1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvaltain demokraatit julkaisivat viimein Iowan esivaalin ensimmäiset tulokset: Buttigieg niukassa johdossa, ennakkosuosikki Sanders toisena

Yli kolmannes äänistä on julkistamatta. Vielä on epäselvää, milloin ne saadaan julki.

USA:n vaalit 2020
Demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Pete Buttigieg ottaa selfieitä kannattajiensa kanssa.
Entinen pormestari ja Afganistanin veteraani Pete Buttigieg nousi yllättäen Iowan esivaalissa johtoon.Tom Brenner / AFP

Yhdysvaltain demokraattipuolue on täydentänyt Iowan esivaalin tuloslaskentaa. Äänistä on nyt saatu laskettua 71 prosenttia.

Osavaltioiden esivaaleissa ratkaistaan puolueen tuleva presidenttiehdokas syksyn presidentinvaaleihin.

Ääntenlaskennan perusteella ei voi vielä sanoa lopullista voittajaa, mutta tällä hetkellä entinen pormestari Pete Buttigieg, 38, on ääntenlaskennan johdossa 26,8 prosentilla delegaateista.

Iowan mielipidemittausten ykkösnimi, senaattori Bernie Sanders, 77, on toisena 25,2 prosentilla. Senaattori Elizabeth Warren, 70, on kolmantena 18,4 prosentilla.

Alkuun Sandersin kanssa johtopaikoille ennakoitu entinen varapresidentti Joe Biden, 77, on sen sijaan kärkinelikon viimeisellä sijalla. Hän on saanut tähän mennessä 15,5 prosenttia delegaateista.

Buttigieg yllättyi itsekin

Johtopaikan saanut Buttigieg liikuttui kannattajilleen pitämässään puheessa, ja piti voittoa kampanjalleen ällistyttävänä.

– Olemme tehneet töitä tämän eteen yli vuoden ajan vakuuttaaksemme amerikkalaiset siitä, että uusi ja parempi näkemys voi tuoda uuden ja paremman päivän, Buttigieg maalaili.

Neljän ennakkosuosikin välisen kilpailun odotettiin ennakkoon olevan tiukkaa. Iowan tuloksen odotetaankin antavan selvyyttä siihen, mitä demokraattien kentällä toivotaan.

Toisen paikan napannut Sanders ehti kertoa jo aiemmin johtavansa ääntenlaskentaa, perustaen tietonsa kampanjatiiminsä tekemiin laskelmiin.

Demokraattien esivaalikiertue avattiin nyt Iowassa. Esivaaleissa ehdokkaat voittavat tuekseen delegaatteja eli valitsijamiehiä, ja presidenttiehdokas on selvillä, kun yksi ehdokas on saanut tuekseen yli puolet valitsijamiehistä tai muut ovat luovuttaneet.

Presidenttiehdokas valitaan lopullisesti heinäkuun puoluekokouksessa.

Lue lisää: Yhdysvaltain esivaaliralli käynnistyy maanantaina Iowasta – näin demokraatit valitsevat Trumpille vastustajan

Koodausvirhe sekoitti ääntenlaskennan

Iowan valitsijamieskokousten tulosten oli määrä olla julki jo tiistaina aamuviideltä Suomen aikaa. Äänestys alkoi Suomen aikaa aamukolmelta.

Ongelmat liittyivät uuteen sovellukseen, jolla eri vaalipiirien oli tarkoitus raportoida tuloksia Iowan demokraattipuolueelle.

Puolue kertoi tiistaina tulosten viivästyneen sovelluksessa havaitun koodausongelman takia, ja tuloksia jouduttiin raportoimaan manuaalisesti.

Iowan demokraattipuolueen puheenjohtaja Troy Price vahvisti mediatilaisuudessa Suomen aikaa puoliltaöin, että koodausvirhe oli syy äänten tarkistamiseen ja tulosten viivästymiseen.

Pricen mukaan puolue on tehnyt yötä päivää töitä varmistaakseen, että tulokset pitävät paikkaansa. Hänen mukaansa äänestysdata oli "koko ajan turvattuna".

Puolue vakuutti jo aiemmin, ettei vaalitulokseen yritetty vaikuttaa ulkopuolelta esimerkiksi tunkeutumalla järjestelmään.

Pricen mukaan tulosten varmistamisessa meni odotettua kauemmin, eikä hän osannut arvioida, mihin mennessä loput äänistä saadaan julkistettua. Aika-arviota ei ole edes siitä, meneekö tulosten saamiseen tunteja vai päiviä.

CNN:n mukaan puolueväki oli kertonut medialle, ettei puolue antanut mitään tietoa ehdokkaiden kampanjaväelle tuloksista ennen kuin ne julkistettiin yleisölle.

Yhdysvalloissa demokraatit valitsevat presidenttiehdokastaan ensimmäisessä esivaalissa Iowassa. Kuva Des Moinesin kaupungissa sijaitsevasta Draken yliopistosta.
Demokraattipuolue valitsee presidenttiehdokastaan ensimmäisessä esivaalissa Iowassa. Kuva Des Moinesin kaupungissa sijaitsevasta Draken yliopistosta.Tom Brenner / AFP

Bloomberg jätti Iowan väliin

Kilvassa on mukana myös seitsemän muuta demokraattia, jotka eivät ole yhtä vahvoilla suosikkiehdokkaiden kanssa. Merkittävimmin heistä menestyi viidenneksi noussut senaattori Amy Klobuchar 12,6 prosentilla äänistä.

Sen sijaan New Yorkin ex-pormestari ja miljardööri Michael Bloomberg, 77, jätti Iowan esivaalin väliin, kuten hän tekee kolmen seuraavankin vaalikokouksen suhteen.

Bloomberg keskittyy supertiistaihin 3. maaliskuuta, jolloin demokraateilla on vaalikokouksia 16 osavaltiossa.

Bloomberg ilmoittautui presidenttiehdokaskilpaan marraskuussa, koska häntä huoletti, ettei Joe Biden ehkä pysty saamaan etäisyyttä puolueen vasemman laidan ehdokkaisiin. Bloomberg on jo tähän mennessä käyttänyt 260 miljoonaa dollaria kampanjaansa, mikä on herättänyt syytöksiä siitä, että hän yrittää ostaa vaalit.

Los Angeles Timesin kolumnistin Jon Healeyn mukaan mahdollisuus Bloombergin valinnalle demokraattien presidenttiehdokkaaksi on noussut mahdottomasta todelliseksi vaihtoehdoksi.

Lue myös:

Vika tulosjärjestelmässä sotki pahasti USA:n demokraattien esivaalistartin – tämän tiedämme nyt Iowan sotkusta

Iowan esivaalin tulokset jo tunteja myöhässä – Professori: "Tällainen oli ihan oletettavissa"

Toimittajalta: Iowan yössä tiedettiin vain häviäjä, ja se oli osavaltion demokraattipuolue

Iowan esivaalin tuloksia julkistetaan keskiyöllä Suomen aikaa, kaaoksen syynä ongelma sovelluksen koodauksessa

Lähteet: CNN, AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi