1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. holokausti

Israelilaislehti: Järjestäjät pyytävät anteeksi Venäjää myötäilevien väitteiden esittämistä holokaustin uhrien muistojuhlassa

Muistojuhlaa on syytetty epätarkkojen ja puolueellisten historiaväitteiden esittämisestä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kätteli rabbi Meir Lauta Yad Vashemissa 23. tammikuuta. Kuva: Abir Sultan / EPA

Holokaustin uhrien muistoa kunnioittavan muistopaikan Yad Vashemin edustajat pyytävät anteeksi epätarkkuuksia ja puolueellista historian esittämistä holokaustin uhrien muistojuhlassa, kertoo israelilaislehti Haaretz (siirryt toiseen palveluun).

Holokaustifoorumi järjestettiin tammikuun lopussa Jerusalemissa osana Auschwitzin keskitysleirin vapautuksen 75 vuoden muistojuhlaa.

Muun muassa historian tutkijat ovat kritisoineet tapahtumaa jälkikäteen siitä, että juhlatilaisuudessa esitettiin Venäjää myötäilevää ja puolueellista materiaalia.

Tähän liittyy muun muassa neuvostoarmeijan esittäminen sodan ainoana voittajana, ja se, että tilaisuudessa ei mainittu Neuvostoliiton tekemiä sotarikoksia lainkaan, Haaretz kertoo.

– Pyydämme anteeksi erittäin valitettavaa vahinkoa. Nämä videot eivät edusta Yad Vashemin tutkimuksia ja näkemyksiä asioissa, keskus kirjoitti tiistaina julkaistussa kirjeessään.

Jerusalemin muistotilaisuuden järjesti World Holocaust Forum, jonka perustaja on venäläinen miljardööri Moshe Kantor. Hänellä on läheiset suhteet Venäjän presidentti Vladimir Putiniin.

Venäjän puheista hermostunut Puola jätti muistotilaisuuden Israelissa väliin

Auschwitzin vapautuksen muistojuhlaan liittyi jo etukäteen Puolan ja Venäjän välisiä jännitteitä. Puolan presidentti Andrzej Duda perui osallistumisensa tilaisuuteen Jerusalemissa, koska hänelle ei ollut varattu mahdollisuutta puhua, toisin kuin Putinille.

Putin puolestaan ei osallistunut Puolassa Auschwitzin leirin entisellä paikalla pidettyyn muistotilaisuuteen.

Puola on myös hermostunut Putinin väitteistä, jonka mukaan Puola olisi vehkeillyt natsi-Saksan johtajan Adolf Hitlerin kanssa.

Nato-maa Puolan ja Venäjän välit ovat kiristyneet viime aikoina. Puola on kuvaillut pelkäävänsä Venäjän "sotilaallista seikkailupolitiikkaa" ja "imperialistisia taipumuksia".

Puola oli yksi toisessa maailmansodassa pahiten kärsineistä maista. Sodassa kuoli noin kuusi miljoonaa puolalaista, ja monet maan tärkeimmistä kaupungeista pommitettiin maan tasalle. Maassa oli myös useita natsien keskitysleirejä.

Lisää aiheesta:

Kirjeenvaihtajalta: 91-vuotias Auschwitz-selviytyjä suunnittelee vielä kesähäitään, mutta pian holokaustin kokeneita ei ole – unohtuuko silloin historia?

Auschwitzissa syntynyt Angela Orosz Richt: Äiti pelkäsi, että rotat söisivät minut – katso tallenne kuolemanleirin vapauttamisen vuosijuhlasta

Auschwitz oli läsnä ruokapöydässämme joka päivä, sanoo keskitysleiriltä selvinneen lääkärin poika – leiri vapautettiin 75 vuotta sitten

Kymmenet valtiojohtajat muistivat holokaustin päättymistä Jerusalemissa – Niinistö laski Suomen seppeleen, Putin esitti maailman viiden suurvallan huippukokousta