Iowan esivaalin tuloksia julkistetaan keskiyöllä Suomen aikaa, kaaoksen syynä ongelma sovelluksen koodauksessa

Presidentti Trump demokraattien vaalisekoilusta: Täysi katastrofi.

USA:n vaalit 2020
Bernie Sanders pitää puhetta kannattajilleen Iowassa.
Demokraattien presidenttiehdokas Bernie Sanders piti voitonpuheen, vaikka Iowan esivaalien tulosta ei ole vielä julkistettu.

Yhdysvaltain demokraattipuolue lupaa julkistaa Iowan vaalikokousten tuloksia keskiyöllä Suomen aikaa.

Puolue on kertonut ehdokkaiden kampanjaorganisaatioille, että tuolloin on määrä julkistaa yli puolet Iowan vaalituloksista.

Esivaalien ja vaalikokousten sarjan avanneen Iowan osavaltion tulosten oli alkuperäisen aikataulun mukaan määrä olla valmiina tiistaina kello 5 Suomen aikaa.

Puolueen mukaan syynä viisästymiseen ovat äänestystulosten "laatutarkistukset". Tulosten ilmoittamiseen tarkoitetussa mobiilisovelluksessa olleen koodausongelman vuoksi siihen syötetyt luvut eivät täsmänneet järjestelmästä ulos saatujen raporttien lukujen kanssa. Raporteissa näkyi vain osa tiedoista.

Kyse ei ole siitä, että vaalitulokseen olisi yritetty vaikuttaa ulkopuolelta esimerkiksi tunkeutumalla järjestelmään, puolue vakuuttaa.

Mobiilisovelluksen kehittäjä Shadow on pahoitellut Twitterissä tulosten viivästymistä. Shadow vakuuttaa, etteivät sovelluksen ongelmat vaikuta lopullisiin tuloksiin.

Uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelemien kahden nimettömän ehdokkaan kampanjatyöntekijän mukaan myös ehdokkaat ovat pimennossa tulosten suhteen. Heihin on oltu viimeksi yhteydessä puoliltaöin paikallista aikaa.

Ehdokkaiden kampanjanorganisaatiot ovat huolissaan.

– On selvää, että jotain on mennyt pahasti vikaan, CNN:lle kerrotaan.

Iowassa ongelmia aiheuttanutta mobiilisovellusta oli määrä käyttää myös Nevadan osavaltion esivaaleissa 22. helmikuuta. Nyt kuitenkin Nevadan demokraattipuolue on ilmoittanut, ettei kyseistä sovellusta käytetä osavaltion vaaleissa.

Trump: Ainoa voittaja on Trump

Yhdysvaltain preidentti Donald Trump on kuvaillut kilpailevan puolueen ehdokasvalinnan aloitusta jo täydeksi katastrofiksi. Trump kirjoittaa Twitter-viestissään demokraattien valintaprosessin olevan kuten demokraatit valtiota johtamassa: mikään ei toimi.

Trump vertaa tapahtunutta demokraattipresidentti Barack Obaman aikana luotuun terveydenhuollon tietokonesivustoon, joka hänen mukaansa maksoi aivan liikaa.

– Ainoa henkilö, joka voi julistaa saaneensa Iowassa eilisiltana suuren voiton on Trump, julistaa Trump tviitissään.

Trump itse voitti Iowassa republikaanien esivaalit, jotka olivat lähinnä symboliset.

Trumpilla ei ollut merkittävää vastaehdokasta, ja puolue valitsi hänet Iowan ehdokkaaksi lähes yksimielisesti.

Sanders sanoo voittaneensa

Demokraattien vasemman laidan ehdokas Bernie Sanders julkisti aamulla Suomen aikaa tiedotteen, jossa hänen arvioitiin voittaneen Iowan vaalin.

Sanders perusti tiedotteensa puolueen sisäiseen dataan vaaliaktiivisuudesta. Data kattaa hänen mukaansa 40 prosenttia äänestysalueista.

Tämän tiedon perusteella Sandersin arvioidaan saaneen 28,6 prosenttia äänistä. Toiseksi olisi kirinyt entinen pormestari Pete Buttigieg 25,7 prosentin äänisaaliilla.

– Olemme tietoisia siitä, ettei tämä data korvaa Iowan demokraattisen puolueen kaikkea äänestysdataa, mutta olemme sitä mieltä, että kannattajamme työskentelivät liian kovasti ja liian kauan todetakseen, että työnsä tulosten julistaminen viivästyy, Sandersin avustaja moitti puolueorganisaatiota.

Omassa puheessaan kannattajilleen Buttigieg tosin arveli itse voittaneensa.

Kärkiehdokkaisiin kuuluva Elizabeth Warren kertoi tilaisuudessaan, että oli nähnyt hyvin vähän äänestystuloksesta kertovaa tietoa. Se minkä hän oli nähnyt antoi ymmärtää, että Iowan kärkikolmikko olisi Sanders, Buttigieg ja Warren, hän kertoi.

Ehdokkaat ovat jo lähteneet Iowasta jatkaakseen kampanjaansa New Hampshiressä. Demokraattien esivaali pidetään siellä ensi viikon tiistaina.

Presidentiksi pyrkivä Joe Biden vakuutti, että hänellä on hyvä tuntuma äänisaaliistaan.

Iowa valitsee ensimmäisenä

Esivaaleissa ehdokkaat voittavat tuekseen valitsijamiehiä, joiden määrä riippuu kunkin osavaltion koosta. Presidenttiehdokas on selvillä, kun yksi ehdokas on saanut tuekseen yli puolet valitsijamiehistä.

Iowassa esivaalit järjestettiin vaalikokousten muodossa. Äänestys alkoi paikallista aikaa maanantai-iltana, Suomen aikaa kolmelta aamuyöllä.

Demokraatit olivat kokoontuneet äänestämään yli 1 700 paikassa ympäri osavaltiota. Noin 200 000 demokraatin odotettiin antavan äänensä.

Neljän ykkösnimen välinen kilpa on vielä tällä hetkellä tiukkaa, ja kuka tahansa voi viedä voiton valitsijamieskilvassa. Iowan tuloksen odotetaankin selkeyttävän, mitä demokraattien kentällä toivotaan.

Mielipidemittausten mukaan senaattori Bernie Sanders, 78, voi olla Iowassa niukassa johdossa, mutta gallupennusteet ovat olleet viime aikoina vaihtelevia.

Sandersin kanssa vahvimman ehdokkaan paikkaa pitää Joe Biden, 77, joka muistetaan Barack Obaman varapresidenttinä.

Heidän perässään on Massachusettsin senaattori Elizabeth Warren, 70, joka kuuluu demokraattien progressiivisiin eli vasemmistoon, sekä Pete Buttigieg, 38, joka on indianalaisen South Bendin kaupungin entinen pormestari ja Afganistanin veteraani.

Kilvassa on mukana myös seitsemän muuta demokraattia, jotka eivät ole yhtä vahvoilla suosikkiehdokkaiden kanssa.

Demokraattien presidenttiehdokas valitaan lopullisesti heinäkuun puoluekokouksessa.

Korjattu kello 10.51. Pete Buttigiegin nimen kirjoitusasu oikeaksi joka kohdassa.

Katso kirjeenvaihtaja Mika Hentusen raportti Iowasta:

Joe Biden, Bernie Sanders, Elizabeth Warren ja Pete Buttigieg
Iowassa lasketaan valitsijamieskokousten eli demokraattien ensimmäisten esivaalien ääniä. Laskenta on selvästi myöhässä aikataulusta ja sen syitä spekuloidaan Iowassa. Kirjeenvaihtajamme Mika Hentunen seuraa ääntenlaskentaa pääkallonpaikalla Des Moinesin konferenssikeskuksessa.

Lue lisää:

”Parempaa paikkaa bongata ehdokkaita ei ole” – Iowan esivaali vetää paikalle tuhansia politiikan turisteja

Yhdysvaltain esivaaliralli käynnistyy maanantaina Iowasta – näin demokraatit valitsevat Trumpille vastustajan

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon kello 23.00:een asti.

Lähteet: AP, AFP