1. yle.fi
  2. Uutiset

Ei syytä paniikkiin, sanovat Itä-Suomen hotellit ja mökkivuokraamot – koronavirus ei ole aiheuttanut erikoistoimenpiteitä

Majoituspalvelujen arki sujuu tavalliseen tapaan, vaikka virustartunnat ovat puhututtaneet Suomessa ja maailmalla.

koronavirus
käsi hotellihuoneen ovenkahvalla
Hotelleissa seurataan tarkkaan viranomaisten ohjeistuksia, mutta toimenpiteisiin ei vielä ole ryhdytty. Kuvituskuva.Pixabay

Itä-Suomen hotelleissa ja mökkivuokraamoissa eletään tavallista arkea koronaviruksesta huolimatta. Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan hotelleista ja mökkivuokrauspalveluista kerrotaan, että mihinkään erityisiin toimenpiteisiin taudin takia ei ole ryhdytty.

Useimmat majoituspalveluita tarjoavat yritykset kertovat noudattavansa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamia ohjeistuksia.

– Kuopiossa ei ole tullut esiin mitään sellaista, että olisi syytä tehdä mitään erityisen poikkeavia toimenpiteitä, Lapland Hotels Kuopion hotellinjohtaja Miia Siltala toteaa.

– Meillä ei juurikaan ole kiinalaisia matkailijoita ollut, joten nähdäkseni erikoistoimenpiteet eivät koske juurikaan meitä. Mennään nyt noiden THL:n ohjeiden mukaisesti, sanoo Osuuskauppa Peeässän hotellialan toimialajohtaja Ville Puustinen.

Myös Scandic Joensuusta ja Greenstar Hotelsista Joensuusta kerrotaan, että muutoksia ei ole tehty.

– Olemme muistuttaneet käsienpesun tärkeydestä. Aulassa on käsidesiä asiakkaiden ja henkilökunnan käyttöön, sanoo Greenstar Hotelsin toimitusjohtaja Kristian Ikonen.

Ei juuri kiinalaisia asiakkaita

Tahkon keskusvaraamon toimitusjohtajan sijainen Isa-Maria Tervonen kertoo, että käsihygieniaan kiinnitetään huomiota ihan samalla tavalla kuin arjessa muutenkin.

Keskusvaraamon asiakkaista noin 85 prosenttia on suomalaisia, ja kiinalaisia asiakkaita tulee vain silloin tällöin. Senkään vuoksi virustartuntoja ei ole tarvinnut pelätä.

Loma-asuntoja Kolilla vuokraavassa Visit Kolissa koronavirus ei myöskään ole aiheuttanut tarvetta varotoimenpiteille. Käsidesiä kuluu tavalliseen tahtiin, sanoo Visit Kolin Pekka Tervo.

– Ei koronavirus ole kyllä muuttanut meidän toimintaamme. Kolille ei tule kansainvälisiä lentoja kuten Lappiin, joten tilanne on hyvin erilainen kuin siellä.

Siivoojat puunaavat ovenkahvat tarkemmin

Hotellisiivouksia tekevän N-Cleanin toimitusjohtaja Rauno Nurmi kertoo, että Saariselällä työskenteleville hotellisiivoojille on annettu käyttöön kasvosuojat.

Muualla Suomessa työskentelevät eivät suojia käytä.

– Seuraamme tilannetta ja käymme aina hotellien kanssa läpi, miten toimitaan.

SOL Palvelut Oy:n liiketoimintajohtaja Aila Forsström kertoo, että työntekijöille on korostettu käsihygieniaa ja päivittäistä siivousta on jonkin verran tehostettu.

– Koetetaan pyyhkiä paremmin ovenkahvoja, rappusten kaiteita, mihin ihmiset nyt yleensä koskevat. Nyt on muutenkin flunssakausi samaan aikaan päällä, joten olemme puhuneet yskimisestä ja siitä, että katsotaan, ettei levitettäisi mitään sairauksia.

Koronaviruksen takia eristyksissä ollut kiinalaisnainen on pääsi pois Lapin keskussairaalasta tänään keskiviikkona.

Lue lisää:

THL: Suomalaisten ei tarvitse pelätä koronavirusta hiihtolomamatkoilla – kannattaa kuitenkin katsoa matkustustiedotteet

Koronavirus pysäyttää Finnairin ydinbisneksen ja koneet jäävät kentälle seisomaan – Matkustajille luvassa korvauksia

Viruksen kantajan kulkureitit kartoitetaan bussimatkan tarkkuudella – Koronan takia ei tarvitse pelätä kauppakeskukseen astelemista

Lue seuraavaksi