Kajaanissa pitkän kielen opiskelu tyssää lukioon – Rehtori: "Uskon, että opiskelijatkin ymmärtävät"

Pitkän kielen opiskelijat siirtyvät lukiossa lyhyen kielten ryhmiin.

Kielikoulutus ja kieliopinnot
Yhdeksännen luokan oppilaita englannin kielen opetuksen tunnilla.
Kajaanin lukiossa kokeneet ja aloittelevat kielten opiskelijat istuvat samoilla kursseilla. Kuvituskuva. Jari Kovalainen / Yle

Kajaanissa esimerkiksi pitkää saksaa ei voi periaatteessa opiskella enää lukiossa.

Ylen tekemän kyselyn perusteella monessa kaupungissa, peruskoulussa aloitetun kielen opiskelun jatkaminen lukiossa on haastavaa, sillä ryhmiä ei aina saada täyteen.

Kajaanin lukiossa yhdistetään pitkän ja lyhyen kielen opiskelijat samoihin ryhmiin. Näin opiskelijat voivat jatkaa kielten opintoja, vaikka kokonaista ryhmää ei saataisi kasaan. Mutta integroidussa ryhmässä opetuksen taso on pitkän kielen opiskelijoille tarkoitettua alempi.

– Kyllä kielitaito etenee vielä lukiossakin, mutta A2-tasolle ei päästä ja moni kirjoittaa lopulta kielen lyhyenä, Kajaanin lukion rehtori Jaana Leinonen sanoo.

Leinonen on tilanteesta pahoillaan, mutta huomauttaa, että kyseessä on rahoituksellinen asia.

– Uskon, että opiskelijatkin ymmärtävät nämä realiteetit, vaikka se harmillista onkin.

Kajaanin perusopetuksessa A2-kielenä tarjolla ovat tällä hetkellä saksa, ranska ja venäjä. Kajaanin kaupungin perusopetuksen tulosalueen johtaja Päivi Rissasen mukaan viime vuosina opetusryhmiä on muodostunut ainoastaan saksaan.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)