1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asunnottomuus

Kainuun sote ehkäisee syrjäytymistä torjumalla asunnottomuutta – välivuokraustoiminta on monelle vielä vieras palvelu

Tähän mennessä apua on saanut noin 30 asunnotonta.

asunnottomuus
Bostadslös man i Helsingfors
Kainuussa on vuosittain noin parikymmentä asunnotonta. Kuvituskuva. Mikael Crawford/Yle

Kainuun sotella on ollut 1,5 vuoden ajan käytössä välivuokraussopimus. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sote vuokraa asunnon omiin nimiinsä ja vuokraa sen edelleen asiakkaalle, jolla ei ole muutoin mahdollisuutta saada asuntoa. Tähän mennessä kodin on saanut lähes 30 asunnotonta.

Lisäksi 13 asiakkaan kanssa on voitu solmia toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus asumisen sujuttua hyvin. Asiakkaiden omiin nimiin on siirretty asuntojen vuokrasopimuksia. Usea henkilö on siirtynyt asunnottomuudesta sosiaaliseen kuntoutukseen ja kuntouttavaan työtoimintaan.

Välivuokraustoiminta on monelle kuitenkin vielä vieras palvelumuoto.

– Yritämme viedä viestiä eteenpäin meidän palveluverkoston kautta, jotta eri tahot kertoisivat palvelusta omille asiakkailleen. Palvelua pitää aika ajoin aina nostaa esille, jotta se tavoittaisi mahdollisimman monta ihmistä, Kainuun soten aikuissosiaalipalvelujen vastuualuepäällikkö Päivi Ahola-Anttonen.

Kainuussa on soten arvion mukaan vuosittain noin kaksikymmentä asunnotonta. Useimmiten asunnottomat majoittuvat tuttavien tai sukulaisten luona.

– Toivon, että ihmiset uskaltavat hakea apua ennen kuin asiat mutkistuvat ja esimerkiksi häätö uhkaa. Ei tarvitse ajatella, onko tilanne sellainen, että voinko hakea apua. Ei muuta kuin rohkeasti varaamaan aikaa oman kunnan aikuissosiaalityöstä, Anttonen sanoo.

Aikaisemmin asumisen ongelmissa asiakkaita autettiin Kainuussa myöntämällä vuokrarästeihin ehkäisevää toimeentulotukea, mutta pika-avulla ei ollut usein pysyvää vaikutusta. Lyhyimmillään asiakasta saattoi uhata häätö jo muutaman kuukauden kuluttua.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi