Hyppää sisältöön

Suomalaisyrityksen hengityssuojaimet viedään käsistä Kiinassa – "Puhelimet soivat koko ajan"

Suomalaisen Lifa Air -yrityksen tehtaalla Etelä-Kiinassa paiskitaan töitä ympäri vuorokauden. Hengityssuojaimia valmistuu kymmeniätuhansia päivässä ja ne käyvät kaupaksi heti.

Lifa Airin Aasian-myyntijohtaja Eppu Mäkipää lahjoitti hengityssuojaimia Kiinan koronaviruksen pahimmalle tartunta-alueelle, jossa suojavarusteet loppuivat sairaaloista. Kuva: Lifa Air

PEKING Suomalaisen Lifa Air -yrityksen hengityssuojaimet katoavat Kiinan kaupoista ennätysvauhtia. Tehtaalla paiskitaan töitä ympäri vuorokauden, mutta mikään ei tunnu riittävän, kun Kiina pelkää koronavirusta.

– Verkkokauppaan tulevat erät myydään loppuun viidessä minuutissa, kuvaa Lifa Airin Aasian myyntijohtaja Eppu Mäkipää yrityksen toimistolta Hongkongista.

Lifa Airilla on Kiinassa kokemusta aiemmistakin epidemioista. Yritys myi ilmanpuhdistusratkaisuja sars-epidemian iskiessä 2000-luvun alussa. Virus tappoi tuolloin yksin Kiinassa 349 ihmistä.

– Nyt ihmisillä on samanlainen paniikkireaktio, Mäkipää kuvaa.

Hengityssuojaimista pulaa

Koronavirusepidemia on tehnyt hengityssuojaimista niin kysyttyjä, että niistä on pulaa ympäri Kiinaa.

Lifa Air on valmistanut tehokkaita, N95-tasoisia suojaimia tehtaallaan Dongguanin teollisuuskaupungissa Etelä-Kiinassa viisi vuotta. N95-tason suojain estää jopa hyvin pienien ilmassa liikkuvien hiukkasten päätymisen hengityskanaviin.

– Teimme koko kiinalaisen uudenvuoden ajan töitä yötä päivää. Kiire on kova. Puhelimet soivat koko ajan, Mäkipää kuvaa.

Yli miljardin asukkaan Kiinassa hengityssuojain on osassa provinsseista pakko nostaa kasvoille julkisilla paikoilla liikuttaessa. Koko byrokratia on valjastettu neuvomaan kansaa suojautumaan virukselta.

Eri puolilla Kiinaa talojen seiniin on kiinnitetty ilmoituksia, joissa kehotetaan käyttämään hengityssuojaimia.

Muun muassa yli 20 miljoonan asukkaan Pekingissä kauppaan ei ole asiaa ilman hengityssuojaa koronavirusepidemian takia. Myyjät ja vartijat kehottavat nostamaan suojaimen kasvoille jo ovella.

Suomalaisyhtiön Lifa Airin tehtaalla Dongguanissa paiskitaan töitä ympäri vuorokauden. Hengityssuojaimet myydään loppuun välittömästi erän saavuttua verkkokauppaan. Kuva: Lifa Air

Myös talvi nostaa kysyntää

Lämmityskauden aikana ilmansaasteiden määrä tyypillisesti nousee suurkaupungeissa ja suojainten kysyntä kasvaa.

– Onneksi varastot olivat täynnä talvea varten, Mäkipää huokaa.

Vain kymmenesosa Dongguanin tehtaan työvoimasta on parhaillaan töissä kiinalaisen uudenvuoden lomakauden takia. Viranomaiset ovat rajoittaneet tehtaiden toimintaa tartuntauhan johdosta.

Tavallisesti Lifa Air tuottaa parisataatuhatta suojainta päivässä. Nyt yritys pystyy tekemään noin 70 000 maskia päivässä. Nekin viedään käsistä.

Lifa Air lahjoitti epidemian alettua satojatuhansia hengityssuojaimia sairaaloihin ja armeijalle koronavirusepidemian ydinalueelle Wuhanin kaupunkiin.

– Kiinalaisessa kulttuurissa on todella tärkeää auttaa hädän hetkellä, Mäkipää kertoo.

Käsienpesu tärkeintä

Viruksen arvioidaan siirtyneen ihmisiin Wuhanin ruokatorilta, jossa myytiin eläviä eläimiä. Wuhanin kaupunki ja koko Hubein maakunta on nyt karanteenissa.

Tartuntavaaran nostaman paniikin takia suojaimia ei Kiinassa enää riittänyt ammattilaisillekaan. Kiinalaisissa sairaaloissa käytetään tällä hetkellä joka päivä miljoonia hengityssuojaimia.

Mäkipää sanoo, että nyt eletään paniikkivaihetta. Muun muassa Maailman terveysjärjestö on muistuttanut, että suojainten hyötyä terveiden suojelemiseksi viruksilta ei ole todistettu.

Tärkeintä pisaratartuntana leviävän viruksen torjunnassa on pestä käsiä ja olla koskettamatta käsillä kasvoja.

Kiinassa halutaan kuitenkin pitää kaikki keinot käytössä. Ainakin suojain peittää kasvoista suuren osan pisaratartunnalta.

Kiina määräsi jatkamaan lomia

Kiinassa hengityssuojaimet ovat olleet tuttu näky katukuvassa jo aiemmin. Ihmiset suojautuvat niiden avulla ilmansaasteilta.

Mäkipää pohtii, että työntekijät pääsevät ehkä töihin jo ensi viikolla ja tuotanto pääsee täyteen vauhtiin. Tällä hetkellä kaikki on kuitenkin epävarmaa.

Kiinan johto on määrännyt lomat jatkumaan ainakin helmikuun 10. päivään saakka, jotta virus saadaan eristettyä ennen kuin miljoonat työläiset lähtevät palaamaan kodeistaan työpaikoilleen.

Vakavan keuhkokuumeen aiheuttavan koronaviruksen tartuntamäärä jatkaa kasvuaan. 427 ihmistä on kuollut tartuntaan viime viikkoina. Kahta lukuunottamatta kaikki ovat olleet Kiinassa.

Tartunnan saaneita on viranomaisten mukaan runsaat 20 000.

Lue myös: