Sysmään perustettiin yhdistys kuntien elinvoimatyötä tukemaan – kunnalta avokätinen pesämuna

Elinvoimatyön konsultti Juri Niemisen työ loppuu Sysmässä, koska kunnanhallitus puolitti rahat.

elinkeinopolitiikka
Sysmän raha.
Sysmässä on hyödynnetty aiemmin hankerahoitusta muun muassa paikallisvaluutan kehittämiseen. Sysmä-raha ei ole enää käytössä.Johanna Talasterä / Yle

Sysmään on perustettu uusi yhdistys tukemaan Päijänteen kuntien elinvoimatyötä. Kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki myönsi alkuun uudelle yhdistykselle 25 000 euron avustuksen.

Kitkiöjoen mukaan päätös oli kuitenkin ennenaikainen, sillä rahaa olikin ennakoitua vähemmän. Päijänteen elinvoima ry:lle myönnettävä avustus on todennäköisesti noin 15 000 euroa.

Yhdistys tuli tarpeelliseksi, koska elinvoimatyön konsultti Juri Niemisen työt loppuvat Sysmässä kesällä.

– Elinvoimatyöryhmän on arvioitu jatkavan, mutta meillä ei ole sille valmistelijaa eikä hankekirjoittajaa. Kunnanhallitus puolitti meiltä kaikki elinvoimatyörahat, ja jatkossa meillä ei ole enää siihen resursseja, sanoo kunnanjohtaja Kitkiöjoki.

Nieminen on ollut tekemässä Sysmälle muun muassa E-Sysmä- ja Sysmä-raha -hankkeita. Hän on Asikkalan entinen kunnanjohtaja, entinen valtuutettu ja kunnanhallituksen puheenjohtaja. Nieminen erosi vastikään Asikkalan valtuustosta paikkakunnalta muuton takia.

Muiden yhdistysten avustuksia leikattu

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Juho Hopeasaari (kesk.) sanoo, että suuri avustuspotti on ristiriidassa kunnan sopeuttamistoimiin, joissa on yhdistysten avustuksia leikattu.

Kunnanvaltuusto on hyväksynyt sopeuttamistoimet, joiden seurauksena yhdistysten avustuksia leikattiin 15 %.

– Tämä ei ole ihan ole ihan reilua muita yhdistyksiä kohtaan, jotka tekevät meillä elinvoimatyötä, sanoo Hopeasaari.

Hopeasaaren mukaan viranomaispäätös avustuksesta on peruttu, vaikka se näkyykin vielä kunnan nettisivuilla.

Yhdistys palvelee myös naapureita

Päijänteen elinvoima ry:n tehtävä on hakea kunnille hankerahoitusta. Sysmän kunnanjohtajan Marketta Kitkiöjoen mukaan yhdistys on kunnan päättäjistä ja viranhaltijoista riippumaton.

Yhdistyksen puheenjohtajan Juhana Kallion mukaan hankkeiden painotus on kestävässä kehityksessä. Rahaa se voi hakea esimerkiksi Päijänne-Leaderiltä, joka tukee yleishyödyllisiä hankkeita.

Kallion mukaan yhdistys ei ole pelkästään Sysmää varten, vaan se toimii lähiseudun kuntien ja organisaatioiden hyväksi. Kuka tahansa voi esittää ideoita hankkeista.

Lisätty 5.2.2020 klo 12.59 Kunnanhallituksen puheenjohtajan Juho Hopeasaaren kommentit