Trump puhui kansakunnan tilasta, ylisti maan taloutta ja varoitti sosialistisesta terveyshuollon kaappauksesta – "Paras on vielä tulossa"

Jokavuotisen, yli tunnin kestäneen State of the Union -puheen teemana oli "suurenmoinen amerikkalainen paluu".

Donald Trump
Trump kansakunnan tila -puhe
Trump kansakunnan tila -puhe

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump piti kansakunnan tilaa käsittelevän puheen varhain keskiviikkona Suomen aikaa. Puheessaan Trump teki katsauksen kuluneeseen poliittiseen vuoteen sekä linjasi tulevaa. Puheen teemana oli "Great American comeback", suurenmoinen amerikkalainen paluu.

Puheessaan hän kävi läpi hallintonsa onnistumisia esimerkiksi talouden, terveydenhuollon ja kansallisen turvallisuuden saralla.

Trump astui kongressin eteen raikuvien aplodien saattelemana kellon neljän jälkeen aamuyöllä Suomen aikaa. Trump piti lähes puolitoista tuntia kestäneen puheen, minkä hän päätti vaalilupausmaiseen tapaan sanoen, että "paras on vielä tulossa".

Presidentti Donald Trump ei suostunut kättelemään puhemies Nancy Pelosia saapuessaan kongressiin pitämään puhettaan.
Presidentti Donald Trump ei suostunut kättelemään puhemies Nancy Pelosia saapuessaan kongressiin pitämään puhettaan.Leah Millis / EPA

Kongressin republikaaniedustajat huusivat Trumpin astuttua puhujakorokkeelle yhteen ääneen "four more years", neljä vuotta lisää – viitaten Trumpin pyrkimään jatkokauteen. Kohahduksen aiheutti jo ennen puhetta se, ettei Trump kätellyt korokkeen takana istuvaa edustajainhuoneen puhemiestä, demokraattien Nancy Pelosia, vaikka hän tarjosi Trumpille kättään.

Pelosi ilmoitti syyskuussa Trumpin virkarikostutkinnasta. Trump ei maininnut kongressin oikeudenkäyntiä puheessaan lainkaan. Senaatti äänestää Trumpin viraltapanosta tänään keskiviikkona.

Talous vahvassa kunnossa

Trump aloitti puheensa odotetusti puhumalla maan parantuneesta työllisyysasteesta sekä palkkojen noususta. Hän nosti esiin muun muassa Yhdysvaltojen ennätysalhaisen työttömyysasteen.

Trump sanoi, että hänen kolmen presidenttivuotensa aikana Yhdysvallat on tehnyt suuren comebackin ja maan alamäki on saatu pysäytettyä. Presidentin mukaan Yhdysvaltojen talous on nyt vahvempi kuin koskaan.

– Minä pidän lupaukseni. Me teimme työmme, Trump sanoi työllisyystilanteesta kerrottuaan.

Tämän jälkeen hän mainitsi hallintonsa onnistumisina Pohjois-Amerikan kauppasopimuksen sekä Yhdysvaltojen ja Kiinan tekemän kauppasovun.

Terveydenhuollosta puhuttaessa Trump sanoi, että terveydenhuollon kustannukset ovat laskeneet huomattavasti. Samalla hän hyökkäsi demokraatteja kohtaan, kun hän sanoi edustajainhuoneen edustajilla halua "terveydenhuollon sosialistiseen kaappaukseen", tarkoittaen terveydenhuollon julkistamistoiveita.

– Me emme anna sosialismin pilata amerikkalaista terveydenhuoltoa, Trump sanoi.

Myös demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivät Bernie Sanders ja Elizabeth Warren ovat ehdottaneet terveydenhuollon muuttamista täysin julkiseksi Yhdysvalloissa.

Maahanmuutto ja terrorismi suurina teemoina

Yhtenä teemana Trump nosti esiin maahanmuuton. Terveydenhuolloon liittyen hän väitti, että edustajainhuoneessa 130 edustajaa on hyväksynyt terveydenhuollon "miljoonille laittomille ulkomaalaisille", mikä pakottaisi veronmaksajat maksamaan ilmaista terveydenhuollosta laittomasti rajan ylittäneille.

Pelosi sanoi näkyvästi Trumpin takana äänettömästi "se ei ole totta".

Tämän lisäksi Trump ylisti sankarillisia ICE:n maahanmuuttoagentteja, jotka valvovat maahanmuuttopolitiikkaa Yhdysvaltojen rajojen sisällä.

– Traagisesti, Amerikassa on monia kaupunkeja, joissa radikaalit poliitikot ovat päättäneet tarjota turvapaikan näille rikollisille laittomille ulkomaalaisille. Näissä turvapaikkakaupungeissa virkamiehet määräävät poliisin vapauttamaan vaaralliset rikolliset ulkomaalaiset saalistamaan ihmisiä sen sijaan, että heidät annettaisiin ICE:n turvallisesti poistettavaksi.

Presidentti Donald Trump
Donald Trump piti kansakunnan tilaa käsittelevän puheen varhain keskiviikkona Suomen aikaa.Shawn Thew / EPA

Hän lupasi myös, että niin kauan kuin hän on presidenttinä, perustuslain toisen lisäyksen takaamaa oikeutta omistaa ja kantaa asetta ei poisteta.

Trump nosti esiin myös hänen ajamansa Meksikon rajalle rakennettavan muurin ja sanoi, että muuri nousee vielä.

Terrorismi nousi esiin myös suurena teemana. Yhdysvallat surmasi tammikuussa iranilaiskenraali Qasem Suleimanin, minkä Trump sanoi tapahtuneen hänen päätöksellään onnistuneesti.

– Suleimanin paha terrorin valta on nyt lopullisesti tuhottu, Trump sanoi ja sai seisovat aplodit.

Yksi vuoden tärkeimmistä tilaisuuksista

Puhe oli Trumpin presidentinkauden kolmas ja mahdollisesti viimeinen, jos häntä ei valita toiselle kaudelle. Hänen ajatellaan kampanjoineen puheellaan jo syksyn tuleviin presidentinvaaleihin.

Puhemies Nancy Pelosi repii Trumpin puheen.
Shawn Thew / EPA

Trumpin puheen päätyttyä hänen takanaan istunut puhemies Pelosi näytti repivän puheen.

Jokavuotinen State of the Union on presidentille yksi vuoden tärkeimmistä tilaisuuksista, sillä suorana televisioitavaa puhetta ovat paikalla kuulemassa sekä senaatti että edustajainhuone ja muita Yhdysvaltain hallinnon huomattavia henkilöitä.

Vieraaksi oli kutsuttu myös paikalle saapunut Venezuelan oppositiojohtaja Juan Guaidó. Trump sanoi puheessaan Guaidón olevan laillinen presidentti, minkä jälkeen koko edustajainhuone suuntasi seisovat aplodit Guaidólle.

Korkeatasoisen viestin toivotaan auttavan Guaidón pyrkimyksiä syrjäytää presidentti Nicolás Maduro.

– Maduro on laiton hallitsija, tyranni, joka brutalisoi kansaansa. Mutta Maduron tyrannia murskataan ja se murtuu, Trump sanoi.

Guaidó julistautui Venezuelan presidentiksi viime vuoden tammikuussa sen jälkeen, kun Maduro oli valittu jatkokaudelle opposition vilpillisiksi katsomissa vaaleissa. Yli 50 maata on tunnustanut Guaidón presidentiksi.

Vuotuisen State of the Union -puheen merkitys on vuosien varrella muuttunut. Vanhan perinteen tarkoituksena on ollut alun perin pitää presidentin poliittinen tiedonanto edustajainhuoneelle, mutta tänä päivänä se on presidentin mahdollisuus puhua suoraan kansalaisille.

Trump piti puheensa poikkeuksellisena ajankohtana, sillä vain vuorokausi puheen jälkeen keskiviikkona Trumpin virkarikostutkinta tullee päätökseensä senaatissa. Tuolloin republikaanienemmistöisen senaatin arvellaan lähes varmasti vapauttavan presidentin virkarikossyytteistä.

Lähteet: AP, Reuters, AFP, CNN, BBC, STT