Unkari puolustelee uutta opetussuunnitelmaansa – natsien tukija listattiin pakolliseksi luettavaksi, holokaustista selvinnyttä Nobel-voittajaa ei

Unkarin opettajajärjestöt ovat kutsuneet opetussuunnitelmaa ideologiseksi.

Unkari
Victor Orban
Unkarin pääministeri Viktor Orbánin kulttuurialalla toimivat tukijat ovat viime aikoina suosineet kansallismielisiä kirjoittajia ja taiteilijoita.Filip Singer / EPA

Unkari puolusti maanantaina uutta kansallista opetussuunnitelmaansa. Unkarin opettajajärjestöt ovat kutsuneet suunnitelmaa "ideologiseksi" ja yhden järjestön mukaan se "myrkyttäisi julkisen ajattelun".

Unkarin opettajien järjestö on vaatinut, että opetussuunnitelma vedetään pois välittömästi.

Uudistetulla pakollisten luettavien listalla on muun muassa kirjailija Jòzsef Nyírő, joka tuki Unkarin natsimyönteistä hallintoa vuonna 1944. Listalta ei löydy maan ainoaa kirjallisuuden Nobel-voittajaa, holokaustista selvinnyttä Imre Kertésziä.

– Tuleva sukupolvi tarvitsee opetussuunnitelman, jossa on Euroopan unkarilaiset arvot, sanoi koulutuksesta vastaava ministeri Miklós Kásler.

Historian opetusaineisto painottaa enemmän toisen maailmansodan jälkeisiä unkarilaisten karkottamisia Neuvostoliittoon ojennustyöleireille kuin Unkarin juutalaisten lähettämistä natsien kuolemanleireille sodan aikana.

Opetussuunnitelman toisessa osiossa termi "kriittinen ajattelu" on muutettu "itsereflektoivaan ajatteluun".

Uusi kansallinen opetussuunnitelma on määrä ottaa käyttöön tietyissä kouluissa syyskuussa. Se julkaistiin perjantaina, mutta sen jälkeen koulutusalan ammattilaiset ovat arvostelleet sitä tiukasti.

Historian opettajien järjestö on kutsunut suunnitelmaa yksipuoliseksi ja ideologiseksi. Eräs opettaja kirjoitti unkarilaisella uutissivustolla, että suunnitelma on pääministeri Viktor Orbánin johtamassa "kulttuurisodassa atomipommi".

Viime aikoina Orbanin kulttuurialalla toimivat tukijat ovat suosineet kansallismielisiä kirjoittajia ja taiteilijoita.

Lue myös:

Unkarin pääministeri Viktor Orbán arvosteli rajusti Suomea – eurooppaministeri Tytti Tuppurainen: Suomi tekee sen, mikä sille EU:n puheenjohtajamaana kuuluu (27.7.2019)

Professori Tuomas Ojanen Unkarin kritiikistä: Valtiosääntötuomiostuin ei ole oikeusvaltion tae, monissa muissakaan länsivaltioissa sitä ei ole (29.7.2019)

Miksi Viktor Orbán hyökkäsi Suomen oikeuslaitosta kohtaan? – Unkarin suurlähettiläs väittää: “Oikeusvaltiolle ei ole määritelmää” (31.7.2019)

Lähteet: AFP