Pirkanmaalaiset kokoomusedustajat eivät tyrmää yhteistyötä perussuomalaisten kanssa

Kansanedustajien mielestää mitään ryhmää ei pidä rajata yhteistyön ulkopuolelle.

Pirkanmaa
Eduskunnan istuntosali.
Kansanedustajien mielestä oppositiossa voidaan tehdään yhteistyötä, jos asiasta ollaan samaa mieltä.Mauri Ratilainen / AOP

Kokoomuksen pirkanmaalaiset kansanedustajat eivät tyrmää yhteistyötä Perussuomalaisten kanssa. Jos puolueet ovat samaa mieltä jostain asiasta, kansanedustajat ovat valmiita esimerkiksi yhteiseen välikysymykseen.

– On ihan luonnollista, että oppositiopuolueet tekevät yhteistyötä niissä asioissa, joissa ovat samaa mieltä. Kun viime vaalikaudella perussuomalaiset olivat oppositiossa sosiaalidemokraattien ja vihreiden kanssa, hekin tekivät yhteisiä välikysymyksiä, sanoo sastamalalainen Arto Satonen.

Arto Satonen Tampereen rautatieasemalla lähikuvassa
Arto Satosen mielestä on erittäin haasteellista päästä sopimukseen perussuomalaisten kanssa.Jussi Mansikka / Yle

Välikysymyksen lisäksi myös talousarviokäsittely on hyvä paikka yhteistyölle, muistuttaa valkeakoskelainen Pauli Kiuru.

– Opposition tehtävä on haastaa hallitusta ja esittää vaihtoehtoja. Jos meillä on yhteinen näkemys jostain asiasta, silloin voidaan tehdä yhteistyötä, hän sanoo.

Hallituskuvioita on ennenaikaista pohtia

Kokoomuksen ja perussuomalaisten yhteistyön nosti esiin kansanedustaja Wille Rydman (kok.), joka haluaisi korjata välit perussuomalaisiin ja pohjustaa tulevaa hallitusyhteistyötä.

Arto Satosen mielestä hallituskuvioita on tässä vaiheessa vielä liian aikaista miettiä.

– Meillä on maassa Marinin johtama punavihreä hallitus. Mahdollinen hallitusyhteistyökeskustelu on ajankohtaista vasta sitten, kun hallitus kaatuu tai tulevien vaalien jälkeen, hän sanoo.

Sofia Vikman Tampereen rautatieasemalla
Sofia Vikmanin mielestä Kokoomuksen ei ole syytä lukkiutua tässä vaiheessa mihinkään suuntaan. - Me pystymme tekemään yhteistyötä eri puolueiden kanssa. Jussi Mansikka / Yle

Kun hallitusneuvotteluja sitten käydään, on tärkeää, että kokoomus pitää kiinni omista arvoistaan ja tavoitteistaan. Näin ajattelee tamperelainen Sofia Vikman.

– Tuomme omia tavoitteita ja arvoja esiin ja ne ovat tietyiltä osin selkeästi erilaisia kuin perussuomalaisten näkemykset. Mutta kun hallitusta muodostetaan, silloin pitää pystyä eri tahojen kanssa yhteistyöhön. Etukäteen en halua tässä vaiheessa lukita mitään puoluetta pois. Se katsotaan sitten neuvotteluissa, kenen kanssa löytyy yhteistä, hän sanoo.

Pirkanmaalaisista kansanedustajista kaikkein kriittisimmin yhteistyöhön suhtautuu tamperelainen Anna-Kaisa Ikonen. Hänen mukaansa kokoomuksella ja perussuomalaisilla on hyvinkin isoja painotuseroja arvopohjassa.

Anna-Kaisa Ikonen Tampereen rautatieasemalla
Anna-Kaisa Ikosen mielestä Kokoomus ja Perussuomalaiset voivat löytää oppositiokaudella asioita, joista ovat yhtä mieltä ja joihin vaikutetaan yhdessä.Jussi Mansikka / Yle

– Se kokoomus, johon olen itse tullut, edustaa sivistystä ja suvaitsevaisuutta, puolustaa mahdollisuuksien tasa-arvoa, puhuu välittämisestä ja on kansainvälinen Eurooppa-puolue. Näissä arvoissa näen jonkin verran ristiriitaa siihen, mitä perussuomalaiset edustavat, Ikonen sanoo.

Ikosen mielestä hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa vaatisi ainakin hyvin perustavanlaatuista pohdintaa ja sopimista siitä, mitä asioita viedään eteenpäin.

Pauli Kiurun mielestä se, että etukäteen rajattaisiin jokin puolue neuvottelujen ulkopuolelle, tuntuu vieraalta lähestymistavalta.

Pauli Kiuru Tampereen rautatieasemalla
Pauli Kiurun mielestä Kokoomuksen kannattaa pyrkiä yhteistyöhön kaikkien puolueiden kanssa. - Tilanteen mukaan katsotaan, mikä on asia, ja päästänkö siitä sopimukseen. Jussi Mansikka / Yle

– Jos sopimukseen päästään, minulla ei ole syytä epäillä, etteikö suomalainen puolue pitäisi siitä kiinni. Meillä on vahva sopimisen kulttuuri, hän sanoo.