1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kesätyö

Teknologia-alan yritykset hakevat kesäduunareista apua työvoimapulaan – Valmetin paikallisjohtaja: "Kesätyö on väylä sisään yhtiöön"

Teknologia-alan yritysten on paikoin hankalaa löytää sopivia kesätyöntekijöitä.

Iisalmelainen Eetu Puustinen on työharjoittelussa Valmetilla Jyväskylässä. Kuva: Eerik Lappalainen / Yle

Valmetin kokoonpanohalliin Jyväskylän Rautpohjassa on asennettu osa massiivisesta paperikoneesta. Ostaja on tulossa tarkistamaan konetta, minkä jälkeen kone puretaan, pakataan ja kuljetetaan laivalla uuteen kotimaahan.

Teknologiakonserni Valmet on suuri kesätyöllistäjä. Se palkkasi viime kesänä pelkästään Jyväskylään noin 80 kesätyöntekijää. Yhtiö ottaa töihin myös alan harjoittelijoita, jotka työskentelevät ammattilaisten apulaisina.

– Meillä on hyvin vähän sellaisia työtehtäviä, joihin voi hypätä suoraan koulun penkiltä. Esimerkiksi kesätyöntekijöiden täytyy käydä sisäistä koulutusta ja eräänlaista sisäänajosopeutumista, sanoo paikallisjohtaja Jaakko Puurula Valmet Technologies Oy:sta Jyväskylästä.

Työntekijöitä ollaan valmiita kouluttamaan, sillä heitä tarvitaan: Suomessa jää eläkkeelle enemmän väkeä kuin tilalle on tarjolla. Esimerkiksi vuonna 2018 työeläkkeelle siirtyi 69 000 ihmistä, ja täysi-ikäiseksi tuli noin 56 000 nuorta.

– Me tarvitsemme kesätyöntekijöitä. Se on myös hyvä tie tulla sisään firmaan: kesätöissä voi olla yhtenä tai useampanakin kesänä. Kesätyö on merkittävä sekä työntekijälle että työnantajalle, kertoo Puurula.

Jyväskylä on paperiliiketoimintalinjassa ainoa toimipaikka Suomessa, jossa on tuotantoa.

– Kesätyöntekijöitä tarvitaan myös tuotantoon. Sekä tuotannosta että suunnittelusta eläköityy runsaasti työntekijöitä lähivuosina, Puurula toteaa.

Yhteistyötä oppilaitosten kanssa

Työvoiman saannin varmistamiseksi Valmet tekee yhteistyötä toisen asteen koulutusta tarjoavan Gradian, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston kanssa.

Myös verkkokauppaliiketoimintaan erikoistunut Woolman Oy (siirryt toiseen palveluun) tekee tiivistä yhteistyötä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja yliopiston kanssa.

– Me olemme kasvattajaorganisaatio: me itse uudistumme, kun meille tulee uutta sukupolvea ja toisaalta saadaan ihmisiä kasvatettua ammattilaisuralle, kertoo yrittäjä ja toimitusjohtaja Juha Harju Woolman Oy:stä.

Woolman perustettiin vuonna 2017. Tällä hetkellä yritys työllistää 46 henkilöä Suomessa, Ruotsissa ja Hollannissa. Woolman avasi toimipaikan Amsterdamiin tammikuussa.

Harjoittelusta hyöty irti

Yksi Woolmanilla kesätöitä tehneistä on Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa opiskeleva Julia Huovila. Hän teki opintoihinsa liittyvän työharjoittelun ja jatkoi Woolmanilla töitä osa-aikaisesti.

Huovila opiskelee viidettä vuotta markkinointia ja tietojärjestelmätiedettä. Tänä keväänä hän viimeistelee opintojaan ja tekee graduaan.

– Viime kesänä pääsin mukaan Woolmanin myyntitiimiin, olin myynnin alkupäässä ja asiakashankinnassa mukana. Nyt teen samanlaisia töitä osa-aikaisena, kertoo Julia Huovila.

Työharjoitteluun meneville opiskelijoille Huovilalla on neuvo.

– Kannattaa ottaa asioista selvää ja tarttua ennestään tuntemattomiin haasteisiin: sitä kautta saa eniten irti harjoittelusta, hän sanoo.

Huovilan mukaan yllättävän moni hänen opiskelukavereistaan on työllistynyt pieniin ja keskisuuriin it-alan yrityksiin Jyväskylässä.

– Perinteisesti on ajateltu, että Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla on enemmän työpaikkoja it-alalla, mutta Jyväskylästä on löytynyt hyvin töitä, kertoo Huovila.