1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asunnottomuus

Välivuokraus on monelle kainuulaiselle asunnottomalle ainoa mahdollisuus saada asunto – Diakoni: "Ensiarvoisen tärkeää"

Kainuun sote tarjoaa asunnottomille välivuokrausasuntojen lisäksi myös asumisen ohjausta.

asunnottomuus
Asunnottomuus / asunnoton / Kamppi 15.10.2019
Vuosia asunnottomia henkilöitä auttanut diakonissa kertoo, että kainuulaiset asunnottomat ovat noin 30-vuotiaita. Kuvituskuva.Jouni Immonen / Yle

Kainuun soten pyörittämä välivuokrausjärjestelmä sai alkunsa vuonna 2018 päättyneestä NAKSU-hankkeesta (Nuorten asumisenohjaus ja kokonaisvaltainen sosiaalinen uudistuminen), jossa olivat mukana muun muassa Kajaanin tukiasuntoyhdistys ja Kainuun seurakunta.

Vuosia asunnottomien kanssa Kainuussa työskennellyt diakoni Anne Matilainen pitää nykyistä järjestelmää erittäin tärkeänä.

– Välivuokraus on joillekin ihmisille ainoa tapa saada kaupungilta asunto. Taustalla voi olla rästejä, rikkomista tai häiriökäyttäytymistä, Matilainen sanoo.

Matilaisen mukaan kainuulaiset asunnottomat ovat noin 30-vuotiaita. Vanhemmilla ihmisillä on hänen mukaansa usein edunvalvonta, joka mahdollistaa asunnon pysyvyyden.

Kainuun sote tarjoaa asunnottomille välivuokrausasuntojen lisäksi myös asumisen ohjausta.

– Ensiarvoisen tärkeää on myös se asumisen ohjaukseen liittyvä palvelu. Olen törmännyt usein siihen, miten vaikeita asioita saattaa byrokratian rattaissa tulla eteen, Matilainen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi