1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulutusvienti

LUT-yliopisto satsaa koulutusvientiin – uusi yhteistyösopimus Kiinaan tuo Lappeenrantaan ja Lahteen satoja opiskelijoita

LUT-yliopisto aloittaa tekniikan kandidaattikoulutuksen Lahdessa.

Uusiin koulutusohjelmiin Lappeenrannassa ja Lahdessa mahtuu noin 250 opiskelijaa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

LUT-yliopisto aloittaa tekniikan kandidaattikoulutuksen Lahdessa. LUT-yliopisto on solminut merkittävän yhteistyösopimuksen kiinalaisen Hebein teknillisen yliopiston kanssa.

Yhteistyösopimus merkitsee LUT-yliopistossa kansainvälisen tekniikan kandidaattikoulutuksen laajentamista Lappeenrannassa ja kandidaattikoulutuksen aloittamista Lahdessa.

Lahdessa käynnistyy energia- ja ohjelmistotekniikan koulutus syksyllä 2021. Opiskelijoita Lahteen otetaan noin 120–130.

– Kandiohjelma kestää kolme vuotta, joten tuleehaan siitä useita satoja opiskelijota, sanoo rehtori Juha-Matti Saksa.

Lappeenranssa yhteistyö koskee kone- ja sähkötekniikan kandidaattikoulutusta. Lappeenrantaan koulutusyhteistyö tuo myös 120–130 uutta opiskelijaa.

– Tämä ei ole kiinalainen ohjelma, ei suomalainen ohjelma eikä kiinalais-suomalainen ohjelma vaan aidosti kansainvälinen ohjelma. Opiskelijoita rekrytoidaan opiskelijoita ympäri maailmaa, sanoo Saksa.

Iso osa LUT:n kansainvälisistä opiskelijoista tulee EU:n ulkopuolelta. Koulutuksella LUT pyrkii vastaamaan yritysten osaajapulaan.

– Uskomme, että erityisesti Aasian markkinoilla operoivat yrityklset ovat näistä tulevaisuuden osaajista kiinnostuneita, kertoo rehtori.

Hebein yliopisto toimii Tianjinin kaupungissa, ja yliopistossa on noin 20 000 opiskelijaa.

Lahdessa iloitaan LUT-yliopiston yhteistyösopimuksesta.

– Kyllä tämä on erittäin merkittävä asia Lahden ja koko Päijät-Hämeen kannalta. Kaupungin kansainvälistyminen astuu ison askeleen eteenpäin, sanoo Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

– Viimeistään nyt Lahti on aito kansainvälinen yliopistokaupunki, jatkaa Timonen.