1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Kirjeenvaihtajalta: Trumpin liittovaltion tila -puheen aikana jäätävä tunnelma, Trump ei kätellyt, Pelosi repi puheen – katso video

Presidentin vuotuinen liittovaltion tila -puhe sisälsi presidentin saavutusten ylistämistä, mutta virkarikosprosessin jakolinja näkyi selvästi, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén.

Donald Trump
Trumpin puhe kongressissa: Jännite Nancy Pelosin kanssa ilmiselvä
Trumpin puhe kongressissa: Jännite Nancy Pelosin kanssa ilmiselvä

WashingtonYhdysvaltain presidentti Donald Trump piti liittovaltion tilaa käsittelevän vuotuisen puheensa voimainsa tunnossa. Historiallisen virkarikosoikeudenkäynnin keskellä muuta olisi tosin voinut kuvitella.

Trumpille voitonvarmuutta puheeseen toi useampikin asia. Ensinnäkin vaikka virkarikosprosessi on yhä kongressissa kesken, Trump saattoi luottaa siihen, että senaatti vapauttaa hänet republikaanienemmistön turvin heti puhetta seuraavana päivänä, keskiviikkona. Asia varmistui viime perjantaina, kun senaatti äänesti, ettei lisätodistajia oikeudenkäyntiin tarvita.

Itse asiassa koko reilun tunnin mittaisessa puheessa Trump ei maininnut virkarikosoikeudenkäyntiä sanallakaan. Se lienee ollut monelle helpotus, sillä useampikin republikaani oli puheen alla toivonut, ettei kansaa kovasti jakava asia nousisi esiin.

Katso Trumpin koko puhe tästä linkistä.

Trump oli vasta Yhdysvaltain historian toinen presidentti, joka joutui pitämään vuoden tärkeimmän puheensa virkarikosprosessin keskellä. Myös Bill Clinton joutui samaan tilanteeseen 21 vuotta sitten. Clintonkaan ei tuolloin nostanut asiaa esille.

Mutta virkarikosprosessin jakolinja oli silti vahvasti läsnä heti ensi hetkistä alkaen. Trump ei kätellyt edustajainhuoneen demokraattipuheenjohtajaa Nancy Pelosia puhujakorokkeelle saapuessaan, vaikka Pelosi kättään hänelle ojensi.

Yhdysvaltain kahden vaikutusvaltaisimman poliitikon kohtaamiseen tiedettiin liittyvän tällä kertaa erityisen paljon jännitettä, sillä presidentti ja edustajainhuoneen puheenjohtaja eivät ole keskustelleet sitten lokakuun.

Jäätävää tunnelmaa ei parantanut, että Trump puheessaan nosti esiin asioita, jotka ovat demokraateille kuin punainen vaate, kuten etelärajan muurin rakentaminen.

Trump puhui kansakunnan tilasta, ylisti maan taloutta ja varoitti sosialistisesta terveyshuollon kaappauksesta – "Paras on vielä tulossa"

Kun Trump väitti terveydenhuoltoponnisteluissaan halunneensa pitää huolen, ettei olemassa olevista sairauksista kärsivien sairausvakuutusturva heikkenisi, Pelosin huulilta pystyi lukemaan selvästi ”not true”, ei ole totta. Trumpin hallinto on pyrkinyt kumoamaan edellisen presidentin Barack Obaman terveydenhuoltouudistuksen juuri tämän osan.

Puheen päättyessä Pelosi viskasikin Trumpin puheen paperiversion kuin roskan pöydälle ja tv-kuvissa näytti myös kuin hän olisi jopa repinyt sen.

Puhemies Nancy Pelosi repii presidentti Donald Trumpin puheen.
Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi repii presidentti Donald Trumpin puheen.Shawn Thew / EPA

Mutta Trumpille puheen yleisö ei ollutkaan demokraattijohto, vaan oma vankka tukijakunta. Heidän määränsä on myös kasvanut, sillä tuoreen mielipidekyselyn mukaan (siirryt toiseen palveluun) presidenttiin tyytyväisten määrä on noussut Trumpin henkilökohtaiseen ennätykseen 49 prosenttiin.

Tätä tukea siivittää Yhdysvaltain hyvin vetävä talous. Yhdysvaltain työttömyysprosentti on alimmillaan 50 vuoteen 3,5 prosentissa. Se on kiistatta Trumpille vahva vaalivaltti, etenkin kun yhdysvaltalaiset perinteisesti äänestävät lompakollaan.

Yhdessä odotettavissa olevan vapauttavan virkarikosprosessin ja vankan kannattajakunnan kanssa yhdistelmä on demokraattien näkökulmasta marraskuun vaaleja ajatellen vähintään haastava.

Lue seuraavaksi