Hyppää sisältöön

Analyysi: Vuosaaren kokous osoitti, että hallitus kykenee sopimaan mukavista ilmastotoimista – vaikeat päätökset kasautuvat pian jonoksi

Turpeen ja autoilun päästöt odottavat vielä ratkaisuja, kirjoittaa taloustoimittaja Antti Koistinen.

Raahen terästehdas pyrkii hiilettömäksi 2030-luvulla. Hallitus aikoo rahoittaa tämänkaltaisia hankkeita uuden ilmastorahaston myötä. Kuva: Jukka Male / SSAB

Tämä peli me voitetaan.

Näin kuului Huuhkaja-kapteeni Tim Sparvin videotervehdys hallitukselle tänä aamuna Helsingin Vuosaaressa. Alkamassa oli hallituksen laaja ilmastokokous.

Avajaisissa ympäristöjärjestö Greenpeace luovutti pääministeri Sanna Marinille (sd.) Sparvin signeeraaman pelipaidan.

Olemme siinä pisteessä, että jalkapalloilijat joutuvat potkimaan pallon sijasta hallituksen takalistoa, jotta päätöksiä syntyisi.

Sparvin tervehdyksen tavoite oli tietenkin kohottaa joukkuehenkeä. Se tuli tarpeeseen.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) eroon johtanut hallituskriisi jätti haavoja SDP:n ja keskustan välille. Vihreiden ja keskustan väliset näkemyserot ilmastotoimissa ovat edelleen niin isot, että ne tuntuvat usein puhuvan eri planeetan pelastamisesta.

Näistä syistä johtuen hallituksen ilmastokokous Vuosaaressa oli pikemminkin rivien suoristamiseen tähtäävä luokkaretki kuin todellinen yritys runtata kasaan hankalia päätöksiä.

Kokouksen odotukset olivat niin alhaalla, että lopputulos oli pienimuotoinen yllätys. (Jos tämä oli tietoisesti rakennettu juoni, onnittelut hallituksen viestintävelhoille.)

Hallituksen ilmastokokouksen annin voi tiivistää kolmeen pointtiin:

  • hallitus perustaa ilmastorahaston, joka ohjaa lähivuosina satoja miljoonia euroja teollisuuden päästövähennyksien vauhdittamiseen
  • teollisuuden sähkövero laskee enemmän kuin hallitusohjelmassa kaavailtiin, vastineeksi teollisuus joutuu luopumaan fossiilisten polttoaineiden veronpalautuksista
  • hallitus laati sektorikohtaisen tiekartan, josta pöljempikin pelikaveri näkee, että päästöjä on leikattava paljon ja kaikilta aloilta

Teollisuutta koskevat uudistukset ovat suomalaisen elinkeinoelämän kannalta myönteisiä. Yritykset voivat jatkossa hakea Valtion kehitysyhtiöltä Vakelta tukea päästöjä vähentäviin investointeihin.

Suunnitelmia on vireillä hyvä liuta. SSAB aikoo muuttaa terästuotantonsa päästöttömäksi. Lappeenrannassa suunnitellaan liikenteen polttoaineiden valmistamista sementtitehtaan CO2-päästöistä.

Jos esimerkiksi SSAB onnistuu muuttamaan Raahen terästehtaan päästöttömäksi, Suomen päästöt romahtavat kertaheitolla seitsemän prosenttia. Ei mitään pipertelyä.

Toisaalta on silmiinpistävää, että hallitus julkisti kokouksessa vain mukavia ilmastouutisia. Hallitus ei kajoa kansalaisen lautaselle tai kukkaroon eikä kurki autotalliin. Saastuttavia tehtaita ei kurmoteta, vaan niitä vikitellään eteenpäin porkkanoilla.

Ilmastotoimet ovat nyt hallituksen puheissa samalla työllisyyden parantamista.

Hyvä niin, mutta muistetaan, mitä on edessä:

Liikenteen päästöt pitää puolittaa vuoteen 2030 mennessä. Kykeneekö hallitus päättämään purevista toimista, kuten liikenteen päästökaupasta?

Turpeen poltto pitää puolittaa vuoteen 2030 mennessä. Kykeneekö hallitus sopimaan turpeen verotuen poistamisesta?

Metsien hiilinielujen on oltava kovassa iskussa. Miten hallitus aikoo vaikuttaa metsähakkuisiin valtion mailla?

Pellonraivaus runsaspäästöisillä turvemailla olisi saatava loppumaan. Saako hallitus sorvattua sopua karjatilallisia kuohuttavasta ajatuksesta?

Kysymykset jäivät Vuosaaressa auki.

Hallitus vetoaa siihen, että selvitykset ovat vielä kesken. Kaikki merkit viittaavat siihen, että hallitus lykkää kiusallisia, poliittisesti vaikeita ja kansalaisia suututtavia linjauksia eteenpäin myös jatkossa.

Hallitus löytää ne kuitenkin edestään viimeistään niin sanotussa puoliväliriihessä keväällä 2021. Siitä rytäkästä ei selvitä jalkapallokapteenin videotervehdyksellä.

Lue myös: