Ukrainan tv:n ohjelma hermostutti Iranin – Iran ei tee enää yhteistyötä Ukrainan kanssa alas ammutun matkustajakoneen tutkinnassa

Ohjelmassa esitettiin vuodettu keskustelu Teheranin lennonjohdon ja iranilaisen lentäjän välillä turman aikoihin.

Iran
Pelastushenkilökuntaa hylyn ympärillä
Ukrainalaiskoneessa oli 176 ihmistä. He kaikki saivat surmansa.Abedin Taherkenareh / EPA

Iran ilmoittaa, ettei se tee enää yhteistyötä Ukrainan kanssa matkustajakoneturmaa koskevassa tutkinnassa.

Iran ampui kahdella ohjuksella alas ukrainalaisyhtiön matkustajakoneen lähellä Teherania 8. tammikuuta. Kaikki koneessa olleet 176 ihmistä saivat surmansa.

Iran kiisti ensin usean päivän ajan, että kone olisi ammuttu alas. Lopulta Iranin vallankumouskaarti myönsi, että kone ammuttiin alas vahingossa.

Iran ilmoitti yhteistyön jäädyttämisestä sen jälkeen, kun Ukrainan tv:ssä esitetyssä ohjelmassa todettiin Iranin tienneen jo alusta alkaen, miksi matkustajalentokone putosi.

Ohjelmassa esitettiin vuodettu keskustelu Teheranin lennonjohdon ja iranilaisen lentäjän välillä turman aikoihin. Aseman Airlines -yhtiön lentäjä oli juuri laskeutumassa Teheranin lentokentälle, kun hän havaitsi erikoisen valon taivaalla.

Lentäjä tiedusteli lennonjohtajalta näkemästään valosta, joka hänen mukaansa näytti ohjukselta. Tämän jälkeen lennonjohtaja yritti ottaa lukuisia kertoja yhteyttä ukrainalaiskoneeseen tuloksetta. Muutaman minuutin kuluttua lentäjä ilmoitti havainneensa kirkkaan valon, joka on tulosta räjähdyksestä, kertoo BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Turmatutkintaa Iranissa johtava Hassan Rezaeifar kertoi maanantaina, etteivät iranilaiset enää luovuta tutkinta-asiakirjoja ukrainalaisviranomaisille.

Ukraina ja Iran ovat olleet eri mieltä muun muassa siitä, missä matkustajakoneen lennontallennuslaitteet, eli mustat laatikot tulisi tutkia. Iran haluaa tutkia itse mustat laatikot, ukrainalaiset puolestaan olisivat halunneet tutkia laatikot Ukrainassa

Myös Kanada, jolla oli 57 kansalaistaan pudotetussa koneessa, on vaatinut, että mustat laatikot tutkitaan Iranin ulkopuolella.

Lue myös:

BBC: Iran plane downing: Tehran ends co-operation with Ukraine (siirryt toiseen palveluun)

Iran: Tutkimme itse pudotetun ukrainalaiskoneen mustat laatikot

Iran vahvistaa: Ukrainalaiskoneeseen ammuttiin kaksi ohjusta

New York Times: Uusi video todistaa, kuinka kaksi Iranin ampumaa ohjusta osuu ukrainalaiskoneeseen

Uutistoimisto Reuters: Ohjusiskun kuvannut ja videota levittänyt iranilainen on pidätetty

Lähteet: AFP