Satakunnan julkisen sektorin keittiöissä lähes kaikki ruoka on kotimaista

Satakunnassa suositaan myös oman maakunnan elintarviketuotteita eniten koko maasta.

lähiruoka
Vihannesosasto
Omassa maakunnassa tuotettu ruoka on suosittua Satakunnassa.Sini Järnström / Yle

Lähiruuan käyttö on Satakunnassa koko maan suosituinta.

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin tekemän tutkimuksen mukaan Satakunnassa noin 47 prosenttia julkisen sektorin tekemistä elintarvikehankinnoista tehdään omasta maakunnasta. Vuonna 2013 osuus oli 28 prosenttia.

Vastaajina oli satakuntalaisia ruokapalvelu- ja hankintapäälliköitä. Eniten lähiruokahankintoja tehdään maitotalous- ja leipomotuotteiden osalta.

Satakunnassa eniten kotimaista

Tutkimuksessa kysyttiin myös ruuan kotimaisuudesta. Vastausten perusteella Satakunnan julkisen puolen keittiöissä käytetystä ruuasta jopa 95 prosenttia on kotimaista. Kotimaisuusaste on maan suurin.

Satakunnan lisäksi myös Etelä-Pohjanmaa on onnistunut lähiruuan lisäämisessä.

Julkiskeittiöiden elintarvikehankintojen kohdistamisella on vaikutuksensa muun muassa alueiden talouteen ja työllisyyteen. Sekä Satakunnassa että Etelä-Pohjanmaalla julkiskeittiöiden lähiruuan käytön kasvun arvioidaan tarkoittaneen miljoonien eurojen ja kymmenien henkilötyövuosien suuruisen myönteisen vaikutuksen alueen talouteen ja työllisyyteen.