Lisäsäästöt mahdoton pala Soiten hallitukselle – nyt istutaan kuntien kanssa miettimään, miten tästä jatketaan

Soite panee täytäntöön 11 miljoonan säästöohjelman, mutta vaadittujen lisämiljoonien nipistämiseen hallitus ei löytänyt keinoja.

Soite
Lastenpäivystyksen digitaalinen info-taulu.
Terveyden ja sairaanhoidon osuus kuntien kustannuksista on 40 prosenttia. Vanhustenhoidon osuus on 29, perheiden palveluiden 18 ja vammaispalvelujen 13 prosenttia.Juha Kemppainen / Yle

Sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten paini rahapulan kanssa jatkuu. Hallitus ei keksi, mistä pusertaa kasaan vielä vaadittavat säästöt. Nyt se haluaakin valtuuston lisäksi omistajakuntien johdon saman pöydän ääreen miettimään jatkoa.

Laajennetun omistajaohjauksen kokous on tarkoitus järjestää lähiviikkoina. Soiten valtuuston lisäksi paikalle kutsutaan siis myös kuntajohtajat.

– Nyt on aika käydä keskustelu siitä, onko strategiaan sitouduttu. Puhutaan laajasti soten strategiasta, ei vain tämän vuoden käyttösuunnitelmasta, sanoo toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi.

Hänen mukaansa päättäjät joutuvat jälleen kerran arvioimaan myös palveluverkkoa.

– Tällä palveluverkolla ja näillä rahoilla tämä ei toimi.

Säästötarve on, keinoja ei

Taustalla on se, että Soiten valtuusto jätti talousarvion hyväksyessään hallituksen tehtäväksi linjata käyttösuunnitelmassa, mistä säästetään vielä 3 miljoonaa lisää.

Viime vuonna rutistettu ohjelma sisältää 11 miljoonan säästöt, mutta tavoite jäi vajaaksi, kun valtuusto ei hyväksynyt Lepolan ja Tunkkarin sulkemista.

Myös uudet yt-neuvottelut rajattiin pois. Toisaalta valtuusto jopa lisäsi vastaanottopalveluita, mikä vaatii lääkäripalvelun hankkimista ostopalveluna.

Tälle vuodelle laaditussa nollakasvun budjetissa ei ole myöskään varauduttu esimerkiksi mahdolliseen hoitajamitoituksen kasvuun tai siihen, että palvelutarve kasvaa arviolta prosentin vuodessa, mikä lisäisi kuluja sekin lähes 3 miljoonaa.

Soiten pitää siis tehostaa toimintoja 11 miljoonan edestä. Käytännössä summa tarkoittaa toiminnan tehostamista runsaan neljän prosentin verran. Lisäsäästön keksiminen sen päälle on hallituksen mielestä lähes mahdotonta.

Pieniä säästöjä ja mahdollisuuksia toimintojen sisäisiin uudelleen järjestelyihin on löydetty, mutta kahden miljoonan euron aukon hallitus jätti roikkumaan.

Tietoinen tekninen alibudjetointi on kuitenkin vain väliaikaisratkaisu, ja siksi tarvitaan yhteinen näkemys.

Joka tapauksessa hallitus joutunee jättämään valtuustolle aikanaan esityksen lisätalousarviosta.