Toimittajalta: EU:n ja Britannian taistelu tulevasta suhteesta alkoi – näkemykset eivät voisi olla kauempana toisistaan

Jos sopiminen erosta oli vaikeaa, niin sopiminen tulevasta suhteesta vaikuttaa vielä vaikeammalta. Niin kaukana osapuolten näkemykset ovat toisistaan, arvioi EU-kirjeenvaihtaja Susanna Turunen.

Ulkomaat
 Boris Johnson
Boris Johnson esitteli Lontoossa Britannian tavoitteita jatkoneuvotteluihin EU:n kanssa.Jason Alden / EPA

BRYSSEL. Ei voi pitää yhteensattumana, että EU:n pääneuvottelija Michel Barnier ja Britannian pääministeri Boris Johnson julkistivat neuvottelutavoitteensa samanaikaisesti. Ei myöskään voi olla yllättynyt, kuinka erilaiset tilaisuudet Brysselissä ja Lontoossa olivat.

Barnier piti tilaisuutensa normaalisti komission lehdistöhuoneessa, jossa hän alusti neuvottelujen lähtökohdista EU:n puolelta tunnin verran. Ja viesti oli selvä

Tulleja tai kiintiöitä ei tule, jos Britannia suostuu sääntöpohjaiseen sopimukseen.

Kanaalin toisella puolella Johnson piti oman tilaisuutensa entisessä kuninkaallisen merisotakoulun tiloissa Greenwichissä.

Johnsonin mukaan sopimuksen täytyy kunnioittaa molempien osapuolten itsemääräämisoikeutta ja itsenäistä oikeusjärjestelmää. Sen takia siinä ei voi olla mitään vaatimusta sääntöjen yhtenäistämisestä eikä ulkopuolista kontrollia minkään neuvottelualueen suhteen.

Ihaillen merisotakoulun kattomaalauksia, kuvia maan menneistä kuninkaista ja meriherruudesta Johnson varoitti brittejä.

– Vapaakauppa on tukahdutettu, mutta se ei ole teidän kansalaisten syy, vaan Brysselin, Kiinan ja Yhdysvaltojen. Merkantilistit ja protektionistit ovat ottaneet vallan.

Kun Johnson katsoi suojatullien tappavan kaupan ja talouskasvun, Brysselissä Barnier tarjosi juuri vapaakauppaa.

EU tarjoaa entiselle jäsenelleen todellisuudessa sellaista, mitä se ei ole tarjonnut kenellekään muulle. Eli täyttä vapaakauppaa, jos Britannia suostuu noudattamaan yhteisiä sääntöjä ja pidättäytymään sopimuspohjaisesti epäterveestä hintakilpailusta eli dumppaamisesta.

EU:n puolelta Michel Barnier julkisti tarkan monikymmensivuisen ehdotuksen, jossa kohta kohdalta komissio on luetellut tavoitteensa aina kaupasta kalastukseen ja sisäisestä ulkoiseen turvallisuusyhteistyöhön. Komission ehdotus vaatii vielä jäsenmaiden hyväksynnän.

Voit lukea EU:n tavoitteista komission sivuilta englanniksi täältä (siirryt toiseen palveluun)

Aikataulutuskin tehtiin selväksi, jotta vuoden loppuun kestävän siirtymäajan jälkeen ei olla sopimuksettomassa tilassa.

Boris Johnson tarjosi vain lyhyen tiedotteen neuvottelupohjaksi (siirryt toiseen palveluun).

Mahtipontinen puhe merisotakoululla maalasi kuulijoille kuvan Britanniasta, joka on kaikessa maailman paras ja edelläkävijä. Esimerkiksi EU:n turvallisuusmääräyksistä, jotka koskevat muun muassa ruuan tuotantoa, Johnson totesi näin:

– Meitä ohjaa tiede, ei mikään höpönpöpö.

Yrityksille ja rahamarkkinoille Johnsonin puhe antoi laihat eväät tulevasta. Punta heikkeni heti suhteessa dollariin ja yritysmaailmasta viestittiin, että puhe ei tukenut investointeja.

Vaikka EU on valmis neuvottelemaan suhteesta osissa kiireen aikataulun vuoksi on sen perusvaatimus sopimus, jossa kaikki osaset perustuvat sääntöpohjaiseen suhteeseen.

Palauta tästä mieleesi, kuinka brexitiin päädyttiin:

Nämä ovat Brexitin juuret - näin Britannia pyristeli itsensä irti Euroopan Unionista
Britit ehdottivat itse Euroopan Yhdysvaltoja jo 70 vuotta sitten. Nyt he eroavat Euroopan Unionista. Miksi - video kertoo.

Kalat ehtivät uida muille vesille ennen kuin kalastuksesta esimerkiksi päästäään sopuun. EU vaatii sopua kalastusoikeuksista ennen kuin vapaakauppasuhde voidaan luoda.

Johnson sivalsi tässä kohtaa EU:ta, kun hän totesi Britannian kalavesien ja rannikon kuuluvan ensisijaisesti brittikalastajille ja tarjosi vuosittain käytäviä neuvotteluja siitä, miten muiden kalastusoikeuksista sovittaisiin.

Jos joku luuli, että tilanne rauhoittuu Britannian erottua Euroopan unionista niin väärin luuli.

Nykyhetkeä voi pitää nollatilanteena. Tästä eteenpäin edessä on raivokkaita yhteenottoja eduista ja velvollisuuksista ja kuten EU:n puolelta on useaan otteeseen varoitettu, mikään suhde ei ole yhtä hyvä kuin jäsenyys.

Britannian lehdistö on jo aggressiivisella tuulella ja pääministeri on luvannut, että jollei Britannia saa Kanada -tyylistä sopimusta ilman sääntelyä ja määräyksiä, se kävelee ulos neuvotteluista.

Kuka tietää, kuinka pitkälle Johnson on valmis menemään. Kuvitelma, että EU, Kiina tai Yhdysvallat olisi valmis täysin vapaaseen kauppaan ilman mitään rajoituksia, on kuitenkin melko harhainen.