1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronavirukseen on kuollut Kiinassa lähes 500 ihmistä, myös todettujen tartuntojen määrä nousee yhä

Koronavirustartuntoja on vahvistettu yli 24 000:lla ihmisellä Kiinassa.

koronavirus
Wuhanista evakuoituja indonesialaisia opiskelijoita desinfioitiin Batamin lentokentällä Indonesiassa 2. helmikuuta.
Wuhanista evakuoituja indonesialaisia opiskelijoita desinfioitiin Batamin lentokentällä Indonesiassa 2. helmikuuta.AFP

Kiinassa leviävään uuteen koronavirukseen on kuollut jo ainakin 490 ihmistä. Myös todettujen tartuntojen määrä nousee yhä, ja virus on vahvistettu tarttuneen Kiinassa yli 24 300 ihmiseen.

Paikalliset viranomaiset kertoivat tuoreet luvut päivittäisessä tilannepäivityksessään varhain keskiviikkona Suomen aikaa.

Kuolleiden määrä on noussut 65:llä eilisestä, ja uusia todettuja tartuntoja kerrotaan olevan lähes 3 900. Kaikki 65 kuolonuhria on viruksen levinneisyyden ydinalueelta Hubein maakunnasta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Koronavirus lukuina

Varmistetut tartunnat

Euroopassa

Suomessa

Kuolleet

Euroopassa

Suomessa

Parantuneet

Euroopassa

Tartunnan saaneiden ja parantuneiden määrää ei voida mitata luotettavasti. Eri maissa ja Suomen sairaanhoitopiireissä testejä tehdään eri kriteerein. Siksi luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia.
Lähde: Johns Hopkins -yliopisto, THL

Tiistaina kerrottiin, että Manner-Kiinassa virukseen oli kuollut 425 ihmistä, ja tartuntatapaukset ylittivät 20 000 lukumäärän. Myös Hongkongista raportoitiin ensimmäinen kuolonuhri tiistaina.

Tartuntoja on tavattu myös Kiinan ulkopuolella yli 20 maassa. Muissa maissa on todettu yhteensä noin 200 tartuntaa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

WHO ilmoitti tiistaina, ettei viruksen leviäminen yli 20 maahan vielä merkitse pandemiaa. WHO:n mukaan tähän mennessä henkilöstä toiseen levinneitä tartuntatapauksia Kiinan ulkopuolella on vahvistettu 27 kappaletta kaikkiaan yhdeksässä eri maassa.

WHO on kuitenkin julistanut koronaviruksen kansainväliseksi terveysuhaksi.

Ensimmäiset tiedot ennestään tuntemattomasta koronaviruksesta saatiin Hubeissa sijaitsevasta Wuhanin miljoonakaupungista joulukuun lopulla. Viruksen uskotaan lähteneen leviämään Wuhanin torilta, jolla oli myynnissä villieläimiä.

Virus voi ehkä siirtyä äidistä sikiöön

Koronavirus voi ilmeisesti siirtyä odottavasta äidistä syntyvään vauvaan. Asiasta kertovat Wuhanin lastensairaalan lääkärit Kiinan television haastattelussa.

Lääkäreiden mukaan viruksen sairastuttama äiti oli synnyttänyt sairaalassa lapsen, jolle oli 30 tunnin ikäisenä tehty virustesti. Lääkärit uskovat, että virus voi ehkä tarttua lapseen jo raskauden aikana.

Wuhanin kaupunki Kiinan keskiosassa on koronavirusepidemian lähtöpaikka.

Risteilyaluksella testattiin noin 200 ihmistä

Japani vahvisti varhain keskiviikkona Suomen aikaa, että eristettynä olevalla risteilyaluksella on ainakin kymmenen tartunnan saanutta ihmistä. Asiasta kertoi maan terveysministeri.

Diamond Princess -risteilijä pantiin karanteeniin Jokohaman satamassa tiistaina. Aluksella on noin 3 700 ihmistä. Päätös risteilijän eristämisestä tehtiin sen jälkeen kun laivalla aikaisemmin olleella matkustajalla todettiin virustartunta Hongkongissa. 80-vuotias mies oli poistunut risteilijältä viime viikolla.

Terveysministeri Katsunobu Katon mukaan näytteitä kerättiin yli 200 ihmiseltä.

– Olemme siirtäneet heidät (tartunnan saaneet) pois alukselta ja lähetämme heidät jatkohoitoon yhteistyössä rannikkovartioston kanssa, ministeri sanoi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue myös:

WHO koronaviruksesta: Ei vielä pandemia – Kiinassa virukseen on kuollut yli 400 ihmistä, tartuntoja on vahvistettu jo yli 20 400

THL: Suomalaisten ei tarvitse pelätä koronavirusta hiihtolomamatkoilla – kannattaa kuitenkin katsoa matkustustiedotteet

Suomalaisyrityksen hengityssuojaimet viedään käsistä Kiinassa – "Puhelimet soivat koko ajan"

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi