusia tapoja turvata palvelut ja parantaa lääkäriresurssia.

SDP:n kansanedustaja Mika Kari, kokoomuksen Timo Heinonen ja Sanni Grahn-Laasonen, perussuomalaisten Rami Lehto ja kristillisdemokraattien Päivi Räsänen eivät halua ottaa yhteisyritysasiaan kantaa. Osa heistä odottaa lisätietoja, osa muistuttaa, että asiasta päättäminen kuuluu päijäthämäläisille kuntapäättäjille.

Yhtymäkokous päättää

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä jatkaa sote-keskusten ja niihin liittyvän yhteisyrityksen valmistelua.

Hankintailmoitus ja osallistumispyyntö tehdään helmikuun aikana. Yhtymäkokous voi päättää hankinnasta näillä näkymin aikaisintaan alkukesällä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.), kehotti Yle Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla kuntia pidättyväisyyteen isoissa sote-ulkoistuksissa.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän johto ei pidä sote-yhteisyritystä isona ulkoistuksena. Yhtymä laskee, että kumppanuuden kautta toteutettavien sote-keskuspalvelujen osuus yhtymän budjetista olisi noin kymmenen prosenttia. Puolet yhtymän avosairaanhoidosta on ulkoistettu jo nykyisin.

Juttua muokattu 5.2. 2020 klo 8.53: Korjattu kokoomuksen Timo Heinosen vastaus kyselyyn. Hän ei kuulu yhteisyrityksen kannattajiin, kuten aiemmin uutisoimme. Heinonen ei ota kantaa yhteisyritysasiaan, sillä päätösvalta kuuluu alueelle ja kuntayhtymälle ja sitä on hänen mielestään syytä kunnioittaa.

Lue lisää:

Analyysi: Päijät-Häme päätti maan suurimmasta sote-irtiotosta – raikas idea vai julkisten palvelujen loppu?

Mehiläinen ja Terveystalo innostuivat Päijät-Hämeen sote-yrityksestä – kysyimme terveysjäteiltä, miksi veronmaksajienkin pitäisi innostua