Hyppää sisältöön

Eduskunta palasi istuntotauolta – puhemiehenä jatkaa odotetusti Matti Vanhanen

Puhemiehistö jatkaa samalla kokoonpanolla. Valtiopäivien avajaisia vietetään huomenna keskiviikkona.

 Toinen varapuhemies Juho Eerola (ps.), eduskunnan puhemies Matti Vanhanen ( kesk.) ja varapuhemies Antti Rinne (sdp) vaalin jälkeen eduskunnassa 4. helmikuuta.

Eduskunnan kevätistuntokausi alkoi puhemiehistön vaalilla. Puhemiehenä jatkaa odotetusti Matti Vanhanen (kesk.). Vanhanen sai 171 ääntä.

Ensimmäiseksi varapuhemieheksi valittiin Antti Rinne (sd.) 142 äänellä. Rinne sai protestiääniä tällä kertaa vähemmän kuin joulukuun äänestyksessä, jolloin Rinne sai vain 101 ääntä erottuaan juuri pääministerin tehtävästä. Toisena varapuhemiehenä jatkaa Juho Eerola (ps.), joka sai 150 ääntä.

Puhemies Vanhasen mukaan uuden eduskunnan sisäänajo on tapahtunut edellisen puolen vuoden aikana ja alkavalla istuntokaudella on tarkoitus päästä täydellä vauhdilla eteenpäin. Vauhtia tosin hillitsee se, että hallituksen käsittelemät laajat kokonaisuudet työllisyys- ja ilmastotoimista sote-uudistukseen eivät vielä työllistä eduskuntaa.

Osin kyseessä on Vanhasen mukaan ikuisuusongelma, johon pyritään alkavalla kaudella tarttumaan uudistamalla eduskuntatyötä.

– Toivon, että eduskunnan ja valtioneuvoston välistä työskentelysuhdetta parannettaisiin niin, että valtioneuvoston puolelta tulisi tasaisemmassa tahdissa esityksiä eduskunnalle. Meillä on vuosikymmenien aikana piintynyt tapa, että työskentely tappaa tiivistymään aivan loppuviikoille, Vanhanen sanoi tiedotustilaisuudessa puhemiehistön valinnan jälkeen.

Kansanedustajan syytesuoja eduskunnan pohdittavana

Alkavalla istuntokaudella eduskunta joutuu punnitsemaan myös yksittäisten kansanedustajien toimia. Tällä viikolla käsittelyssä on kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) täysistunnossa esittämä puheenvuoro, jossa tämä rinnasti turvapaikanhakijat ja vieraslajit.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on pyytänyt eduskunnalta suostumusta asettaa Mäenpää syytteeseen puheenvuoron perusteella. Pyynnöstä käydään lähetekeskustelu täysistunnossa torstaina ennen kuin asia siirtyy perustuslakivaliokunnan käsittelyyn.

Vanhanen korostaa sitä, että eduskunnan tehtävänä ei ole arvioida, onko lakia rikottu.

– Syyttäjän pyynnössä erikseen alleviivataan sitä, että hän pyytää ratkaisua kansanedustajan immuniteetista. Mikäli hän saa luvan, niin sen jälkeen valtakunnansyyttäjä voi harkita, nostetaanko syyte, Vanhanen sanoo.

Vaikka myöntymys syytteen nostamiseen tulisi, valtakunnansyyttäjä voi siis jättää syytteen nostamatta.

Jos eduskunta ei anna lupaa kansanedustajan parlamentaarisen immuniteetin rikkomiseen, asia raukeaa automaattisesti.

Mäenpään tapauksen lisäksi eduskunnassa käsitellään myös ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimia al-Holin leirin suomalaisten kotiuttamisessa. Kymmenen oppositiopuolueen kansanedustajaa halusi punnita ulkoministeri Haaviston toimien laillisuuden.

Perustuslakivaliokunta piti asiasta ylimääräisen kokouksen tammikuun puolivälissä. Valiokunnan puheenjohtajan mukaan ministeriltä ja ulkoministeriön virkamieheltä saaduissa selvityksissä oli ristiriitaisuuksia.

Perustuslakivaliokunta kokoontuu seuraavan kerran torstaina.

Eduskuntaryhmien johto pysyy ennallaan

Tiistaina myös eduskuntapuolueiden ryhmät pitivät järjestäytymiskokouksiaan.

Ryhmien puheenjohtajat jatkavat ennallaan.

Hallituspuolueista SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajana jatkaa Antti Lindtman. Keskustan ryhmässä puheenjohtajana jatkaa Antti Kurvinen. Paavo Arhinmäki jatkaa vasemmistoliiton ryhmän puheenjohtajana, ja ruotsalaisen eduskuntaryhmän johdossa jatkaa Anders Adlercreutz.

Oppositiossa Kokoomuksen ryhmän puheenjohtajan tehtävässä jatkaa Kai Mykkänen, ja perussuomalaisten ryhmän puheenjohtajana jatkaa Ville Tavio. Kristillisdemokraattien järjestäytymiskokouksessa viime viikolla valittiin Päivi Räsänen jatkamaan ryhmän puheenjohtajana.

Lue myös:

.
.