1. yle.fi
  2. Uutiset

Toimittajalta: Iowan yössä tiedettiin vain häviäjä, ja se oli osavaltion demokraattipuolue

Ääntenlaskussa oli teknisiä ongelmia, mutta vaalissa sentään käyttäydyttiin kunnolla, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

USA:n vaalit 2020
Pete Buttigiegin kannattajia Iowassa maanantaina 3. helmikuuta.
Demokraattien ehdokkaan Pete Buttigiegin kannattajat odottivat esivaalin tuloksia Iowan Des Moinesissa.Gary He / EPA

DES MOINES Yhdysvaltain presidentinvaalivuosi potkaistiin virallisesti liikkeelle skandaalilla, kun Iowan esivaalin ääntenlaskussa paljastui teknisiä ongelmia.

Yhdysvaltain demokraattipuolue valitsee Iowan esivaalissa presidenttiehdokastaan.

Vaaliviranomaisten mukaan kyse ei ollut hakkeroinnista, mutta tarkempaa tietoa ei saatu. Medialähteiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) ongelmia aiheutti muun muassa ääntenlaskujärjestelmä ja -sovellus.

Epätietoisuus kylvi salaliittoteorioita sosiaalisessa mediassa.

Yhdysvalloissa demokraatit valitsevat presidenttiehdokastaan ensimmäisessä esivaalissa Iowassa. Kuva Des Moinesin kaupungissa sijaitsevasta Draken yliopistosta.
Demokraattipuolue valitsee presidenttiehdokastaan ensimmäisessä esivaalissa Iowassa. Kuva Des Moinesin kaupungissa sijaitsevasta Draken yliopistosta.Tom Brenner / AFP

Vaaliyö sai myös tragikoomisia piirteitä, kun ehdokkaat pitivät vaalivalvojaisissaan puheita ja yrittivät muuttaa niitä erikoiseen tilanteeseen sopiviksi.

Demokraattiehdokas Pete Buttigieg piti “Minä uskon” -teemaisen puheen, joka tuntui absurdilta.

Des Moinesin konferenssikeskuksessa vilisi vaaliyönä politiikan asiantuntijoita, jotka joko hieroivat käsiään tai pyörittelivät päätään.

Joe Biden vaalivalvojaisissaan
Entinen varapresidentti Joe Biden ja hänen vaimonsa Jill Biden riemuitsivat Bidenin vaalivalvojaisissa Iowan Des Moinesissa.Jim Lo Scalzo / EPA

Iowan demokraattipuolue tuomittiin maanrakoon. Presidentti Barack Obaman varapresidenttinä toiminut ja nyt presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Joe Biden vaati puolueelta perinpohjaista selvitystä siitä, mitä oikein tapahtui ja olivatko kaikki äänet varmasti tallessa.

Ensimmäisen esivaalin – tai tarkkaan ottaen Iowan valitsijamieskokousten – ennakkosuosikki oli demokraattien vasenta laitaa edustava senaattori Bernie Sanders. Vahva ehdokas voittajaksi oli myös entinen varapresidentti Biden.

Demokraattien presidenttikisasta näyttikin tulevan kahden 77-vuotiaan miehen kaksintaistelu. Ainakin siihen saakka, kun ääntenlasku pysähtyi.

Demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Pete Buttigieg ottaa selfieitä kannattajiensa kanssa.
Demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Pete Buttigieg ottaa selfieitä kannattajiensa kanssa.Tom Brenner / AFP

Kolmen miljoonan asukkaan Iowan merkitystä kokonaisuuden kannalta ei pidä liioitella, mutta ei myöskään vähätellä. Jokainen Iowan esivaalin vuodesta 1996 lähtien voittanut demokraatti on päätynyt myös puolueensa presidenttiehdokkaaksi, Bill Clinton ja Barack Obama presidenteiksi.

Istuva presidentti Donald Trump löi itsensä läpi neljä vuotta sitten juuri Iowassa republikaanien esivaalissa. Trump sijoittui tuolloin republikaanien kisassa kakkoseksi.

Demokraattien puolella Sanders hävisi tuolloin niukasti Hillary Clintonille.

Bernie Sanders kävelee puhujalavalle
Senaattori Bernie Sanders tervehti kannattajiaan kävellessään puhujalavalle vaalitilaisuudessa Iowassa 3. helmikuuta.Craig Lassig / EPA

Iowan vaalissa huomiota herätti myös se, kuinka tunnollisesti ehdokkaat pysyivät asialinjalla. Loanheitosta ei ollut tietoakaan.

Olin itse kuuntelemassa, kun Biden ja hänen kilpakumppaninsa, senaattori Elizabeth Warren puhuivat arvokkuuden ja kilpailijan kunnioittamisen merkityksestä politiikassa.

Heidän viestinsä oli suunnattu Valkoiseen taloon: He eivät aio harrastaa samanlaista roisia retoriikkaa kuin Trump, joka kauhistutti Iowassa puolet yleisöstään. Toinen puolisko taas tykkäsi kuulemastaan.

Demokraattien presidenttikisan jatkoasetelmat ovat nyt kutkuttavat. Iskulauseen "Bernie tai Biden" ympärillä on useita kysymyksiä.

Ensinnäkin olisi tiedettävä, miten muut ehdokkaat pärjäsivät. Mitä jos voittaja ei ollutkaan Sanders tai Biden?

Entä mitä demokraattien kisassa mukana oleva miljardööri Michael Bloomberg seuraavaksi tekee? Hän on ollut aikeissa lähteä kisaan mukaan vasta kolmannessa esivaalissa Nevadassa.

Bloombergin todelliset motiivit ovat kuitenkin jääneet epäselväksi. Haluaako hän todella presidentiksi vai pelkästään presidentintekijäksi? Toistaiseksi hänen kannatuksensa ei yllä lähellekään Sandersia tai Bidenia.

Näihin kysymyksiin saadaan toivottavasti vastaukset sen jälkeen, kun Iowan vaalista saadaan tulokset.

Mika Hentunen matkalla kohti demokraattien presidentinvaalien ensimmäistä esivaalia Iowassa ensimmäinen helmikuuta 2020.
Mika Hentunen matkalla kohti demokraattien presidentinvaalien ensimmäistä esivaalia Iowassa.Hans-Peter Dhuy / Yle

Lue myös:

Iowan esivaalin tuloksia julkistetaan keskiyöllä Suomen aikaa, kaaoksen syynä ongelma sovelluksen koodauksessa

Iowan esivaalin tulokset jo tunteja myöhässä – Professori: "Tällainen oli ihan oletettavissa"

Yhdysvaltain esivaaliralli käynnistyy maanantaina Iowasta – näin demokraatit valitsevat Trumpille vastustajan

”Parempaa paikkaa bongata ehdokkaita ei ole” – Iowan esivaali vetää paikalle tuhansia politiikan turisteja

Lue seuraavaksi