Tuomioja Niikon Kiina-suhteista: Ulkoasianvaliokunnan osalta loppuun käsitelty – kansanedustajille ohjeet vaikuttamisyritysten varalle?

Keskustelua tullaan lisäksi käymään kaikkien eduskuntaryhmien kanssa.

Mika Niikko
Mika Niikko
Mika NiikkoJarno Kuusinen / AOP

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) sanoo, että valiokunnan puheenjohtajan Mika Niikon (ps.)Kiina-kytköksiin ei tulla valiokunnassa enää palaamaan.

Ulkoasiainvaliokunta kuuli tänään Niikolta selvityksen, millaisia yhteyksiä tällä on ollut Kiinaan ja kiinalaisiin. Keskustelu käytiin valiokunnassa epävirallisesti.

Tällä tietoa valiokunnalle riittää se, mitä Niikko sanoi. Tuomiojan mukaan esimerkiksi epäluottamusta ei esitetty. Ylen tietojen mukaan Niikko sanoi kertoneensa “kaiken”.

Niikko antoi valiokunnan jäsenille oman perusteellisen selvityksensä asiasta ja vastasi kaikkiin esitettyihin kysymyksiin.

– Käymme keskustelua kaikkien eduskuntaryhmien kanssa, koska eduskuntaryhmissä halutaan käydä läpi samaa aineistoa, mitä mekin nyt valiokunnan piirissä olemme käyneet läpi, Tuomioja sanoi toimittajille eduskunnassa valiokunnan kokouksen jälkeen.

Ulkoasianvaliokunta kävi varsinaisen kokouksensa eduskunnan turvahuoneessa, joka on maan alla kännyköiden ulottumattomissa, sillä kokouksessa käytiin läpi Suomen Nato-kumppanuuden ajankohtaista tilannetta.

Niikon asiasta keskusteltiin jäsenten kesken, kun varsinainen kokous oli jo ohi.

Huomenna ulkoasiainvaliokunta matkustaa Niikon johdolla Brysseliin, tutustumaan esimerkiksi Naton päämajaan.

Ohjeet vaikuttamisyritysten varalle - Tuomioja käytti esimerkkinä hävittäjähankintaa

Tuomioja arvelee, että keskustelu Niikon tapauksesta jatkuu silti, niin ulkoasianvaliokunnassa kuin muutenkin.

Tuomiojan mukaan on lisäksi mahdollista, että kansanedustajille kirjoitetaan jonkinlaiset ohjeet siitä, miten sellaisten tahojen kanssa tulisi olla kanssakäymisissä, jotka mahdollisesti yrittävät vaikuttaa.

– Kansanedustajat ja tietysti erityisesti ulkoasiainvaliokunnan jäsenet ovat monenlaisen yhteydenpidon ja vaikuttamisen kohteena. Ulkovaltojen, yritysten, kansalaisten, kansalaisjärjestöjen ja niin edelleen. Meillä ei ole koskaan oikeastaan ollut mitään ohjeistusta siitä, miten tällaista kanssakäymistä tulisi harjoittaa, Tuomioja sanoo.

Hän lisää, että tällainen kanssakäyminen on täysin luonnollista ja kuuluu työhön, mutta se saattaa vaatia Tuomiojan mukaan ohjeistusta ja periaatteiden selvittämistä.

Tuomiojan mukaan Niikko on pyytänyt neuvoja Suojelupoliisilta.

– Hän on ollut yhteydessä sinne, ja varmaan ovat monet muutkin olleet joissain tapauksissa. Se on myöskin ihan luonnollista, Tuomioja sanoo.

Ketkä sitten yrittävät vaikuttaa? Tuomiojan mukaan Kiinaa ei kannata nostaa tikun nokkaan.

– Me esimerkiksi käymme nyt keskustelua ja valmistelemme mittavaa hävittäjähankintaa . Siinä on varmasti liikkeellä hyvin paljon sekä valtiollista että ei-valtiollista vaikuttamista.

Hävittäjähankintaan liittyviin vaikuttamisyrityksiin on varauduttu puolustusvaliokunnassa, kertoo puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.)

– Minuun saa olla yhteydessä. Lobbareilla ja lentokonetoimittajilla on kaikilla oma firma täällä otan heitä vastaan kahdella ehdolla: Ensiksikin, kaikki tapahtuu puolustusvaliokunnan huoneessa . Toiseksi, kaikki valiokunnan jäsenet ovat silloin tervetulleita.

Niikon mukaan osakkuus yhtiössä kesti vain kuukausia

Niikon Kiina-kytkökset nousivat esiin, kun Suomen Kuvalehti kertoi hänen olleen puoluetoverinsa Ville Vähämäen kanssa perustajaosakkaana yhtiössä, joka kytkeytyy Kiinan valtion rahoittamaan teknologiakonserniin. Yhtiökumppanina toimi kiinalainen Hang Si, joka rahoitti Niikkoa vaaleissa liki 5 000 eurolla.

Suomen Kuvalehti kertoi, että Niikko ja Vähämäki salasivat osakkuutensa Kiinan valtioon kytkeytyvässä teknologiayhtiössä Realmax Oy:ssä.

SK:n selvityksen mukaan suomalaisyhtiö Realmaxin perustajaosakkaita olivat Niikko ja kansanedustaja Vähämäki. Lisäksi perustajaosakkaana on Suomessa teknologia-alalla työskennellyt Hang Si, joka alkoi työskennellä yrityksen toimitusjohtajana.

Niikon 20 prosentin omistusosuus Realmaxissa ei käy ilmi hänen kansanedustajana tekemistään sidonnaisuusilmoituksista. Kun Suomen Kuvalehti kysyi asiaa, Niikko viittasi ohjeistuksiin siitä, että vain yli 20 prosentin omistusosuudet pitää kertoa. Niikon mukaan osakkuus kesti vain kuukausia.

Niikko toisti tiistaina, että "luotu mielikuva ei vastaa todellisuutta"

Niikko sanoi tiistaina STT:lle eduskunnassa, että Suomen Kuvalehden luoma mielikuva ei vastaa todellisuutta. Niikko ei kuitenkaan kovin tarkasti avannut sitä, miksi hänen mukaansa näin on.

Niikko sanoi, että hän olisi kyllä tietoinen siitä, jos turvallisuusviranomaiset olisivat kiinnittäneet huomiota siihen, mitä hänen ympärillään tapahtuu.

– Luotan täysin siihen, että turvallisuusviranomaiset pitävät kansanedustajat ja erityisesti puheenjohtajan ajan tasalla, jos siihen on tarvetta, Niikko sanoi.

– Toisekseen mitään kytköksiä ei ole olemassa. Mihin nyt on viitattu, ne löytyvät yksityiskohtaisesti verkosta, jos joku ne vaan halua hakea, Niikko totesi ennen valiokunnan kokousta.

Korjattu 12.2. kello 15:40. Väliotsikossa ollut sana kiinalaisyhtiö vaihdettu yhtiöksi, sillä Realmax Oy on suomalaisyhtiö.

Lisää aiheesta:

SK: Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja salasi aiempia Kiina-bisneksiään – Eduskunnan pääsihteeri: Ei aiheuta toimia

Niikko selvitti Kiina-kytköksiään valiokunnalle – Selvitystä vaatinut Virolainen on tyytyväinen vastauksiin