Huumeongelma jatkaa pahenemistaan Keski-Pohjanmaalla – matalan kynnyksen työ haluaa löytää riippuvaiset ajoissa

Viime keväänä alkanut työ on tavoittanut erilaisista riippuvuuksista kärsiviä kaikista maakunnan kunnista.

huumeriippuvuus
Opioidin valmistus piikitystä varten.
Yle, MOT

Uusi, matalan kynnyksen liikkuva päihdetyö on tavoittanut jo satakunta keskipohjalaista huume-, alkoholi- tai peliriippuvuudesta kärsivää. Viime keväänä alkanut ENTER-hanke yrittää löytää varhaisessa vaiheessa ne ongelmaiset, jotka eivät ole vielä avun piirissä.

Työntekijät tekevätkin myös etsivää työtä: liikkuvat kuntien keskustoissa, tapahtumissa ja vaikka laavuilla.

Kynnys pidetään matalana: asiakas voi olla anonyymi, ja niin valtaosa nykyisistä asiakkaista vielä onkin. Hän saa myös itse vaikuttaa siihen, missä työntekijää tapaa. Tapaamisia on toreilla, huoltoasemilla, kirjastoissa.

– Uskon että se on yksi tekijä, miksi he ovat tulleet niin hyvin näihin tapaamisiin. On vähän rennompi tunnelma tavata jossain huoltoasemalla kuin toimistossa, sanoo hankejohtaja Tuija Tuorila.

Nainen istuu pöydän ääressä.
Kohtaamispaikat toimivat vertaistukipohjalta. Niissä on tarjolla myös pientä purtavaa, millä myös on monelle iso merkitys, sanoo ENTER-hankejohtaja Tuija Tuorila. Sari Vähäsarja / Yle

Asiakkaiden keski-ikä on 30 vuotta. Se on laskenut sitä mukaa kun hanke on ehtinyt kouluille kertomaan, mistä on kyse. Seuraavaksi mietitään, miten tavoitettaisiin myös ne nuoret, jotka eivät ole opiskelemassa.

Asiakkaita on tavoitettu kaikista Keski-Pohjanmaan kunnista; tavoitteena olikin jalkautua maakuntakeskus Kokkolan ulkopuolelle. Vertaistukipohjalla toimivat kohtaamispaikat hankkeella on Kokkolassa, Kaustisella ja Perhossa, keväällä sellainen avataan Lestijokilaaksoon.

Taustalla toissa vuoden säikähdys

Keski-Pohjanmaalla havahduttiin toissa vuonna vakavasti kasvaneeseen huumeongelmaan. Esimerkiksi yliannostukset ja myrkytykset lisääntyivät rajusti alle 30-vuotiaiden keskuudessa.

Tilanne ei ole parantunut, vaan 14–25-vuotiaille kertyi sairaalan yhteispäivystyksessä viime vuonna käyntejä huumeiden tai viinan takia 146, kun vastaava luku edellisvuonna oli ollut 86.

Soiten päihde- ja riippuvuuspalvelut ovat kuormittuneet, ja esimerkiksi neljä vieroituspaikkaa ovat täynnä lähes koko ajan.

Opiaattiriippuvaisia oli vuonna 2005 Suomessa 5 000 ja vuonna 2017 arviolta 25 000. Hoitoresurssit ovat pysyneet samoina.

– Ei voi sanoa, että mahdollisuudet hoitaa näitä vaikeita tapauksia olisivat parantuneet, sanoo ylilääkäri Anne Linna.

Anne Linna seisoo ikkunan edessä.
Ylilääkäri Anne Linna sanoo, että resurssit laahaavat pahasti perässä ongelman kasvuun verrattuna. Hänen oma työaikansa on tavoitteisiin nähden 300-prosenttinen. Sari Vähäsarja / Yle

Pitkittyessään ongelmat pahenevat ja hoito hankaloituu. Viime vuonna pitkän ja kalliin laitoshoidon kävi läpi kolmisenkymmentä Soiten asiakasta. Heistä vain joka neljäs selvisi retkahtamatta, osoittaa seuranta karusti.

Siksi Linnan mukaan tärkeintä on satsaaminen ennaltaehkäisyyn.

– Se se ei ole vain soten asia, se on koko yhteiskunnan asia.

Asiakkaan oma oivallus on tärkein

ENTER-hankkeessa työntekijä käy asiakkaan kanssa läpi tämän elämäntilannetta: millaisia haaveita, toiveita ja tavoitteita tällä on ja mitä ne tarkoittavat riippuvuuden kannalta.

– Tärkeintä on saada asiakas itse oivaltamaan, mitä hän haluaa. Jos sanoittaa toisen puolesta, se ei välttämättä tuota kovin paljon tulosta, sanoo Tuorila.

Työntekijä tukee asiakasta siihen suuntaan, mihin tämä haluaa lähteä. Työkaluja löytyy vertaisryhmistä pieniin koulutuksiin: hygieniapassin tai ensiapukoulutuksen suorittaminen voi olla tärkeä askel.

– Monella on huonot muistot kouluajoista: on jäänyt kokemus, että on ihan surkea. Silloin pienikin koulutus voi tsempata ja siitä ehkä aukeaa polku joka johonkin.

Saman kokeneen puheella on arvoa

Tammikuussa kahdeksan henkeä aloitti myös kokemusasiantuntijakoulutuksen. ENTERin tavoitteita onkin luoda malli siitä, miten Soite voisi tulevaisuudessa käyttää kokemusasiantuntijaa ja vahvistaa vertaistuen roolia.

Hankkeessa työskentelevä kokemusasiantuntija on osoittautunut tiimin kysytyimmäksi henkilöksi.

– Hän pystyy kohtaamaan riippuvaisia eri tasolla ja puhumaan eri tavalla kuin ammattilaiset. Heidän panoksensa on tietysti tärkeä, mutta niin on myös kokemustiedon tuominen ammattilaisuuden rinnalle, sanoo Tuija Tuorila.

LUE MYÖS:

Huumeongelma ryöpsähti kesällä Kokkolassa: alle 30-vuotiaiden yliannostukset kaksinkertaistuneet

Huumetilanne löi silmille Keski-Pohjanmaalla ja siihen isketään nyt miljoonalla eurolla: "Isossa kuvassa sota on hävitty, mutta yksilötasolla on paljon tehtävissä"

Koulupoliisi väsyi huumeongelman vähättelyyn ja haluaa saada tuhannet kokkolalaiset kuulemaan, mistä on kyse – "Lähes päivittäin joku käy koulua pikku pöllyissä"