1. yle.fi
  2. Uutiset

Sini Hirvonen, 33, kokeili ensimmäistä kertaa maata pitkin matkustamista ulkomaille ja huomasi, että junamatkustaminen on melkoista säätöä

Jennin ilmastohaaste -podcastissa Sini ja Laura antavat vinkkinsä, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun junailee Euroopassa.

Ilmasto-Jenni
Toimittaja Jenni Frilander ja WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen luurit päässä nauhoittamassa podcastia seuranaan Laura Rosten ja Sini Hirvonen.
Toimittaja Jenni Frilander (vas.), Laura Rosten, Sini Hirvonen ja WWF:n ilmastoasiantuntija Mia Rahunen keskustelevat podcastissa maata pitkin matkustamisesta ja matkustamisen ilmastopäästöistä.Antti Haanpää / Yle, Tuomo Björksten / Yle

Sini Hirvonen ja Laura Rosten junailivat Brysseliin ja Lontooseen, vaikka muut suomalaiset lentävät toiseksi eniten maailmassa.

Sini ja Laura kertoivat kokemuksistaan Jennin ilmastohaaste -podcastissa.

Kauanko parin päivän työmatkaan hurahti aikaa maata pitkin?

– On yllättänyt se, kuinka paljon todella meni aikaa kahden päivän konferenssiin; seitsemän vuorokautta tähän edestakaiseen matkaan. Minulla meni jo kahden ja puolen päivän työaika, kun suunnittelin ne välit, mitä kuljetaan milloinkin ja ostin matkaliput, niitäkään ei tietenkään saanut yhdestä paikkasta, listaa Sini asioita, jotka ihmetyttivät maata pitkin matkailussa ensikertalaista.

Hermot menivät myös, kun Brysselin juna pyyhälsi ohi.

– Konduktööri vakuutteli meille, että ehditte kyllä. Kun juostiin aseman halki kohti oikeata junaa, se oli minuuttia aikaisemmin lähtenyt, Sini kertoo.

Sekä Sini että Laura toivoisivat ennen kaikkea palvelua, josta eri maiden junalippuja voisi ostaa yhdestä paikasta.

– Tehkää sellainen palvelu!

Katso myös Ilmasto-Jenni -videolta, miten elämyksiä janoava seikkailija Suvi Joensivu on selvinnyt yli vuoden lentolakostaan, ja miten hän on sen oikein tehnyt:

Suomalaiset lentävät toiseksi eniten maailmassa

Lentomatkailun odotetaan vain lisääntyvän seuraavien 20 vuoden aikana. Tekniikan kehityskään ei pysy mukana siinä, että jatkuva lentämisen lisääntyminen kasvattaa päästöjä.

Suomalaisten lennoista syntyy jo nyt noin neljän miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöt vuodessa. Se on melkein saman verran kuin kaikkien kotimaassa tehtyjen henkilöautomatkojen päästöt. Suomalaiset lentävät toiseksi eniten maailmassa suhteessa väkilukuun!

Tämä juttu on osa Ilmasto-Jenni-sarjaa, jossa Jenni Frilander etsii (ja löytää) kahdeksan tapaa torjua ilmastonmuutosta ja ilmastoahdistusta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ilmasto-Jennin banneri

Katso Areenassa:

Ilmasto-Jenni videosarja - kahdeksan tapaa miten päästä ilmastoahdistuksesta ilmastotekoihin

Kuuntele Areenassa:

Jennin ilmastohaaste -podcast-sarja

Aiheesta voi keskustella ti 25.2. kello 23.00 asti.

Lue seuraavaksi